V Levici nameravajo podpreti ukinjanje dopolnilnega zavarovanja ob določenih dopolnilih

STA, A.L.
21.01.2020 16:12

V Levici nameravajo podpreti novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katero bi ukinili dopolnilno zavarovanje, če bodo v noveli določila, da se zavarovanje prenese na ZZZS, da noben od plačnikov ne bo na slabšem, da se košarica pravic ne bo skrčila in da bo državni proračun kril morebitni manko v zdravstveni blagajni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Koordinator Levice Luka Mesec je danes v izjavi medijem pojasnil, da so poslanci Levice pripravljeni podpreti novelo, če bo vključevala rešitve na vprašanja, ki jih je izpostavil Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). "Pričakujemo, da bo to koalicija uredila z dopolnili, in smo pripravljeni zakon podpreti," je dejal.
Komentiral je tudi predlog SD, da bi namesto pavšalnega prispevka uvedli progresivno lestvico. Kot je dejal, je takšen predlog le izgovor SD, da "ne bodo podprli, da se iz zdravstvenega sistema odreže zdravstvene zavarovalnice", in da si SD s tem skuša oprati roke.
Poudaril je, da imajo do novega leta čas, da določijo, na kakšen način bi prenesli sredstva dopolnilnega zavarovanja v javno zdravstveno blagajno - bodisi po progresivni lestvici ali s pavšalnim prispevkom. "Lestvico proučujemo in nismo nenaklonjeni, da podpremo bolj progresivno varianto," je dejal.
Spomnil je, da je predlog novele zakona, o kateri bodo odločali na prihodnji seji DZ, njihov predlog, a so koalicijske stranke v prejšnjih obravnavah zakona "zrušile osnovni predlog Levice o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki je to zavarovanje dejansko ukinjal in bi koristil 95 odstotkom ljudi". V Levici so sprva predlagali, da bi zavarovanci plačevali odstotek od bruto dohodka.
Sicer pa je Mesec kritičen tudi do SMC, ki je izrazila finančne zadržke do novele. "To ni nič drugega kot pesek v oči," meni koordinator Levice. Po njegovih besedah trenutni predlog novele ne vsebuje nič drugega kot prenos sredstev s komercialnih zavarovalnic na ZZZS, kar v ničemer ne bi ogrozilo zdravstvenega sistema.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta