(VIDEO) December ne sme biti čas za tragedije zaradi alkohola na cestah

krb
07.12.2019 16:07

V noči s petka na soboto je umrla še 32. oseba, ki je bila letos žrtev prisotnosti alkohola v cestnem prometu. S preventivno akcijo, ki bo potekala cel december, želijo agencija za varnost prometa, policija in ministrstvo za zdravje skupaj z maratonskimi tekači opozoriti na nujnost, da je prisotnost alkohola med udeleženci v prometu nula-nula.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policija

"Naj ne bo novih žalosti in tragedij v družinah zaradi alkohola," je opozorila Mojca Gobec z ministrstva za zdravje. Vesna Marinko, direktorica agencije za varnost prometa pa je posvarila, da se je v letošnjem letu število prometnih nesreč, povezanih z alkoholom, morda resda zmanjšalo, a je povprečna alkoholiziranost povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom zrasla z 1,33 lani na 1,55 promila v letošnjem letu. Z dogodkom s simulacijami o tem, kaj pomeni prisotnost alkohola v krvi udeleženca v prometu, ki se bo v petek, 13. decembra ponovil v Mariboru, se je opozorilo tudi na posledice uporabe drugih drog.
{embed_youtube}https://youtu.be/EGCBdTsoPSc{/embed_youtube}
Slovenska policija bo tako cel mesec poostreno nadzirala prisotnost alkohola v krvi udeležencev v prometu, v okviru mednarodnega projekta Alcohol & Drugs pa bo poostreno nadzirala tudi uporabo in prisotnost drugih drog, je pojasnil vodja sektorja prometne policije Ivan Kapun. Opozoril je, da alkohol oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja, povzroči, da se preceni lastne sposobnosti, poslabša pa se tudi sposobnost in pravilnost zaznavanja. Policija bo v okviru akcije ministrstva za zdravje Slovenija piha 0,0 voznikom, ki ne bodo imeli zaznavne prisotnosti alkohola v krvi, delila kupone, s katerimi bodo lahko sodelovali v nagradni igri. Akciji se pridružujejo tudi udeleženci projekta Priprave na Ljubljanski maraton, kjer pozivajo tako k rekreaciji kot k regeneraciji brez alkohola. "Naj alkohol ne pokvari doživetij," je opozoril Aleš Hostnik na pogostost pitja alkohola tudi med rekreativnimi športniki.
{embed_youtube}https://youtu.be/hJo9F-SPizw{/embed_youtube}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta