Varovanje meje in "še en špilček za občino": Ali v SD podpirajo protest v občini, ki jo vodi njen član?

Kristina Božič
25.04.2019 16:39

Povezanost protestov občank in občanov, združenih v civilne iniciative, z etabliranimi političnimi strankami in oblastmi ni nova. V soboto pripravljajo protest občank in občanov tudi v Ilirski Bistrici - zbrali se bodo ob 9. uri v Jelšanah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Občinska stavba v Ilirski Bistrici, ki ostaja iz časa, ko je bilo mesto pod italijansko fašistično okupacijo. 
Mateja Grošelj

V vasi na jugu države se je včeraj mudil notranji minister Boštjan Poklukar, ki je občanom in občankam pojasnjeval, da je število nedovoljenih prehodov meje v njihovi občini primerjalno gledano z občinami proti vzhodu relativno nizko. A lokalna vznejevoljenost je velika in se širi tudi od vodstva občine med ljudi. Tako na uradni strani občine zbirajo fotografije "divjih odlagališč", ki jih pripenjajo na zemljevid, kje je kdo našel in fotografiral pozabljena oblačila ali zapuščen nahrbtnik s hrano in odejami, ki pričajo o poskusih ljudi, da bi dosegli, kar si predstavljajo kot obljubljeno varnost Evrope.
Ilirskobistriški župan iz vrst SD Emil Rojc se zaklinja, da ne bo dopustil, da bi v občini državne oblasti postavile sprejemno-registracijski center. Tega država trenutno nima namena narediti, ampak je to zgolj možnost v primeru povečanega prihoda begunk in migrantov na slovensko mejo. Napovedan občinski referendum o tem vprašanju, ki so ga želeli razpisati ilirskobistriški občinski svetniki, je upravno sodišče v začetku meseca prepovedalo.
Ilirskobistriški župan Emil Rojc je pojasnil, da sobotni shod pripravlja civilna iniciativa in ne občina. Sam civilno iniciativo sicer podpira, na uradni strani občine pa so tudi poobjavili njihovo izjavo, ki pojasnjuje njihovo zahtevo, da bi se mejo varovalo "s policijo, vojsko in vsemi tehničnimi sredstvi", tako da "ilegalni prehodi meje ne bodo več mogoči". Župan zagotavlja, da za shod ne bodo namenili sredstev iz občinskega proračuna.
V stranki SD, ki ji predseduje predsednik državnega zbora Dejan Židan, pravijo, da sobotnega shoda ne podpirajo, niti se ni župan iz vrst SD o tem "posvetoval z vodstvom ali organi stranke SD". V stranki pojasnjujejo, da protest vidijo predvsem "kot izraz nemoči lokalnega prebivalstva, ki se čuti nekoliko zapostavljenega s strani notranjega ministrstva". Pri tem so prepričani, da bi se morali člani vlade in notranjega ministrstva "pred sprejemom vsakršne odločitve, ki se navezuje na določeno območje, z ljudmi tam odprto pogovoriti in dogovoriti vse podrobnosti". V SD verjamejo, da je do sobote "še mogoče, na vseh straneh, storiti vse potrebno, da do shoda vseeno ne pride". Pravijo, da "razumemo in podpiramo lokalno prebivalstvo, da izrazi svoja stališča, bolj kot o podpori ali nepodpori shoda pa bi se morali spraševati, kaj bo naredilo ministrstvo za notranje zadeve". V vladni stranki so namreč prepričani, da "sta strah in negotovost med ljudmi velika" in da se ju "lahko odpravi le s politiko iskrenega dialoga", saj je po njihovem srž vsega v pomanjkanju informacij. A hkrati opozarjajo, da bi veljalo dialog voditi za zaprtimi vrati. 

Župan Emil Rojc pravi, da civilno iniciativo, ki organizira shod, podpira, a da za shod ne bo šlo nič občinskih sredstev. 
Mateja Grošelj
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta