(VIDEO) Je Sveto pismo res nad ustavo? Tako je odgovoril Borut Pahor

Miha Raičevič Miha Raičevič
04.10.2022 11:03

Stranko NSi in urad predsednika države Boruta Pahorja smo zaprosili za odziv na besede, da je Sveto pismo nad ustavo, ki jih je poslanka NSi izrekla v DZ.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen/Večer

"Saj vemo, kaj govori knjiga vseh knjig, ki je še nad ustavo," je poudarila poslanka Iva Dimic med razpravo o spremembah družinskega zakonika, pri čemer je govorila o Svetem pismu. S svojimi besedami je poskrbela za kar nekaj razburjenja tako med poslanci kot tudi v delu javnosti, kar je bilo čutiti tudi na družbenih omrežjih.

Poslanka stranke NSi je razpravljala o spremembi družinskega zakonika, ki bo istospolnim parom omogočila posvojitev otrok. Ustavno sodišče je namreč junija letos odločilo, da sta 213. in 223 člen družinskega zakonika v neskladju z ustavo in državnemu zboru naložilo, da neskladje odpravi v roku šestih mesecev. Do tedaj veljavni družinski zakonik je namreč po ugotovitvi ustavnega sodišča odrekal možnost skupne posvojitve otrok istospolnim partnerjem in tudi pravico do nediskriminacijske obravnave.

Stranka NSi je sicer že julija napovedala, da bo proti odločitvi ustavnega sodišča uporabila vsa pravna sredstva. Zaradi besed poslanke Dimic, ki jih je izrekla v petek, smo Toninovo stranko zaprosili, da nam pojasni svoje stališče glede ustave in Svetega pisma. Pa nam stranka ni podala odgovora. Poslali so nam zgolj pojasnilo, ki ga je podala njihova poslanka: "Ko gre za ureditev odnosov in pravil za življenje in delovanje v naši državi, je ustava seveda najvišji merodajni pravni akt. V svojem nastopu pa sem želela poudariti svobodo vesti in prepričanja, ki mi jo ustava zagotavlja, pa tudi, da sem katoličanka in da iz Svetega pisma črpam svoja etično-moralna stališča, po katerih živim. V skladu s tem tudi izražam svoja stališča do posameznih tem."

Ker pa je varuh ustave predsednik države, smo tudi Boruta Pahorja zaprosili za komentar poslankinih besed. Izjave Ive Dimic ni pokomentiral, iz urada so nam poslali zgolj kratko sporočilo: "Ustava je temeljni in najvišji splošni pravni akt Republike Slovenije, v katerem je načelo ločenosti države in verskih skupnosti umeščeno med temeljna ustavna načela."

(INTERVJU) Matej Tonin: V NSi ne gojimo kulta osebnosti

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta