Najprej kadrovska štipendija, potem še služba. Kdo pri nas štipendira?

28.08.2021 04:00
Prednost kadrovske štipednije je, da dijaku ali študentu po končanem šolanju omogoča takojšnjo prvo zaposlitev ter pridobivanje izkušenj in spoznavanje poklica in delodajalca že v času izobraževanja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubljana. Studentje, studenti, prosilci za stipendije Foto: robert Balen (foto: Robert Balen)
Robert Balen

V podjetju Impol so za prihajajoče šolsko leto razpisali 15 kadrovskih štipendij za metalurškega tehnika, dve za program inženirstvo materialov na ljubljanski naravoslovnotehniški fakulteti, dve za program strojništva in eno štipendijo za program računalništva in informacijske tehnologije na mariborski univerzi. Do zdaj se je na razpis prijavilo sedem kandidatov za štipendijo za metalurškega tehnika, ta razpis je že zaključen, za preostale se rok izteče šele 1. oktobra.

Najmanj 123 evrov za dijaka in 368 za študenta

"Opažamo, da je vse težje pritegniti mlade za poklic metalurškega tehnika, medtem ko nimamo posebnih težav pri pridobivanju štipendistov, ki nadaljujejo študij. V skupini Impol so se zaposlili praktično vsi štipendisti, ki so končali študij, od srednješolcev pa le okoli 30 odstotkov, preostali so se odločili za nadaljevanje šolanja. Vsem smo to omogočili brez obveznosti vračanja štipendije, in sicer smo štipendijo za dve leti zamrznili. Dolgoročno si obetamo višji delež zaposlitev srednješolskih štipendistov. Največji delež štipendistov predstavljajo dijaki programa metalurški tehnik. Večina naših štipendistov je iz občine Slovenska Bistrica in okolice," pojasni Nina Potočnik, zadolžena za stike z javnostmi v Impolu. Dijakom, ki se šolajo za metalurškega tehnika, ponujajo 123 evrov štipendije, k temu pa je treba prišteti še potne stroške in možnost zvišanja zneska štipendije za 40 odstotkov, če ima dijak boljši uspeh. Njihovi štipendisti študenti pa dobivajo 368 evrov na mesec in tudi njim se lahko štipendija zviša za 40 odstotkov, če dosegajo boljši uspeh.

Vojska: za dijake najmanj 256 evrov, za študente od 327 dalje

Kadrovske štipendije podeljuje tudi Slovenska vojska. Na spletni strani ministrstva za obrambo je vsako leto objavljen razpis za novo šolsko leto. Letos je predvidenih kar 200 štipendij za poklicno delo v Slovenski vojski in 30 štipendij, namenjenih kandidatom za častnike in višje vojaške uslužbence. Kadrovsko štipendijo ponujajo tudi za študij na ameriški vojaški akademiji West Point za šolsko leto 2022/23 z začetkom v juniju 2022. Rok za prijavo je do 31. avgusta. In koliko znaša njihova kadrovska štipendija? Za dijake od 256 do 389 evrov na mesec, za študente od 327 do 460 evrov mesečno. Med štipendisti MORS je tudi Matej Cajhen. Pravi, da se je za štipendijo Slovenske vojske odločil predvsem zato, ker si bo tako po šolanju zagotovil zaposlitev. Že štirikrat je bil na taboru MORS in mladi in ugotovil, da se je odločil prav, saj mu vojaška služba ustreza.

V Izmenjevalnici razpisi delodajalcev

"Dejanskega podatka o razpisanih kadrovskih štipendijah nimamo," so povedali na javnem štipendijskem skladu. Podatki o razpisanih kadrovskih štipendijah so na voljo v Izmenjevalnici, na njihovi spletni strani, ki delodajalcem z objavo potreb po kadrovskih štipendistih omogoča promocijo in lažjo pridobitev štipendista, dijakom in študentom pa olajša iskanje kadrovskega štipenditorja. Sicer pa delodajalci namero o kadrovskem štipendiranju praviloma objavljajo na svojih spletnih straneh in po drugih komunikacijskih kanalih.

Prednost kadrovske štipendije je predvsem ta, da dijaku ali študentu po končanem šolanju omogoča takojšnjo prvo zaposlitev ter pridobivanje delovnih izkušenj in spoznavanje svojega poklica in bodočega delodajalca že v času izobraževanja. V nekaterih regijah štipendije tudi sofinancirajo in tako usklajujejo ponudbo in povpraševanje po kadrih na trgu dela.

"V skladu z zakonom o štipendiranju kadrovske štipendije poleg uspešnega nadaljevanja oziroma zaključka izobraževanja na strani štipendista vključujejo tudi obveznost pri štipenditorju (delodajalcu), in sicer v obliki opravljanja enomesečne delovne prakse v vsakem šolskem oziroma študijskem letu, obveznost zaposlitve za eno leto, obveznost zaposlitve najkasneje v enem mesecu od zaključka izobraževanja, za katero je delodajalec prejemal sofinanciranje, in izplačilo kadrovske štipendije najkasneje do 15. v mesecu za pretekli mesec. Morda gre v teh obveznostih iskati razloge, če imajo delodajalci pomisleke in se ne prijavijo na razpise," ocenjujejo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

A te obveznosti za štipendista ne veljajo, če delodajalec ne prejema sofinanciranja kadrovske štipendije od regionalne razvojne agencije. V tem primeru lahko delodajalec sam s pogodbo o štipendiranju po svoji presoji določi vse obveznosti štipendista.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta