V katerih okrajih in enotah so volili za Anžeta Logarja?

M.R., B.P.
13.11.2022 19:38

V prvem krogu predsedniških volitev je Anže Logar zmagal v vseh volilnih enotah, v drugem krogu pa je bila volilna slika precej drugačna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Po zadnjih podatkih državne volilne komisije (DVK) je bilo oddanih več kot 898 tisoč glasovnic. To pomeni, da je bila udeležba 53-odstotna, torej nekoliko višja kot v prvem krogu volitev, ko je na volišča prišlo nekaj manj kot 52 odstotka volivcev.

Nataša Pirc Musar je zmagala v sedmih volilnih enotah, Anže Logar pa le v dveh. Pirc Musar je imela večino glasov v enotah: Postojna, Ljubljana-Center, Ljubljana-Bežigrad, Kranj in Maribor, Logar pa je več glasov osvojil v enotah Celje in Ptuj. Zanimivo je na primer tudi, da je Logar več glasov dobil v volilnih okrajih Ilirska Bistrica, Ajdovščina in Tolmin. Pirc Musar je imela več glasov v okrajih Murska Sobota 1 in 2, Gornja Radgona, Ljutomer, na Koroškem, v Brežicah, tudi v Laškem, okraju Celje 2 in Kamniku.

Izidi volitev po okrajih v drugem krogu predsedniških volitev.
Dvk

V prvem krogu je Logar slavil v vseh sedmih volilnih enotah. Pirc Musar je v prvem krogu zmagala v vseh obalnih okrajih, tudi v okrajih središča Ljubljane, okraju Jesenice, Zagorje, Hrastnik ter v štirih mariborskih okrajih. Le en okraj je pripadel četrtouvrščenemu kandidatu Vladimirju Prebiliču.

Rezultati volitev po okrajih v 1. krogu predsedniških volitev
Dvk

Raziskovalec pri Geografskem inštitutu Antona Melika pod okriljem ZRC SAZU Jernej Tiran je komentiral udeležbo do 16. ure v drugem krogu volitev. "Primerjava udeležbe do 16. ure med 1. in 2. krogom. Še vedno je skoraj povsod po državi večja, še malo bolj v nekaterih pretežno ruralnih, bolj desnih okrajih, a ne bistveno. Lepo se vidi, da je del tistih, ki so v 1. krogu podprli Prebiliča, tokrat ostal doma," je na družbenem omrežju Twitter zapisal Tiran. In dodal: "Ne bo odveč dodati, da ti rezultati ne obsegajo predčasnega glasovanja. Tega je bilo v 2. krogu nekoliko več, med njimi pa vedno močno prednjačijo volivci iz mest."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta