Zdravko Počivalšek: Verjamem, da lahko skupaj najdemo rešitev za Adrio

Gregor Grosman, STA
24.09.2019 10:32

Agencija za civilno letalstvo je za jutri sklicala novinarsko konferenco, ki bo potekala po ustni obravnavi v zvezi z ohranitvijo operativne licence letalskega prevoznika Adrie Airways.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters
Reuters

Gospodarstveniki bolj kot na lastne nevšečnosti zaradi odpovedi letov opozarjajo na veliko gospodarsko škodo, ki bi jo zaradi tega lahko utrpela država. Adrijine težave so po mnenju izvršnega direktorja Kluba slovenskih podjetnikov Gorana Novkovića slaba novica za državo, saj bo več potnikov v tujino odhajalo iz tujih letališč. "Čudno je, da se ni kdo odzval že prej in pomagal v državo pripeljati alternativnih ponudnikov letalskih prevozov," je dejal in še, da bi v trenutnih razmerah od vlade pričakoval "zelo močno hitro akcijo za iskanje alternativnih rešitev".
"Ljudje so srce vsakega posla, kar je očitno tudi v primeru Adrie. Predvsem zaradi zaposlenih si želim pozitivnega razpleta, saj premorejo največ znanja in ljubezni do tega posla. Verjamem, da jih to žene v bitki za ohranitev Adrie in da skupaj lahko najdemo rešitev zanjo," ja danes zvečer na Twitterju zapisal minister za gospodarstvo in novi predsednik vladne stranke SMC Zdravko Počivalšek
{twitter}https://twitter.com/PocivalsekZ/status/1176574597468217345{/twitter}
Ekonomist Igor Masten pa je tvitnil: "Od subvencioniranih letalskih prevozov bo imel največ koristi upravljalec infrastrukture. Saj res ... letališče smo prodali nemškemu Fraportu. Bravo, ta se nam je res posrečila! Odpirajo šampanjce na naše zdravje."
{twitter}https://twitter.com/IgorMasten/status/1176591735553740801{/twitter}

Kdo bo najbolj ogrožen?

Turistično gostinska zbornica Slovenije pa ocenjuje, da bo najbolj ogrožen razvoj turizma na Gorenjskem in v Ljubljani, saj imata ti destinaciji največ letalskih gostov. "Že prej smo zaradi majhnega obsega linij domačega letalskega prevoznika v turizmu trpeli veliko gospodarsko škodo, v prihodnje pa nam bodo pravzaprav odrezana krila."
Osrednje vprašanje je, ali bo začasna prekinitev letalskih operacij postala trajna?

Reuters
Robert Balen

Okoli 30 državnih uslužbencev bi danes moralo leteti z Brnika, pa ni

Na ministrstva smo naslovili vprašanje, koliko državnih uradnikov danes in jutri ni, oziroma ne bo letelo z Brnika, zaradi odpovedanih letov Adrie Airways. Z ministrstva za javno upravo sta imela danes dva potnika let v Bruselj in iz Bruslja, en potnik je imel načrtovan povratek in že ima let za nazaj, drugi potnik se službene poti ni udeležil, so pojasnili. Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo z Brnika zaradi odpovedanih letov ne bo moglo leteti šest uslužbencev (štirje danes in dva jutri). Opozorili so, da se že preteklo soboto nista mogli vrniti dve sodelavki, zaradi odpovedanega leta Adrie iz Amsterdama. Uredili so jima nadomestni let z drugo letalsko družbo. Zaradi odpovedanih letov danes z Brnika na Dunaj ni odletel sodelavec službe vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, jutri pa bosta dva sodelavca na Malto namesto z Brnika odletela  z letališča v Benetkah, so nam sporočili. Tudi na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij (organ v sestavi Ministrstva za pravosodje), zaradi odpovedi letov en javni uslužbenec danes ni mogel na službeno pot z Brnika v Strasbourg. Še ena uslužbenka ministrstva za okolje in prostor jutri ne bo potovala na službeno pot v tujino z Letališča Jožeta Pučnika, temveč z letališča v Zagrebu. Načrtovana službena pot druge uslužbenke, ki je bila tudi predvidena za jutri, pa je bila odpovedana, so nam sporočili z MOP.
S strani urada vlade RS za varovanje tajnih podatkov z Adrio Airways danes nista potovala dva državna uradnika. Danes zjutraj bi morala poleteti v Bruselj. Dodatno dve uslužbenki ministrstva za Kulturo nista mogli odleteti z Brnika, bili sta na poti v Stuttgart, še en uradnik ministrstva za infrastrukturo MzI ni mogel odpotovati v Bruselj in je ostal v Sloveniji, v Bruslju pa sta državni sekretar in uradnica ministrstva za infrastrukturo, ki bosta iz Bruslja namesto na Brnik priletela na zagrebško letališče. Jutri v Bruselj odpotuje en uradnik, ki bo z Brnika najprej poletel proti Dunaju in nato naprej proti Bruslju, še sporočajo z MZI. Zaradi odpovedi letov danes in jutri nekaj zaposlenih ni odšlo na službeno pot, koliko natančno, nam na ministrstvu za zunanje zadeve niso sporočili, so pa pojasnili, da gre večinoma za relacijo Ljubljana-Bruselj. "Prav tako imamo en primer, ko se oseba zaradi odpovedanega leta ni mogla vrniti domov. Situacijo smo uspešno rešili s pomočjo letov na bližnja letališča," so dodali pri MZZ. Trije uslužbenci ministrstva za finance danes niso odšli na službeno pot. Namenjeni so bili v Bruselj. Predvideno jutrišnjo službeno pot v Bruselj za enega javnega uslužbenca so odpovedali. Dva uslužbenca finančne uprave bi morala danes poleteti v Madrid, jutri dva v Bruselj, slednja na pot ne bosta odšla, prva so preusmerili. 
Tako je odpoved letalskih operacij Adrie Airways vplivala na službene poti kakšnih 30 javnih uslužbencev, ter po naših izračunih nekaj sto potnikov na vseh Adriinih linijah.

Robert Balen
Marko Guček, direktor podjetja GoOpti
Osebni Arhiv

Adria bo danes letela zgolj v Frankfurt

Družba Adria Airways je za danes in sredo napovedala začasno prekinitev izvajanja vseh svojih letalskih operacij iz in v vse svoje baze - Ljubljano, Prištino in Tirano. Operacije so prekinili zaradi "trenutno nezagotovljenega dostopa do svežega denarja, ki ga letalski prevoznik potrebuje za nadaljnje letalskih operacij".
{twitter}https://twitter.com/robert_balen/status/1176420862599356416{/twitter}
Adria Airways je nato ob 10. uri sporočila, da bo oba dni ohranila zgolj povezavo s svojim najpomembnejšim vozliščem v Frankfurtu. Tako nameravajo v torek, 24. septembra, izvesti polet iz Frankfurta v Ljubljano, v sredo, 25. septembra, pa polet iz Ljubljane v Frankfurt. Ostali leti so (ostajajo) odpovedani. Vsi ostali prevozniki, ki letijo z/na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana: Aeroflot, Air France, Air Serbia, easyJet, Finnair, LOT Polish Airlines, Montenegro Airlines, Transavia, Turkish Airlines in Wizz Air lete opravljajo skladno z voznim redom, sporoča Fraport.
Javna agencija za civilno letalstvo Republike Slovenije je medtem za v sredo sklicala novinarsko konferenco, ki bo potekala po ustni obravnavi v zvezi z ohranitvijo operativne licence letalskega prevoznika Adria Airways. 

Sindikat pilotov verjame v rešitev Adrie Airways v sodelovanju z državo

Sindikat prometnih pilotov Slovenije je razočaran nad razvojem dogodkov, ki je pripeljal do tega, da je letalska družba Adria Airways za dva dneva začasno prekinila z letenjem. "Zavedamo se nezavidljivega položaja, vendar verjamemo, da se lahko nastala situacija reši v sodelovanju z državo," je zapisal predsednik sindikata Luka Radovic
Sindikat z žalostjo opazuje, kako se zgodba Adrie Airways po 60. letih približuje točki, ki bo pomenila izgubo nacionalne suverenosti na področju letalskega transporta. "Iz nastale situacije lahko izgubimo vsi, tako zaposleni v Adrii kot tudi v dejavnostih, ki so povezana z delovanjem Adrie, da o gospodarski škodi niti ne govorimo," so zapisali.

Andrej Petelinšek

Fraport Slovenija pomaga potnikom

Nekateri potniki, ki bi morali odpotovati z odpovedanimi leti Adrie Airways, so danes zjutraj vseeno prišli na ljubljansko letališče. Osebje Fraporta Slovenije, ki upravlja z letališčem, jim je pomagalo z informacijami. Zjutraj je upravljavec letališča na svoje stroške za potnike organiziral tudi prevoz z letališča. Tistim, ki so na letališče prišli s svojimi avtomobili, pa so omogočili prost izhod s parkirišča.

Robert Balen

Javni uslužbenci na Adrijine destinacije tudi z drugimi prevozniki

Uslužbenci državne uprave lahko v primeru prizemljitve letal Adrie Airways v Bruselj, za kamor imata ministrstvo za javno upravo in Adria podpisano krovno pogodbo, ali na druge destinacije letijo z drugimi letalskimi družbami. V ta namen ima ministrstvo sklenjene okvirne sporazume za storitve posredovanja vozovnic z drugimi ponudniki. "Predmet krovne pogodbe, ki je podpisana med ministrstvom za javno upravo in Adrio Airways, je le za izvajanje storitev letalskega prevoza na neposredni povezavi do Bruslja," so sporočili z ministrstva in pojasnili, da "to pomeni, da lahko uporabniki na vse druge destinacije ali v primeru izbire posredne povezave tudi v Bruselj potujejo z izbiro kateregakoli prevoznika".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta