Večjih vlaganj v opremo in oborožitev Slovenske vojske nismo imeli že desetletje

Uroš Esih Uroš Esih
24.10.2020 06:30

Kljub vlaganju v Slovensko vojsko in višanju obrambnih izdatkov naklonjeni vladi se Sloveniji ni uspelo odlepiti od najbolj problematičnih članic zveze Nato, ki najbolj počasi uresničujejo sprejete zaveze.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Najnovejši podatki zveze Nato glede obrambnih izdatkov kažejo, da je devetindvajseterica že lani prebila psihološko mejo 1000 milijard dolarjev, namenjenih za obrambo. Lani so skupni izdatki zavezništva za obrambo po prvih ocenah znašali 1032 milijard dolarjev, v letošnjem letu pa je napovedana dodatna rast na 1092 milijard dolarjev. Pravzaprav obrambni izdatki rastejo že šesto zaporedno leto zapored, v letošnjem koronskem letu je napovedana 4,3-odstotna rast. Daleč najvišje je trošenje za vojaške zadeve v ZDA, saj za svojo vojsko porabijo dvakrat več kot vse druge države članice skupaj. Letos naj bi ZDA za vojaške zadeve potrošile kar 785 milijard dolarjev - Slovenija, za primerjavo, 584 milijonov dolarjev.

​Kaj pomeni sprejetje zakona o investicijah

Glede na delež ​bruto domačega proizvoda (BDP) je Slovenija v družbi držav znova prikovana na rep razpredelnice, z 1,2-odstotka BDP. Na vrhunskem zasedanju držav članic zveze Nato leta 2014 se je tudi Slovenija zavezala, da bo srednjeročno za obrambne zadeve namenila 2 odstotka BDP. Nekaterim državam je to zavezo uspelo izpolniti, saj se je število držav, ki so ta cilj izpolnile, dvignilo s tri na deset.

Še slabša, čisto na dnu, pa je Slovenija pri zavezi, da petino obrambnega proračuna nameni za naložbe v nove zmogljivosti. Omenjenega cilja ne izpolnjuje trinajst zaveznic, Slovenija pa je z 8,7 odstotka obrambnih sredstev, ki jih namenja za obrambne investicije, na zadnjem mestu. Vladni načrt je, da s sprejetjem zakona o obrambnih investicijah, ki je v parlamentarni proceduri, Slovenija na tej postavki izboljša svoj položaj.

Miha Šlebir, obramboslovec: "Posebno skrb vzbujajoč je nizek delež vlaganj v oborožitev in opremo Slovenske vojske." 
Robert Balen

"Pri investicijah v vojaške zmogljivosti smo med članicami zveze Nato že vrsto let na repu. Kar je pri Sloveniji še posebno skrb vzbujajoče, je nizek delež vlaganj v oborožitev in opremo Slovenske vojske. Aktualna vlada želi to stanje spremeniti. Če bi ji uspelo realizirati investicije, kot jih napoveduje, bi Slovenija okvirno prišla na dogovorjen petinski delež investicij v obrambnih izdatkih," ocenjuje obramboslovec s FDV dr. Miha Šlebir.

Na prvi pogled je zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski (SV) v letih 2021-2026 v višini 780 milijonov evrov pravi korak v smer izpolnjevanja zavez, ki jih je Slovenija dala svojim zaveznikom. "Ta zakon lahko državni zbor sprejme, ampak to ne pomeni še čisto nič. Proračun se bo sprejemal za vsako leto posebej, kar pomeni, da avtomatizma, da bo Slovenska vojska zares dobila obljubljene milijone evrov, ni. Vsak proračun, ki ga sprejme državni zbor, lahko povozi tudi rebalans," opozarja Šlebir.

​Zlate čase za vojsko so zamudili

Če bo imela koronakriza, ki se spet zaostruje, še hujše javnofinančne posledice, kot jih trenutno ima, se bodo morale obljubljene številke za vlaganje klestiti. "Zamudili smo zlate čase, obdobje 2015-2022, za vlaganje v Slovensko vojsko, ko smo imeli ugodno javnofinančno sliko. Večjih vlaganj v opremo in oborožitev Slovenske vojske pa žal nismo imeli od leta 2010 naprej," doda sogovornik. Slovenski uradni podatki se tudi nekoliko razlikujejo od Natovih ocen, saj je realizacija obrambnih izdatkov Slovenije za leto 2019 znašala 1,06 odstotka BDP, delež investicij v opremo pa približno 7 odstotkov vseh obrambnih izdatkov.

Do izpolnitve zaveze o trošenju 2 odstotkov BDP je Slovenija še daleč, ena od ovir, da bi Slovenija ta cilj dosegla tudi na daljši rok, pa je javno mnenje. "V Sloveniji se javno mnenje vedno, ko vojska kaj kupuje, sprašuje, ali to res potrebujemo. Če rečemo, da bomo kupili helikopterje, ki se bodo uporabljali tudi za zaščito in reševanje, bodo vsi rekli, da gre za smiselno uporabljen denar. Ko pa gremo v nakupe zelo specifične vojaške opreme, ki je namenjena samo oboroženemu boju, pa ni podpore," slovenski odnos do vojaških investicij oriše Šlebir in doda, da vsa oprema, ki jo vojska kupuje, ne more biti večnamenska, saj je Slovenska vojska vseeno primarno namenjena delovanju v oboroženem boju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta