Včeraj potrdili 981 okužb, znano je, kdaj naj bi dosegli rdečo fazo. Kaj je neuradno vladi predlagala strokovna skupina?

A.L.
23.03.2021 09:50
V ponedeljek so v Sloveniji opravili 5022 PCR testov na okužbo z novim koronavirusom in pri tem potrdili 981 okužb, je vlada sporočila na Twitterju. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb na dan znaša 829. V bolnišnici zdravijo 507 covidnih bolnikov, intenzivno zdravljenje jih potrebuje 96. V ponedeljek je umrlo devet covidnih bolnikov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

Delež pozitivnih testov je v ponedeljek znašal 19,5 odstotka, v nedeljo je bil 15,7-odstoten.

V bolnišnici zdravijo 13 covidnih bolnikov več kot v ponedeljek, dva več potrebujeta intenzivno zdravljenje. Včeraj so iz bolnišnice odpustili 50 covidnih bolnikov.

Med občinami glede na včeraj potrjene okužbe izstopajo Celje, kjer so potrdili 52 novih okužb, Šentjur jih ima 15, Žalec 27, Brežice 14, Novo mesto 26, Litija 17, Grosuplje 18, Ivančna Gorica 16, Koper 21, Piran 18, Nova Gorica 31, Sežana 14, Ljubljana 120 in Maribor 53. Po besedah vladne govorke Maje Bratuša je epidemiološka slika po včerajšnjih podatkih najslabša v obalno-kraški, koroški in zasavski regiji.

Sedemdnevno povprečje okužb se je s ponedeljkovih 820 povečalo na 829.

"Po včerajšnjem sestanku vladne strokovne skupine za covid-19 še ni popolnoma jasno, kakšne ukrepe bi lahko ta teden sprejela vlada. Po neuradnih informacijah ne bo predlagala ne sproščanj ne zaostrovanj. Po ocenah Instituta Jožefa Stefana se bližamo rdeči fazi, ki naj bi jo dosegli že približno čez en teden, na začetku aprila. Po neuradnih informacijah naj bi skupina vladi predlagala, da šole še naprej ostanejo odprte, lahko pa bi zaostrili ukrepe na drugih področjih," poroča portal MMC.

Po poročanju Dnevnika so člani strokovne skupine neuradno naklonjeni odpravi policijske ure. Hkrati naj bi se zavzeli za prevetritev sedanjih kriterijev zaostrovanja in sproščanja ukrepov. Pri tem bi sicer lahko upoštevali tudi pojavljanje novih sevov, ki stroko posebej skrbijo.

O policijski uri je strokovna skupina razpravljala že pred dvema tednoma. "Verjamemo, da vsi ukrepi pomembno vplivajo na potek epidemije, tudi omejitev gibanja v nočnem času," je za Dnevnik povedala vodja skupine Mateja Logar. Nikjer po svetu niso mogli opredeliti posameznega vpliva določenega ukrepa, je dodala. "So pa ugotovili, da so najpomembnejši ukrepi prepoved združevanj, zapiranje izobraževalnih ustanov, omejitve na mejah, dostopnost zaščitnih sredstev, omejitve gibanja in nacionalni lockdown (gre za obširnejšo ustavitev javnega življenja, op.p.)," je še povedala za časnik Dnevnik.

Leon Cizelj z Inštituta Jožef Stefan je v sinočnjih Odmevih povedal, da smo že kakšen teden dni v tretjem valu in počasi pospešujemo s številom okužb. "Številke vodi po vsej verjetnosti angleška različica, ki je precej bolj kužna kot druge in si utira pot, verjetno smo nekaj čez polovico zdaj že okužb po naših modelih z angleško različico, in dokler narašča njen delež, bo rasla tudi epidemija," njegove besede povzema MMC.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta