V začetku decembra v središču Ljubljane prijeli domnevna ruska vohuna. Kdo ju je razkrinkal?

M.R.
30.01.2023 06:00

5. decembra lani sta bila v operaciji pod vodstvom okrožnega ljubljanskega tožilstva na podlagi prijave Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) aretirani dve osebi, ki sta bili osumljeni vohunjenja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stavba, v kateri sta imela domnevna ruska vohuna podjetje. Prijeta sta bila v tej stavbi.
Robert Balen

O tem poročajo na spletnem portalu Siol, kjer so tudi neuradno izvedeli, da sta oba aretirana ruska vohuna. Okrožno državno tožilstvo je za portal potrdilo, da je dobilo Sovino naznanilo in da so na podlagi tega začeli predkazenski postopek. Tožilstvo dodaja, da sta obe osebi v priporu. 

Siol dodaja, da se domnevna vohuna nista predstavljala kot ruska državljana in da imata potna lista tretjih držav. Prijeli naj bi ju na sedežu podjetja, ki sta ga vohuna odprla na Parmovi ulici v središču Ljubljane. Ukvarjalo naj bi se s preprodajo starin. 

Član komisije iz vrst Sove Teodor Uranič je Žaklju očital manipulacijo z zaupnimi informacijami in potvorbo zaključkov komisije.
Robert Balen

Če jima bodo sodili na slovenskih sodiščih, jima grozi do osem let zapora. Do pet let zapora bi jima sodišče lahko prisodila zaradi sodelovanja s tujo obveščevalno službo, še triletna zaporna kazen pa jima grozi zaradi overitve lažne vsebine. 

Sta delovala samostojno? Kako dolgo je delovala ljubljanska celica, kakšne operacije je opravljala, v katerih državah je bila še dejavna, kako se je financirala, so bile v preiskavi še druge osebe, morda s slovenskim državljanstvom, se sprašujejo na portalu Siol in dodajajo, da se odgovore na ta vprašanja trudijo pridobiti pri pristojnih organih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta