(VEČER NA EURU) V Nemčijo do 50.000 Slovencev. Objavljamo informacije, ki bodo koristile navijačem

Miha Dajčman Miha Dajčman
13.06.2024 02:50

Nogometna zveza Slovenija na evropskem prvenstvu pričakuje do 50 tisoč slovenskih ljubiteljev nogometa. Tekma Slovenije in Srbije označena s srednjo stopnjo varnostnega tveganja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Nemčiji se bodo ponovili prozori iz Amsterdama leta 2000. 
Igor Napast

Na dan odhoda slovenske nogometne reprezentance v Wuppertal so predstavniki NZS, Generalne policijske uprave ter ministrstva za zunanje in evropske zadeve predstavili aktualna varnostna priporočila za obiskovalce in navijače, ki si bodo tekme ne Euru 2024 ogledali v živo. Bližina velikega tekmovanja in uvrstitev Slovencev na evropsko prvenstvo v nogometu po kar 24 letih sta med slovenskimi pristaši vplivali na veliko zanimanje za obisk tekem. Za tri tekme skupinskega dela prvenstva, ki jih bodo varovanci Matjaža Keka odigrali v Stuttgartu 16. junija proti Danski, v Münchnu 20. junija proti Srbiji in v Kölnu 25. junija proti Angliji je bilo slovenskim navijačem zagotovljenih 36 tisoč vstopnic. Številni Slovenci skušajo do vstopnic priti tudi po drugačni poti ali pa bodo obračune spremljali v navijaških conah, zato jih NZS v Nemčiji do 25. junija pričakuje med 40 in 50 tisoči.

Prvi slovenski navijači se bodo v Nemčijo odpravili že ta konec tedna, v petek in soboto, nedeljska tekma z Dansko pa se bo na stadionu v Stuttgartu začela ob 18. uri. Največje zanimanje med slovenskimi navijači vlada za obračun s Srbijo v četrtek prihodnji teden, saj je münchenska Alianz Arena najbližje prizorišče tekme Slovencev. Tudi po informacijah policije bo največ slovenskih navijačev odpotovalo v München, 20. junija bo proti prestolnici Bavarske potoval tudi poseben slovenski navijaški vlak.

Slovenski navijači imajo dober sloves

Vodja oddelka za javni red in mir na upravi uniformirane policije Generalne policijske uprave Boris Rojs je na Brdu pri Kranju pojasnil, da so nemški varnostni organi tekme Slovenije in Srbije ocenili po tristopenjski lestvici varnostnega tveganja, pri čemer je tekma s Srbijo označena s srednjo stopnjo, tekmi z Dansko in Anglijo pa z nizko stopnjo tveganja. Generalni sekretar Nogometne zveze Slovenije Martin Koželj pravi, da so slovenski navijači med tistimi, ki imajo dober sloves, in verjame, da ga bodo obdržali tudi na evropskem prvenstvu. "Upam, da vam bomo lahko tudi z našimi predstavami zagotovili kar se da odlično evropsko prvenstvo. Pomagajte nam in nas bodrite," je navijače nagovoril Koželj.

(VIDEO in FOTO) Že na prvem treningu Slovenije festivalsko vzdušje, Kek: Nismo velesila, bomo pa ostali svoji

Na NZS navijačem še sporočajo, da so jim vse potrebne informacije na voljo na spletni strani krovne nogometne organizacije, prav tako lahko različne informacije dobijo na spletnih straneh Policije in zunanjega ministrstva. Navijačem predlagamo, da si v času obiska prvenstva na mobilne naprave naložijo aplikacije Evropske nogometne zveze (Uefa), na katerih so objavljene koristne informacije, denimo tudi to, kje so v bližini stadionov parkirišča, kako do njih, kje bodo navijaške cone, imetniki vstopnic pa si lahko aktivirajo tudi brezplačno uporabo javnega potniškega prometa v mestu.

Stuttgart Arena bo v nedeljo prizorišče prve slovenske tekme na Euru 2024.
Reuters

Priporočen vpis v bazo potnikov

Vodja konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve (MZZ) Viktor Mlakar je navijače pozval, naj preverijo veljavnost svojega potnega lista ali osebne izkaznice, saj bo nemška policija v času prvenstva izvajala mejni nadzor. "Obiskovalci naj sledijo varnostnim in drugim priporočilom organizatorjev in varnostnih organov na lokaciji, pred odhodom pa naj preverijo tudi potovalna priporočila na naši spletni strani," je navedel Mlakar. Tistim, ki odhajajo v Nemčijo, svetuje tudi, naj pred odhodom sklenejo ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje in se vpiše v njihovo bazo podatkov za popotnike, tako da jim bodo v primeru težav lažje pomagali. Za čim boljšo podporo Slovencem v Nemčiji bodo na ministrstvu okrepili nudenje konzularne pomoči z vzpostavitvijo začasnega klicnega centra na številki +386 1 478 23 66, dosegljivi pa bodo tudi na e-poštni naslov euro24.mzez@gov.si. Konzularno pomoč bodo zagotavljali z veleposlaništvom v Berlinu in konzulatom v Münchnu. Pomagajo lahko med drugim v primerih izgube ali kraje potovalnih dokumentov in vzpostavljanju stikov s svojci, če denimo kdo pristane v priporu ali pridržanju. Potovalni nasveti glede Nemčije, ki bodo redno ažurirani, so dostopni na povezavi www.gov.si/drzave/nemcija/.

V soboto bo v Nemčijo napotenih deset predhodno ustrezno usposobljenih slovenskih policistov. "Njihova naloga bo predvsem zagotavljati vez med slovenskimi državljani in nemškimi varnostnimi organi," je povedal Rojs. Slovenski policisti bodo patruljirali in druge naloge izvajali neposredno v bližini stadionov, tudi na železniških in avtobusnih postajah ter glavnih prometnicah, morda tudi na kakšni mejni kontrolni točki. Rojs je obiskovalce opozoril tudi na temeljne varnostne napotke nemške policije. Na prizoriščih bodo prepovedani vsi predmeti, s katerimi se lahko škoduje zdravju ljudi, denimo tudi zložljivi noži in plinski razpršilci. "Ponekod je prepovedano tudi kajenje, zato naj obiskovalci varnostna navodila preverjajo tudi na kraju samem. Pazijo naj se žeparjev in v čim večji meri uporabljajo javni prevoz," še sporoča.

(VEČER NA EURU) Mala Slovenija, velika podpora: Kekova četa odločno na misijo Euro 2024

Ob dnevih tekem bo varovanje na stadionih v Nemčiji precej okrepljeno. Vstop na stadione bo dovoljen le ljudem z vstopnicami in akreditacijami, medtem ko bo pred njimi prisotnih veliko policistov, ki bodo pregledovali ljudi in njihove torbe. Večja težava so navijaške cone. V njih se običajno zbere ogromno ljudi. Nemške oblasti pričakujejo, da jih utegne v okviru Eura 2024 obiskati tudi do dvanajst milijonov, kar je precej več od 2,7 milijona, kolikor si jih bo tekme ogledalo na stadionih. "Ker ljudje za vstop v navijaške cone običajno ne potrebujejo vstopnic, je tudi težje nadzorovati, kdo vse bo vstopil vanje. Navijaške cone so lahka tarča za teroriste, zato bi morali pri načrtovanju varnostnih ukrepov zanje predvideti enako stopnjo varovanja. Toda to bi bilo fizično izvedljivo le tedaj, če bi imele enako prioriteto kot same tekme," je za portal Deutsche Welle (DW) povedal Hans-Jakob Schindler iz neprofitne organizacije Counter Extremism Project.

"Ocenjujemo, da bo zagotovljena varnost na najvišji ravni," je, kar se tiče izvedbe tekem, izpostavil Rojs in pojasnil, da so vse sodelujoče policije med seboj zelo dobro povezane in si izmenjujejo varnostne podatke glede navijačev. V Nemčiji bo za varnost poleg tamkajšnjih policistov skrbelo tudi še okoli 400 policistov drugih sodelujočih držav.

Uefa

Na pot pravočasno

Na MZZ slovenskim potnikom v Nemčijo svetujejo, da se na pot odpravijo pravočasno, saj lahko na cestah in kontrolnih točkah na mejnih prehodih nastanejo zastoji. Do prizorišča prve tekme Slovencev v Stuttgartu je iz Maribora predvidenih dobrih sedem ur vožnje, do Münchna v povprečju okoli pet ur in pol, do Kölna pa dobrih deset ur. V te izračune, ki se lahko glede na množičen obisk Nemčije v naslednjih tednih tudi krepko spremenijo, niso všteti postanki.

Stuttgart bo imel v času Eura kar štiri navijaške cone. Na Schlossplatzu, Schillerplatzu, Marktplatzu in Karlsplatzu. Odpiralni čas navijaških con, ki bodo obratovale vsak dan prvenstva, bo med 12. in 24. uro. Na dan, ko tekma ne bo v Stuttgartu, jih bodo zaprli uro prej. V Münchnu bodo navijači dobrodošli v Olympiaparku, kjer se bo dogajanje vsak dan začelo ob 13. uri. V Kölnu bosta dve navijaški coni, na trgu Heumarkt (vsak dan od 14. ure, na dan tekme v Kölnu pa od 11. ure) ter ob Renu na prireditvenem prostoru Tanzbrunnen, kjer veliko dodatnih aktivnosti ne bo, bodo pa predvajali določene tekme Eura.

V večini navijaških con se bodo lahko obiskovalci preizkusili v raznih nogometnih izzivih, si ogledali nastope glasbenikov in sodelovali v različnih interaktivnih igrah. Ob tem velja opozoriti, da bodo tudi za vstop v navijaško cono veljala stroga pravila vnosa predmetov, v posesti bo prepovedano imeti dežnik, spreje vseh vrst, torbe, večje od dimenzij A4-formata, steklenice, kolesa in e-skiroji ter kakršnokoli orožje in pirotehniko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta