Mariborska podžupanja odhaja v Ljubljano brez besed

Barbara Bradač
20.02.2021 02:00
Na mariborski občini presenečeni nad odločitvijo podžupanje Helene Kujundžić Lukaček, ki s ponedeljkom prevzema vodenje direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo na ministrstvu za izobraževanje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vsi trije mariborski svetniki SMC imajo zdaj zaposlitev v Ljubljani: Branislav Rajić je poslanec, Damir Orehovec je državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, Helena Kujundžić Lukaček pa bo na tem ministrstvu vodila direktorat za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Nenadna odločitev mariborske podžupanje Helena Kujundžić Lukaček, da kot vršilka dolžnosti prevzame vodenje direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, je presenetila ekipo mariborskega župana Saše Arsenoviča. O dogovorih in načrtih z Ljubljano menda ni obvestila nikogar na občini. Glede na to, da bo Kujundžić Lukačkova delom v Ljubljani prevzela že v ponedeljek, 22. februarja, je bil včerajšnji dan tako najbrž njen zadnji na občini.

Župan na dopustu, informacij ni

Kaj pomeni nova funkcija Kujundžić Lukačkove za njeno podžupansko delo in delo mestne svetnice, z občine v dveh dnevih nismo dobili odgovora. Župan Arsenovič je na dopustu in bodo pojasnila na voljo šele prihodnji teden. Kot smo izvedeli, naj bi na ministrstvu za javno upravo preverjal podatek, ali je morebiti njena podžupanska funkcija nezdružljiva s funkcijo direktorice direktorata, saj gre za pokrivanje enakih področij na državni in lokalni ravni, prav tako, ali lahko ostane mestna svetnica.

Župan Arsenovič je Kujundžić Lukačkovo imenoval za tretjo podžupanjo v začetku leta 2019. Je članica SMC, stranke, ki je župana podprla na volitvah. Od leta 2014 je tudi mestna svetnica, kot poklicna podžupanja pa je pokrivala področja lokalne skupnosti, zdravstva, šolstva in predšolske vzgoje ter medgeneracijskega sodelovanja. Kdo bo zdaj prevzel skrb za ta področja, z občine še ni odgovora.

Helena Kujundžić Lukaček
Sašo Bizjak

Kot vršilka dolžnosti imenovana za največ šest mesecev

Helena Kujundžić Lukaček bo na ministrstvu nasledila Antona Baloha, ki ga je vlada po letu in pol razrešila s položaja generalnega direktorja direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo. Za zdaj je imenovana na položaj vršilke dolžnosti generalne direktorice direktorata za največ šest mesecev. Zakaj se je odločila za menjavo poklicne poti, ni znano. Na telefonske klice in sporočila se Kujundžić Lukačkova od srede zvečer ne odziva. Stranka modernega centra ima sicer v mariborskem mestnem svetu tri svetnike. Ob Lukačkovi še Damirja Orehovca, ki je od izvolitve te vlade državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, pred tem je bil ravnatelj Osnovne šole Martina Konšaka, in poslanca Branislava Rajića.

​Sicer pa so se na ministrstvu za izobraževanje na kadrovskem področju okrepili še z nekaterimi z Mariborom povezanimi funkcionarji. Za vršilca dolžnosti generalnega direktorja direktorata za visoko šolstvo je bil imenovan Franc Janžekovič, sicer redni profesor na mariborski fakulteti za naravoslovje in matematiko, od koder kot dekan prihaja v začetku februarja imenovani novi državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Mitja Slavinec, prav tako iz SMC.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta