(VIDEO) Kirurg, ki je zbolel za covid-19: To ni hec! Po nekaj dneh blagega poteka je pred dvema dnevoma ...

M.R.
04.11.2020 11:50

Na novinarski konferenci vlade je spregovoril kirurg Robert Carotta, ki je koordinator za covid bolnišnične postelje pri ministrstvu za zdravje in ki se je okužil z novim koronavirusom. Zato je zdaj doma v samoizolaciji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vlada Rs

"To ni hec! Po nekaj dneh relativno blagega poteka je pred dvema dnevoma kot strela z jasnega prišla povišana telesna temperatura preko 39 stopinj Celzija. Z mrzlico. Danes zjutraj že nisem več vedel, kaj zajtrkujem. Vonj je tudi odšel. Boli me čisto vse. Vendar k sreči mi jezika še ni vzelo," je slikovito opisal svoj potek bolezni in poudaril, da je ta je zelo nepredvidljiv.

Kot koordinator za covid postelje v bolnišnicah pa je povedal, da v Sloveniji vsi, ki bolnišnično oskrbo potrebujejo, to tudi dobijo. "Ne glede na to, da smo imeli eno najvišjih in najhitrejših rasti števila okužb, še vedno slovensko zdravstvo deluje. Brez solidarnosti, ki je za Slovence zelo značilna, brez iznajdljivosti in predvsem trme, kar je na koncu koncev včeraj lepo povedal kolega iz Celja - 'pomagali bomo vsem, dokler bomo dihali' -, ne bi šlo," je še poudaril Carotta. Kar se tiče postelj in opreme, ni večjih težav, so pa težave pri kadru, je opozoril Carotta. 

Ob tem se je zahvalil vsem v primarnem zdravstvu kot tudi vsem ostalim, ki "tako ali drugače pomagajo, da je sistem še vzdržen". Zahvalil se je tudi vsem, ki spoštujejo ukrepe, saj po njegovih besedah zdaj verjetno tudi razumejo, zakaj so potrebni.

Po njegovih besedah je od včeraj v Sloveniji na voljo več kot tisoč postelj za covid bolnike. Nekaj teh kapacitet je bilo včeraj še na voljo. "Menim, da s takim pristopom, kot smo ga Slovenci pokazali, lahko zdržimo epidemijo, in menim, da bomo na koncu uspešni in bomo spisali zgodbo o uspehu," je še zaključil svoj uvodni nagovor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta