V Slovenski vojski pravijo, da ne ustanavljajo "West Pointa"

Timotej Milanov Timotej Milanov
13.12.2021 14:43

Načrt je, da na prvi bolonjski stopnji vojaški modul izvaja pet fakultet ljubljanske in mariborske univerze. Poveljnik Centra vojaških šol pojasnjuje razloge.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V Slovenski vojski zanikajo, da želijo ustanoviti vojaško akademijo po vzoru ameriškega West Pointa. 

Andrej Petelinšek

V Slovenski vojski so se odzvali na poročanje medijev o načrtovanem ustanavljanju vojaškega visokošolskega zavoda. Poveljnik Centra vojaških šol brigadir Peter Zakrajšek meni, da so očitki o ustanavljanju "West Pointa" neupravičeni. Kot pove, skušajo zgolj akreditirati izobraževalne programe v skladu s standardi kakovosti, ki veljajo v javnem izobraževalnem sistemu.

Pri predvideni organizaciji študija na prvi bolonjski stopnji gre za sodelovanje z različnimi fakultetami, ki bodo uvedle vojaški modul v šestem semestru študija. Zaenkrat bosta po besedah Zakrajška v okviru Univerze v Ljubljani k temu pristopili Fakulteta za družbene vede in Fakulteta za pomorstvo, v prihodnosti pa naj bi to storila tudi Medicinska fakulteta. Na Univerzi v Mariboru bodo vojaški modul uvedle Fakulteta za organizacijske vede v Kranju, Fakulteta za logistiko v Celju in Fakulteta za varnostne vede v Ljubljani.

Na omenjenih fakultetah naj bi vojaški modul zaživel v šolskem letu 2022/2023. Kot pojasnjuje Zakrajšek, bo lahko študent, ki se bo odločil za študij po omenjenem modulu, dobil štipendijo ministrstva za obrambo. Po sklenitvi štipendijske pogodbe bo moral po prvem letniku izobraževanja opraviti pettedensko vojaško usposabljanje, po drugem letniku pa šesttedensko. Nato bo v šestem semestru nadaljeval študij v Kadetnici v Mariboru, kjer je tudi sedež Centra vojaških šol, po zaključenem študiju pa bo pridobil tako strokovni naziv, ki ga podeljuje matična fakulteta, kakor tudi naziv častnika Slovenske vojske. Tisti, ki se bodo nato odločili za zaposlitev v Slovenski vojski, bodo izobraževanje nadaljevali še s trimesečnim tečajem za poveljnika voda, ostali bodo lahko štipendijsko obveznost opravili v sklopu pogodbene rezerve Slovenske vojske. Tak pristop je, kot pove Zakrajšek, pomemben za interdisciplinarno izobraženost častnikov. S tem pa želijo znižati tudi starost diplomantov na častniških šolah za pet let. Danes se namreč veliko mladih odloči za izobraževanje v šoli za častnike komaj po zaključenem študiju na drugi bolonjski stopnji, zaradi česar nekateri častniki začnejo z delom šele pri 28 letih, z novim sistemom pa bodo dobili častnike pri 23 letih starosti.

Poleg omenjenega načina izobraževanja na prvi bolonjski stopnji je predvidena tudi ustanovitev visokošolskega izobraževalnega zavoda v okviru Slovenske vojske, na katerem bi izvajali izobraževalne programe na drugi in tretji bolonjski stopnji. "Pri ustanovitvi tega visokošolskega vojaškega zavoda je glede na trenutno veljavni zakon o visokem šolstvu problematično zgolj vprašanje pravne subjektivitete," pravi Zakrajšek, ki pojasnjuje, da zakonodaja v tem primeru predvideva ustanovitev samostojne pravne osebe, za kar pa Slovenska vojska nima pooblastil. Za to bi bila potrebna tudi izdatna finančna sredstva. Zato v Slovenski vojski upajo, da bo čim prej prišlo do potrebne spremembe zakonodaje. Kot smo že poročali, s tem povezan predlog sprememb in dopolnitev zakona o visokem šolstvu, ki so ga v zakonodajni postopek vložili poslanci SDS in NSi, spremljajo številni pomisleki tako v strokovnih krogih kot v politiki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.