(VIDEO) Golob še brez odločitve o usodi Švarc Pipan: Obtožbe so hude, dolžen sem se podrobneje seznaniti z njimi

Luka Mlakar Luka Mlakar
31.01.2024 10:07

Premier Robert Golob bo pred odločitvijo o usodi Dominike Švarc Pipan opravil dodaten krog razčiščevanj med pravosodno ministrico in njeno matično stranko SD. Švarc Pipan zaenkrat ne namerava odstopiti s položaja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premier Golob je napovedal nov krog pogovorov med ministrico in SD.
Robert Balen

Predsednik vlade Robert Golob je ob prihodu na koalicijski vrh dejal, da je s strani SD včeraj prejel uradni predlog za razrešitev ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan. "Od takrat sem se večkrat srečal z vsemi akterji, tudi z vsemi skupaj. Moram priznati, da so obtožbe zelo hude in da sem se dolžen z njimi podrobneje seznaniti," je dejal premier in dodal, da bo že danes opravil nov krog pogovorov med ministrico in predstavniki SD. Na vprašanje, ali bo ministrica ostala na položaju, ni odgovoril. Predsednica SD Tanja Fajon je ob prihodu na koalicijski vrh znova poudarila, da je bilo sporočilo SD jasno in da pričakujejo, da bo Švarc Pipan razrešena s položaja: "Če ministrica sama ne gre, potem to pričakujemo od predsednika vlade." Na vprašanje, kaj bodo storili, če premier predloga za razrešitev ministrice danes še ne bo poslal v parlament, Fajon ni odgovorila.

Usoda ministrice po koalicijskem vrhu še ni znana. "Verjemite mi, da bomo vso zadevo tudi rešili. Ker nimamo privilegija, da bi ena zgodba posameznika ovirala reševanja problema dveh milijonov ljudi," je poudaril gospodarski minister iz vrst SD Matjaž Han. Švarc Pipan se koalicijskega vrha ni udeležila, je pa ob prihodu na sejo vlade povedala, da so na ministrstvu z povezavi z nakupom stavbe na Litijski cesti v Ljubljani po zamenjavi generalnega sekretarja na ministrstvu Uroša Gojkoviča in po pregledu dostopne dokumentacije ugotovili, da pri omenjenem poslu ni šlo za nikakršno malomarnost: "Nasprotno, vedno bolj se kaže, da gre za skrbno načrtovano in protipravno delovanje, zavestno zavajanje in prirejanje dokumentacije s strani organizirane skupine s ciljem pridobitve protipravne koristi. Gre za posamezne uradnike ministrstva kot tudi člane stranke SD. Celotna dokumentacija je že bila predana organom pregona, danes smo tudi preklicali pooblastila vodjem strokovnih služb, ki so sodelovali v spornih postopkih," je poudarila ministrica, ki jo je njena matična stranka SD v ponedeljek pozvala k odstopu s položaja.

"Če odstopim, se bodo podobne zgodbe nadaljevale"

Švarc Pipan je dejala, da prevzema objektivno odgovornost za domnevno preplačani nakup stavbe na Litijski cesti, a je dodala, da ne namerava odstopiti: "Predsednica stranke Tanja Fajon je včeraj povedala, da je normalno in očitno celo pričakovano, da se generalni sekretar stranke vmešava v delo ministrstev. In kot sem ugotovila v zadnjih dnevih, je točno to počel tudi v tem primeru. Zgrožena sem nad to izjavo predsednice stranke, saj je takšna praksa nezakonita in nesprejemljiva, odpira vrata sistemski korupciji, proti kateri se je potrebno boriti z vsemi sredstvi. Kot ministrica prevzemam objektivno odgovornost, saj sem pogodbo podpisala v dobri veri, da so pristojne službe svoje delo opravile strokovno, zakonito in z dolžno skrbnostjo. Danes vem, da so mi lagali ter načrtno prikrivali in prirejali podatke. A če odstopim v tem trenutku, se bodo podobne zgodbe nadaljevale in nič se ne bo spremenilo."

Švarc Pipan je poudarila, da so bili v nakup nove sodne stavbe vpleteni tudi člani SD.
Robert Balen

Kot je poudarila, bo odločitev glede njenega obstanka na ministrskem položaju sprejel predsednik vlade. Njegovo odločitev bom spoštovala, je dejala Švarc Pipan in dodala, da bo podrobne ugotovitve glede nakupa sodne stavbe predstavila v prihodnjih dneh oziroma najkasneje v odgovoru na interpelacijo, ki so jo zoper njo vložili v opozicijski SDS: "Tudi sama si na nek način želim interpelacije, na kateri bi lahko mirno, v živo pred kamerami in brez montaže povedala vse, kar že vemo in kar bomo še izvedeli do interpelacije o tej zgodbi in o tem, kdo je bil vanjo vpleten znotraj in zunaj ministrstva." Švarc Pipan se je pod drobnogledom javnosti v zadnjih tednih znašla zaradi očitkov pri nakupu stavbe, ki jih preverjata tudi Nacionalni preiskovalni urad (NPU) in protikorupcijska komisija (KPK). Na vprašanje, ali še vedno uživa Golobovo podporo, je odgovorila, da slednji od nje pričakuje, da bo zadevo razčistila. "Ko sva se včeraj pogovarjala in ko sem mu predstavila dodatne ugotovitve in dokumentacijo, je ponovno izrazil prepričanje, da je zadevi treba priti do dna." je povedala Švarc Pipan in dodala, da bi njen odstop pred nekaj tedni nedvomno pomenil, da bi se na ministrstvu "uničila ali prikrila" določena dokumentacija.

Po besedah naših virov je negotov tudi položaj Tanje Fajon na čelu stranke.
Robert Balen

"Generalni sekretar je skušal vplivati na določene odločitve"

Ko gre za pričakovanje vodstva SD, da bo odstopila s položaja, pa je ministrica dejala, da od ponedeljkove seje predsedstva ni bila v stiku z vrhom stranke: "Predsednica Tanja Fajon me je po koncu seje predsedstva, še preden me je obvestila o odločitvi, za katero sem izvedela iz medijev, izključila iz vseh komunikacijskih kanalov ožjega vodstva stranke, tako da z njimi žal niti ne morem komunicirati." Ob tem je dodala, da s svojimi ravnanji ne deluje proti stranki, ampak se bori proti posameznikom, tudi v vrstah SD, ki s svojimi ravnanji škodijo tako stranki kot tudi državi in državljanom: "Upam, da je stranka resnično toliko zrela in odgovorna, da se bo pripravljena s tem iskreno soočiti, pomesti pred svojim pragom in se skupaj z menoj in vsemi, ki se proti temu borimo, pripravljena boriti proti korupcijskim tveganjem in tovrstnim praksam."

Dominika Švarc Pipan je s prstom pokazala tudi na Klemna Žiberta (levo).
Robert Balen

Na vprašanje, katere posameznike ima v mislih, je Švarc Pipan odgovorila, da so na ministrstvu trenutno v procesu odvzema ključnih pooblastil vodjem vseh strokovnih služb, ki so pri poslu sodelovale. Poleg vodje službe za nepremičnine in investicije Simona Starčka in vodje finančne službe Janje Garvas, ki sta trenutno bolniško odstotna, je ministrica izpostavila tudi vodjo pravne službe na ministrstvu Jureta Maleša: "Vpleteni so tudi nekateri drugi iz sekretariata ministrstva, ampak o teh imenih je še prezgodaj govoriti." Švarc Pipan je ob tem dodala, da je vodstvo SD v ponedeljek opozorila svoje domneve in sume, da je v zadevo vpleten tudi generalni tajnik SD Klemen Žibert: "Generalni sekretar je v mojem mandatu tudi v preteklosti skušal vplivati na določene odločitve, na primer pri izbiri notarjev, kjer sem že v štartu postavila zelo jasen zid, saj se notarje izbira po za to predvidenem postopku, samo izključno na podlagi strokovnih meril in po presoji strokovne komisije."

Ministrica sama ne bo odstopila s položaja, saj želi zadevi priti do dna.
Robert Balen

Generalni sekretar stranke po njenih besedah nima kaj početi na ministrstvih: "Čeprav sem ministrica SD, je to ministrstvo vlade Republike Slovenije ter vseh državljank in državljanov, in ne dopuščam, da kakršnikoli parcialni interesi vplivajo na to. Žal mi je in opravičujem se vsem državljankam in državljanom, da v tej situaciji očitno tega nisem uspela pravi čas tega zaznati. Žal sem bila zelo zavedena na podlagi prirejenih dokumentov." Ministrica je ob tem poudarila, da je SD še vedno njena stranka in da ima socialna demokracija zgodovinsko priložnost, da se očisti spornih praks in pokaže, da so nesprejemljive. Na vprašanje, ali bodo pogodbo med ministrstvom in prodajalcem, gre za podjetnika Sebastjana Vežnaverja, prekinili, pa je ministrica odgovorila, da bodo ustrezno ukrepali, ko bodo znana vsa objektivna dejstva.

Han: Od predsednika vlade pričakujem, da jo bo razrešil

Na navedbe Švarc Pipan se je pred sejo vlade odzval gospodarski minister iz vrst SD Matjaž Han. "Meni je žal. Kot politik in kot minister se zavedam, da ko sprejmeš politično funkcijo, jo verjetno lahko tudi zapustiš s sprejemanjem politične odgovornosti. Signal politične stranke SD, tiste stranke, ki jo je imenovala na funkcijo ministrice, je bil dan. Kar se tiče korupcije, sem tudi sam zaskrbljen, ampak tega ne moremo raziskati ne jaz ne Dominika ne predsednik vlade. To lahko ugotovijo pristojne institucije, glede na to, da je prišlo do podpisa ministra, pa je ta verjetno politično odgovoren. Od predsednika vlade pričakujem, da jo bo razrešil," je bil jasen Han. Po njegovih besedah gre pri očitkih, ki jih je Švarc Pipan izrekla na račun Žiberta, za resne obtožbe.

Matjaž Han je doslej zatrjeval, da ga položaj predsednika SD ne zanima. Si bo do sobote premislil?
Foto: Robert Balen

"Generalni sekretarji vseh treh strank so vsak teden prisotni na raznih političnih, kadrovskih in programskih usklajevanjih. Vsi se načelno vpletajo v vse. Če je karkoli narobe, bodo jasno povedali na policiji in tožilstvu. Kazati s prstom na druge, sam na sebe pa nič in ne prevzeti nobene odgovornosti, je zame zavržno dejanje," je pred novinarji dejal Han. Če bo kdo iz naše stranke kriv, bo predsedstvo po njegovih besedah zagotovo sprejelo takšen sklep, kot ga je v primeru Švarc Pipan: "Zdaj pa smo na tem, da predsednik vlade sprejme odločitev koalicijskega partnerja, ki je dal jasen signal, da mora ministrica oditi. Nenazadnje smo jo mi podprli, da je postala ministrica." Na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če se bo premier odločil, da bo Švarc Pipan ostala ministrica, pa je Han odgovoril, da bo temu verjetno sledila koalicijska kriza. "Potem se moramo v stranki usesti in še enkrat videti, kakšna je situacija. To se pravi, da stranki SD nekateri ne zaupajo njihove presoje," je dodal Han.

Fajon: Švarc Pipan s prstom kaže na druge in tudi laže

Do Švarc Pipan je bila ob odhodu s seje vlade kritična tudi Fajon. Ministričine obtožbe po njenih besedah presegajo vse mere dobrega okusa: "Kar ministrica s svojimi izjavami počne, je, da kaže s prstom na druge, ne prevzema svoje odgovornosti, da manipulira in tudi laže. Globoko sem razočarana nad njenim ravnanjem in samo upam, da bo zgodba čim prej zaključena." Ob tem je Fajon zavrnila tudi očitke, da sama pristaja na to, da se generalni sekretarji strank mešajo v posle na ministrstvih: "Ne glede na to, ali je to edina laž ali jih je več, mislim, da je zavržno, da kot ministrica ne spoštuje predsedstva stranke," je dejala Fajon, ki ne izključuje, da bi kdo v stranki podal predlog za izključitev Švarc Pipan iz SD. O tem po njenih besedah doslej sicer niso govorili, je pa ministrica s svojimi izjavami v stranki poskrbela za veliko razburjenja in razočaranja.

Zvečer je bila predsednica SD gostja Odmevov na TV Slovenija. Fajon je ponovila, da ministrica Švarc Pipan nima več zaupanja SD. "Če premier temu ne bo sledil, smo lahko v resni zagati in se bomo morali v koaliciji pogovoriti," je odgovorila na vprašanje, ali gre že tudi za krizo vladajoče koalicije.

Žibert se je ob odhodu z vlade novinarjem izognil, vodja poslancev SD Jani Prednik pa je poudaril, da v stranki pričakujejo, da bo premier sledil odločitvi svoje koalicijske partnerice in v državni zbor poslal predlog za razrešitev ministrice. "V SD smo svojo odločitev sprejeli v ponedeljek, zdaj je na potezi predsednik vlade, za katerega predvidevam, da bo po seji vlade komentiral svojo odločitev." Da je ministrica s podpisom pogodbe za nakup prostorov na Litijski cesti objektivno odgovorna in da se ve, kaj sledi, se je strinjal tudi vodja poslancev Svobode Borut Sajovic: "Če ministrica sama ne odstopi in če ne uživa podpore lastne stranke, javnosti in predsednika vlade, bomo predlog, ki bo prišel v državni zbor, obravnavali in jo razrešili."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta