(VIDEO) Šarec o Lenarčiču: "Najbolj pošteno je, da ne damo strankarskega kandidata, ampak strokovnega"

Uroš Esih Uroš Esih
17.07.2019 10:58

Predsednik vlade Marjan Šarec se je odločil, da Slovenija v Bruselj pošlje kandidaturo Janeza Lenarčiča za slovenskega člana Evropske komisije. Zahteve po spolni uravnoteženosti kandidatov tako Slovenija ne bo upoštevala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marjan Šarec in njegova desna "evropska roka" Marjan Lenarčič
Etienne Ansotte

Kot smo poročali včeraj, se je seznam za kandidata za slovenskega komisarja v zadnjih dneh skrčil na dve imeni. V igri za nadstrankarskega kandidata za komisarko je krožilo ime Marjete Jager, namestnice generalnega direktorja v generalnem direktoratu za mednarodno sodelovanje in razvoj pri Evropski komisiji. In ime stalnega predstavnika Slovenije pri Evropski uniji Janeza Lenarčičiča.
{embed_youtube}https://youtu.be/teIl7sd6yb0{/embed_youtube}
{twitter}https://twitter.com/UrosEsih/status/1151447925572214785{/twitter}

Za Lenarčiča navijal tudi državni sekretar Mally

A odločitev je padla, predsednik vlade se je odločil za Lenarčiča. Z imenom je danes dopoldne seznanil ministrski zbor, ki je na Brdu pri Kranju razpravljal na temo prihodnjega predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije. Po tem, ko je Šarec ministre seznanil z imenom, je Lenarčičeva kandidatura prišla do medijev. Vlada naj bi Lenarčiča potrdila na jutrišnji seji, kot je Šarec napovedal že pred časom.

Janez Lenarcič, kandidat za slovenskega evropskega komisarja. 
Robert Balen

Dogovor SD: Glasovanje na vladi proti kandidatu

Z glasovanjem proti von der Leynovi je preferenčna zmagovalka evropskih volitev Tanja Fajon iz SD med vrsticami sporočila, da so njena komisarska prizadevanja dokončno pokopana. Najvišji predstavniki stranke v zadnjih dneh sicer ne preveč na glas razlagajo, da naj bo komisarski kandidat tisti, ki se je preizkusil na volitvah. Obenem pa se jasno zavedajo, da ima liberalni četverček v koaliciji večino pri odločanju o komisarju. Dogovor vodstva stranke SD je bil, kot smo izvedeli, da če Fajonova ne bo nominirana, bodo ministri SD na vladi glasovali proti predlaganemu kandidatu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta