V številnih slovenskih tovarnah vse pogostejše motnje proizvodnje

08.10.2021 05:30
Adria Mobil ustavlja proizvodnjo kombiniranih vozil in avtodomov. V Revozu ne bodo delali ta ponedeljek in torek. Proizvodnjo občasno prekinjajo tudi v graški Magni, medtem ko v Hisense Gorenju prilagajajo izmene
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V novomeški Adrii Mobil za en mesec ustavljajo proizvodnjo kombiniranih vozil, v novembru pa še avtodomov.
Foto: ARHIV VEČERA
Arhiv Večera

Kriza na nabavnem trgu polprevodnikov in elektronskih komponent vpliva tudi na slovenske proizvajalce. Novomeška Adria Mobil je bila zaradi izpada dobav baznih vozil iz Fiata, kjer čakajo na polprevodnike, prisiljena za en mesec zapreti proizvodnjo kombiniranih vozil, novembra pa še za tri tedne proizvodnjo avtodomov.

Damir Dominčič iz družbe Adria Mobil pojasnjuje, da bodo manjši obseg proizvodnje avtodomov in kombiniranih vozil nadomestili s povečevanjem proizvodnje počitniških prikolic: "Ker beležimo rast naročil počitniških prikolic, bomo na tej proizvodni liniji v kratkem uvedli dvoizmensko delo ter prerazporedili del zaposlenih iz začasno ustavljene proizvodnje," je dejal Dominčič in dodal, da bodo povečali tudi proizvodnjo luksuznih prikolic in integriranih avtodomov. Še naprej se bodo prilagajali motnjam v oskrbi, tako da bodo zaposlene prerazporedili v druge dele proizvodnje, prilagajali bodo delovni čas ter izkoristili ure in letni dopust. "Kljub nejasnostim želimo to obdobje premostiti tako, da ohranimo zaposlene, da se bomo lahko čim hitreje odzvali na rast naročil, ko bodo razmere to dopuščale," še pojasnjujejo v družbi Adria Mobil.

Vpliv na dve petini proizvodnje Revoza

"Kriza s polprevodniki je močno prizadela avtomobilsko industrijo in v Revozu jo občutimo že vse leto. Doslej smo zabeležili že 73 dni, ko je proizvodnja stala zaradi pomanjkanja sestavnih delov, ki vsebujejo elektronske komponente, kar pomeni več kot 40 odstotkov doslej predvidene proizvodnje," nam je odgovorila Nevenka Bašek Zildžović iz Revoza. Potrdila je tudi, da bodo vrata novomeške avtomobilske tovarne ta ponedeljek in torek ponovno zaprta.

V Revozu se na motnje v dobavah prilagajajo s popolnimi prekinitvami proizvodnje ali zmanjševanjem delovnih izmen (trenutno je predvidena proizvodnja v dveh izmenah). Potem ko so pri zaposlenih izčrpane vse možnosti za prilagajanje, kot so tako imenovani dnevi X oziroma neproizvodni dnevi, ki so plačani 100-odstotno in so predvideni v socialnem sporazumu, ter dopusti, gredo zaposleni na čakanje na delo z 80-odstotnim plačilom. "Razmeram se prilagajamo iz tedna v teden, včasih celo v nekaj dneh. Tako da še ne moremo napovedati, kako se bodo razmere razvijale do koncu leta," še pojasnjujejo v Revozu. Kriza vpliva tudi na število zaposlenih, teh je bilo konec septembra okoli 2400 oziroma skoraj tisoč manj kot konec leta 2019.

Magna občasno prekinja proizvodnjo v Gradcu

V Magni Steyr čutijo motnje v dobavah predvsem pri polprevodnikih, kovinah in posebne plastike. "To pomeni, da načrtovanje proizvodnje poteka sproti, zato se moramo hitro odzivati in prilagajati načrte. Prekinitve proizvodnje najpogosteje blažimo z dopusti zaposlenih, kompenzacijami delovnih ur in s skrajšanim delovnim časom," pojasnjujejo v graški Magni, kjer načrtovanje sprememb v proizvodnji zaradi zastojev v dobavi poteka v sodelovanju z avtomobilskimi proizvajalci in njihovimi obveznostmi do končnih kupcev. "Postopen pričetek proizvodnje v tovarni v Hočah pa poteka skladno z napovedanimi načrti," še dodajajo. Spomnimo, da sta ponovni zagon proizvodnje v hoški lakirnici in s tem vrnitev okoli 130 zaposlenih, ki so bili napoteni na delo v Gradec, načrtovana v prvem četrtletju prihodnjega leta. Predvideno je lakiranje karoserij za jaguarje, medtem ko v Gradcu poleg jaguarjev proizvajajo terenska vozila Mercedes-Benz serije G, BMW serije 5, Toyota Supra, prihodnje leto pa načrtujejo proizvodnjo električnega terenca Fisker Ocean.

V Hisense Gorenju prilagajajo izmene

V Hisense Gorenju se tako kot proizvajalci v sorodnih industrijah srečujejo s težavami pri dobavah elektronskih komponent. Stanje na področju dobav se je nekoliko izboljšalo v primerjavi s prejšnjimi meseci, a je še daleč od stabilnega. "Težave rešujemo vsakodnevno sproti in nam doslej niso povzročile večjih izpadov oziroma se naše tovarne zaradi motenj niso ustavljale. Vendar pa zaradi težav pri dobavi elektronike v eni od tovarn nismo izvedli načrtovanega povečanja proizvodnje," odgovarjajo iz družbe Hisense Gorenje. Občasne motnje v oskrbi, ki jih ni mogoče vnaprej napovedati, pa uravnavajo s prilagajanjem proizvodnje ter prerazporejanjem delovnih izmen in proizvodnih načrtov. Kot je znano, je velenjski proizvajalec bele tehnike v kitajski lasti in tudi zaradi tega v okviru skupine lažje blaži omenjene nabavne motnje.

Že 73 dni je letos stala proizvodnja v novomeškem Revozu, ker niso imeli dovolj komponent.
Foto: REVOZ
Tovarna
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta