V oglaševalski zbornici za umik predlaganega svežnja medijske zakonodaje

STA, A.L.
07.09.2020 11:58

Slovenska oglaševalska zbornica in Slovensko združenje medijev sta ministrstvo za kulturo pozvala, da umakne predlagani sveženj medijske zakonodaje, saj da ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Področje medijev zahteva ponoven celosten, poglobljen, strokoven premislek, ki se mora nato odražati v predlogih sprememb, so zapisali v sporočilu za javnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kot so opozorili v oglaševalski zbornici, bi se s petodstotnim deležem rtv-prispevka in posebno obdavčitvijo kabelskih operaterjev, ki bi prizadela končne naročnike, oblikoval največji državni medijski sklad pod neposrednim nadzorom vsakokratne vladajoče politike, namenjen za financiranje medijev in še zlasti nepridobitnih televizijskih programov posebnega pomena.
"Škarje in platno sta po predlogu novele v rokah vsakokratnega ministra za kulturo, ki bi skozi predlagane pristope lahko samovoljno odločal o razdelitvi sredstev. Na ta način se odpira vrata nedopustnemu vplivu vsakokratne vladajoče politične opcije na svobodo in neodvisnost medijev," so zapisali.
Namesto da bi zakon na sistemski ravni zagotovil največjo možno mero transparentnosti in strokovnosti pri dodeljevanju sredstev, po oceni zbornice na široko odpira vrata arbitrarnemu odločanju in tudi klientelizmu. Ob tem uvaja nadaljnjo komercializacijo javnega servisa tudi na škodo drugih subjektov na trgu, so še prepričani.

Kritični tudi do predlaganih sprememb na področju koncentracije v medijih

Predlagane spremembe zakona o medijih - tudi v luči predlaganih sprememb zakona o Radioteleviziji Slovenija, zakona o Slovenski tiskovni agenciji in zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah - bi po oceni zbornice povzročile gospodarsko škodo nekaterim osrednjim televizijskim medijem in ukinile komercialne radijske mreže, ki so pomemben del slovenske medijske krajine že vrsto let.
Kritični so tudi do predlaganih sprememb na področju koncentracije v medijih, ki jim v delu nasprotuje tudi agencija za varstvo konkurence, ter na področju kabelskih operaterjev, ki izdajateljem tv-programov odrekajo pravice, ki jim pripadajo po drugih predpisih.
Zato oglaševalska zbornica in združenje medijev pri zbornici predlagatelja poziva, da predloge novel zakonov s področja medijev umakne. "Verjamemo, da s popravki ni mogoče zagotoviti, da bo Slovenija dobila sodoben predpis, ki bo zagotovil primerno pravno okolje in temelje za obstoj in razvoj slovenskih medijev, njihovo svobodo in neodvisnost ter odgovorno in svobodno novinarstvo. Pri ponovnem razmisleku je nujna vključitev strokovne javnosti in deležnikov v vseh fazah postopka - od priprave do končne uskladitve," so pozvali.
Oglaševalska zbornica je s stališči in pobudami k predlogu novele zakona o medijih pisno seznanila tudi poslance.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta