Ljubica Jelušič o Slovenski vojski: Pri kadrih bi se izboljšave lahko pokazale hitreje

Žana Vertačnik
21.04.2021 05:45
Takšna je ocena pripravljenosti vojske tudi v letu 2020 s strani generalštaba. Napredka še ni, je pa več optimizma. Vrh obrambnega sistema se zaradi načrtovanih investicij nadeja izboljšav, pa obramboslovna stroka?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mlade bodo skušali privabiti v vojsko tudi z nagrado 3100 evrov po opravljenem služenju in s poletnim terminom, ki se s študijskimi obveznostmi ne bi izključeval.
Foto: Robert BALEN
Robert Balen

"Ocena je, da je pripravljenost Slovenske vojske (SV) za delovanje v miru dobra, medtem ko je pripravljenost za delovanje v vojni še vedno nezadostna," je predsednik države in poveljnik obrambnih sil Borut Pahor naznanil včeraj. Ob boku ministra za obrambo Mateja Tonina in načelnika Generalštaba Slovenske vojske (GŠSV) Roberta Glavaša je nato dodal še, da je prvič po osmih letih poročilo o pripravljenosti SV sprejel z upanjem, da se bo ocena v prihodnjih letih bistveno popravila.

Katere nabave so v načrtu letos

Pahor je pričakovanja utemeljil predvsem na zakonu o investicijah v SV, ki za obdobje 2021-2026 predvideva 780 milijonov evrov vlaganj v sistem. Izrazil je pričakovanje, da bodo vojaški nakupi gospodarni in izvedeni brez afer. "Zavedam se, da nam zakon prinaša odgovornost, da bodo investicije izpeljane brezhibno in transparentno," je povedal obrambni minister Tonin, izpostavil pa denimo, da bodo v izogib posrednikom nakupe v največji možni meri opravljali po principu vlada vladi. Med prioritetnimi investicijami za letošnje leto je minister nanizal opremo za vojake, obnovo vojašnic, nakup transportnega leta, prenovo flote helikopterjev in plačilo oklepnikov Oshkosh.

Z odločbo ustavnega sodišča, ki je minuli teden zavrnilo zahtevo opozicijske Levice za razpis referenduma o zakonu o investicijah v SV in s tem omogočilo uveljavitev zakona, se je tudi po Glavaševih besedah pričela boljša era SV. Jutri ali zelo kmalu po njegovih navedbah zakon o investicijah sicer ocene o pripravljenosti SV še ne bo spremenil, je pa prepričan, da bo ocena v naslednjih dveh, treh letih zaradi vseh ukrepov, ki so na mizi, boljša.

Upi utemeljeni, a pričakovani boji za izvajanje zakona

"V primerjavi s preteklimi leti je edina bistvena razlika, ki vliva upanje, dolgoročno financiranje oziroma milijonski vložki v SV, ki naj bi se zgodili," je poročilo pospremila dr. Jelena Juvan, obramboslovka s FDV. Do cilja je lahko po njeni presoji še nekaj ovir: "Prihajajo volitve, gre za večletno financiranje in denar mora biti v proračunih še zagotovljen. Veliko je še neznank in vprašanj." Tudi nekdanja ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič meni, da bo v prihodnjih letih za izvajanje zakona v praksi še veliko bojev. So pa po njenem mnenju sprejem zakona o investicijah in odločitev ustavnega sodišča, da ni v nasprotju z ustavo, ter povečanje sredstev za modernizacijo v sprejetem proračunu za leti 2021 in 2022 zadeve, ki dajejo podlago za optimizem.

Dr. Ljubica Jelušič: "Ukrepi bodo pokazali učinke v treh do štirih letih, posebej ko gre za opremo."
Tit Kosir

Na pomislek, kdaj bodo vidne posledice načrtovanih izboljšav, Jelušičeva odgovarja: "Spremembe bojnega karakterja SV se ne morejo pokazati takoj, saj gre za ukrepe, ki bodo pokazali učinke v treh do štirih letih, posebej ko gre za opremo; gre za pripravo investicijske dokumentacije za opremo, postopke nabave, prihod opreme, usposabljanje za uporabo opreme, certifikacijo usposobljenih enot. Pri kadrih bi se izboljšave lahko pokazale hitreje, če bodo seveda usmerjene v pridobivanje novega mladega kadra za vrste poklicnih vojakov in vojakinj."

Do kadra z atraktivno ponudbo

"Pridobivanje pripadnic in pripadnikov za poklicne vrste je na prvem mestu," Jelušičeva opozarja na osrednji izziv SV in dodaja, da razmerja, ko ima SV enega častnika na dva vojaka in 0,8 podčastnika na enega vojaka, niso dopustna. Problematiko kadrovske podhranjenosti so akterji včeraj tudi posebej naslovili. Kot je poudaril minister, je SV leto 2020 prvič v zadnjem desetletju v kadrovskem smislu zapustila v pozitivnih številkah. V sistem so namreč vstopili štirje pripadniki več, kot jih ga je zapustilo, medtem ko je bilo v nekaterih letih to razmerje tudi 300 v prid odhodom.

Dr. Jelena Juvan: "Edina bistvena razlika, ki vliva upanje, so milijonski vložki, ki naj bi se zgodili."
Jelena Juvan

Nadalje je minister včeraj izpostavil še nekaj aktualnih načinov za reševanje kadrovske problematike, minuli teden je denimo vlada pripravila popravke zakona o službi v SV, s katerimi se ureja štipendiranje, tudi možnost došolanja v vojski in odkup službenih stanovanj. V pripravi sta prav tako nov koncept vstopa v SV in prenova prostovoljnega služenja vojaškega roka, mlade bodo denimo skušali privabiti z nagrado 3100 evrov po opravljenem služenju in s poletnim terminom, ki se s študijskimi obveznostmi ne bi izključeval.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta