Včeraj 970 okužb. Več kot pol vprašanih v anketi Mediane ocenjuje, da so ukrepi za zajezitev covida-19 prekomerni

Vanessa Čokl
01.10.2021 10:30
Nekaj nad 1 milijon je zdaj cepljenih z dvema odmerkoma
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urban Červek

970 okužb so potrdili včeraj pri nas po 5330 testih PCR. Pozitivnih jih je bilo 18,2 odstotka. 

Naredili so še 25.689 hitrih testov. 

Zaradi virusa covid-19 je v bolnišnicah zdaj 419 ljudi, od tega 114 na intenzivnih oddelkih. 

Štirje ljudje so minuli dan za posledicami virusa v Sloveniji umrli.   

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo na dan 30. septembra z vsemi odmerki cepljenih 1.003.714 ljudi.  

 

Anketa: Pozablja se na gospodarstvo

Po anketi Mediane 53 odstotkov vprašanih ocenjuje, da so ukrepi za zajezitev covida-19 prekomerni, kot primerne jih ocenjuje slabih 37 odstotkov, za deset odstotkov pa so premalo ostri. Po mnenju 51 odstotkov anketiranih se druge države s covidom-19 spopadajo bolje.

V juniju je delež tistih, ki so za svoje življenje in življenje svojih bližnjih (zelo) zaskrbljeni, znašal 30 odstotkov, zdaj je narasel na 39 odstotkov. Po drugi strani pa upada delež tistih, ki sploh niso zaskrbljeni.  Od junija do septembra je upadel z 42 na 35 odstotkov.

Ponovno je nekoliko narasel delež tistih, ki menijo, da so ukrepi prekomerni in pretirano posegajo v osebno svobodo prebivalcev Slovenije. Takšnih je 53 odstotkov. Delež tistih, ki ocenjujejo, da so ukrepi primerni in ne posegajo v osebno svobodo, je ostal pri dobrih 20 odstotkih. Delež tistih, ki ukrepe ocenjujejo za primerne, čeprav posegajo v njihovo osebno svobodo, pa je upadel z 19 na 16 odstotkov. Da so ukrepi premalo ostri, meni deset odstotkov vprašanih, avgusta jih je bilo 11 odstotkov.

Pri Mediani precejšnjo spremembo opažajo tudi pri ocenjevanju ukrepov za preprečevanje koronavirusa. "Statistično značilen je v septembru delež tistih, ki menijo, da se ukrepi preveč osredotočajo na zdravje, kar je v škodo gospodarstvu." Ta delež je upadel za šest odstotnih točk; tako je tokrat namreč menilo 35,4 odstotka vprašanih, avgusta pa 41,5 odstotka. Za pet odstotnih točk pa se je povišal delež tistih, ki menijo, da ukrepi uravnoteženo obravnavajo zdravje in gospodarstvo, in sicer z 18,9 odstotka na 24,2 odstotka.

Tistih, ki menijo, da se bo običajno življenje verjetno spremenilo na slabše, je 56,7 odstotka. Da se bo spremenilo verjetno na bolje, pa jih meni 16,3 odstotka. 18,5 odstotka jih ne pričakuje sprememb.

18 odstotkov jih vladi zaupa, da bo sprejela prave odločitve za našo državo, 17 odstotkov jih vladi zaupa, da je pripravljena na prihodnje svetovne izzive. 

Zadovoljstvo s pridobivanjem zadostnega števila odmerkov cepiv in organizacijo cepljenja od julija ostaja enako, upadlo pa je zadovoljstvo s komunikacijo vlade. Če jo je junija kot (zelo) dobro ocenilo 27 odstotkov vprašanih, je danes takšnega mnenja 14 odstotkov anketirancev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta