Včeraj potrdili 538 okužb, število bolnikov, ki zaradi okužbe potrebujejo bolnišnično oskrbo, se je v zadnjem tednu podvojilo

Asja Lednik
31.08.2021 09:52
V ponedeljek so opravili 2916 testov PCR na okužbo z novim koronavirusom in pri tem potrdili 538 okužb, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Delež pozitivnih testov je bil 18,4-odstoten. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 431, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa 252.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Saso Bizjak

V bolnišnicah se zdravi pet covidnih bolnikov več kot dan prej, intenzivno zdravljenje potrebujejo trije več. Po podatkih covidnega sledilnika diha s pomočjo ventilatorja 15 bolnikov s covidom-19.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 431, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa 252. V primerjavi s predhodnim dnem se je 14-dnevna pojavnost v Sloveniji tako povečala za 11, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa za devet okužb.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v državi trenutno 5374 aktivnih okužb, kar je 218 več kot dan prej.

V ponedeljek so opravili tudi 33.796 hitrih antigenskih testov na okužbo z novim koronavirusom, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR-testiranjem.

V Sloveniji je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 989.393 oseb, kar predstavlja 47 odstotkov vseh prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 56 odstotkov, med starejšimi od 50 pa 69 odstotkov.

Polno cepljenih pa je 902.437 oz. 43 odstotkov prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je z polno cepljenih 51 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 64 odstotkov.

Število bolnikov, ki zaradi okužbe z novim koronavirusom potrebujejo bolnišnično oskrbo, strmo narašča, saj se je v zadnjem tednu kar podvojilo. Predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc ob tem opozarja, da vse večja zasedenost bolnišničnih zmogljivosti že predstavlja težave slovenskim bolnišnicam.

Različica novega koronavirusa, poimenovana delta, terja veliko večje zmogljivosti za zdravljenje v bolnišnici. Raziskave so po besedah Lejko Zupančeve pokazale, da je tveganje, da bo oseba potrebovala bolnišnično oskrbo, približno dvakrat tolikšno kot pri drugih različicah. Obenem je različica delta potrjena v večini sekvenciranih oziroma analiziranih vzorcev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta