Večmesečna operacija zaključena: Slovenija dostavila Ukrajini 20 oklepnikov

Va
26.04.2023 10:05

Gre za najmanj staro donirano orožje, je objavil portal 24ur.com.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je ilustrativna. 
Sašo Bizjak

Slovenija je po informacijah portala 24ur.com v Ukrajino v tajni operaciji dostavila 20 oklepnikov. Valuke je Slovenska vojska imela v svoji opremi 24 let in so najmanj staro orožje, ki smo ga poslali Ukrajincem, so objavili. Namenjeni so prevozu pehote in jo ščitijo pred protipehotnimi minami ter pehotnim orožjem do kalibra 12,7 mm.

Operacija je trajala več mesecev, oklepnike so morali najprej pripraviti, servisirati in organizirati prevoz. V eno od bližnjih držav so jih prepeljali z letali, Slovenija ima namreč možnost koriščenja strateškega transportnega letala C17, v katerega so lahko spravili po štiri valuke, navaja portal. Vmesni postanek da je verjetno bil v enem od dveh logističnih zbirnih centrov za pomoč Ukrajini na Poljskem ali Slovaškem. 

Portal 24ur.com še navaja, da ministrstvo za obrambo ne komentira vrste in obsega vojaške pomoči Republike Slovenije Ukrajini. Sklepi vlade na to temo niso javni, so portalu sporočili z ministrstva. 

V pomoč Ukrajini zaradi ruske agresije je Slovenija do zdaj poslala že 28 tankov M55S, 35 oklepnikov z gosenicami M80A, 16 havbic M2A1, 20 vozil HMMWV (humvee) in številno drugo oborožitev ter opremo, so še objavili na 24ur.com.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta