V okrožnici šolam prezračevanje ni omenjeno niti z besedo! Nekdanji minister poslal protestno pismo Poklukarju, Kustečevi in Ciglerju Kralju

10.03.2021 11:45
Pred odpiranjem šol ali vsaj v prvih dneh vrnitve v šolske klopi bi morali nujno ocenjevati, meriti in nadzorovati prezračenost učilnic ter natančno predpisati načine naravnega prezračevanja, misli nekdanji minister za zdravje Dušan Keber. Zadnja ga je zmotila okrožnica bivše mariborske podžupanje, ki je na hitro začela novo službo na šolskem ministrstvu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dušan Keber: "Izražam protest nad tem omalovaževanjem razvoja znanosti in opozarjam, da se odgovornosti v tem primeru ne bo mogoče izogniti s sklicevanjem na nevednost ali na stališče WHO."
Robert Balen

Da bi pred odpiranjem šol ali vsaj v prvih dneh vrnitve v šolske klopi morali nujno ocenjevati, meriti in nadzorovati prezračenost učilnic ter natančno predpisati načine naravnega prezračevanja povsod, "kjer učinkovito prisilno prezračevanje ne obstaja", nekdanji minister za zdravje Dušan Keber piše trem ministrom: za zdravje Janezu Poklukarju, za izobraževanje Simoni Kustec in za delo Janezu Ciglerju Kralju.  

Zakaj natanko se je Keber protestno oglasil? "Kljub dramatičnim premikom v pogledu na širjenje koronavirusa ostajajo slovenska navodila enaka tistim iz začetka epidemije. Prezračevanje praktično nikjer ni omenjeno ali v najboljšem primeru opisano s tremi besedami: skrbite za redno zračenje," piše trem ministrom.

Kot zadnji dokaz Keber prilaga okrožnico ministrstva za izobraževanje, šolstvo in šport ravnateljem vrtcev in osnovnih šol, glasbenih šol, šol s prilagojenim programom, zavodov za otroke s posebnimi potrebami, kako naj bo pouk organiziran od 8. marca. Podpisala jo je nova v. d. generalne direktorice direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo Helena Kujundžić Lukaček, še pred dnevi mariborska podžupanja, nekdanjega ministra za zdravje pa je zmotilo, da v tem dopisu prezračevanje ni omenjeno niti z eno besedo.

Keber zato ministrstva, ki jih vodijo nagovorjeni ministri, poziva, da javno pojasnijo, kakšen je njihov odnos do prezračevanja in kaj so storila, da bi ta ukrep javne ustanove, podjetja in prebivalci Slovenije ponotranjili in ga začeli dosledno in učinkovito izvajati. 

Nekdanji minister navaja, češ da ima Slovenija prezračevanje stavb urejeno celo najslabše v Evropi.

Po Kebrovem mnenju - čeprav ni dokazov, da so bolj učinkovite - pa bi pedagoški delavci morali nositi celo maske FFP2, ne le običajnih.  

"Izražam protest nad tem omalovaževanjem razvoja znanosti in opozarjam, da se odgovornosti v tem primeru ne bo mogoče izogniti s sklicevanjem na nevednost ali na stališče WHO (ki ga nismo upoštevali tudi takrat, ko je le-ta odsvetovala uporabo mask)," je napisal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta