Uprava RTVS zaenkrat še brez četrtega člana. Kaj je s postopkom razrešitve Andreja Graha Whatmougha?

Luka Mlakar Luka Mlakar
26.07.2023 09:19

Zaposleni na RTVS so včeraj volili četrtega člana nove uprave RTVS, vendar pa nobeden od štirih kandidatov ni dobil potrebne večine glasov za izvolitev v prvem krogu. Potreben bo drugi krog, uprava pa še ne more začeti z delom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nova uprava RTVS, ki jo kot predsednik vodi Zvezdan Martič, bo delo začela najkasneje sredi avgusta.
Robert Balen

Potem ko je svet RTV Slovenija za predsednika uprave javne radiotelevizije nedavno imenoval televizijca Zvezdana Martiča, na njegov predlog pa so za člana uprave potrdili direktorja Centra urbane kulture Kino Šiška Simona Karduma in Andreja Trčka iz pravne pisarne RTVS, so četrtega člana uprave iz svojih vrst volili zaposleni na RTVS. Kandidati za delavskega direktorja so bili voditeljica TV Dnevnika Jasmina Jamnik, športna novinarja Urban Laurenčič in Franci Pavšer ter predsednik sveta delavcev na RTVS Robert Pajek, vendar pa nikomur od omenjene četverice v prvem krogu ni uspelo zbrati več kot polovice glasov, ki je potrebna za izvolitev. Največ glasov sta po poročanju Radia Slovenija prejela Pajek in Pavšer, med katerima bo 2.042 zaposlenih z glasovalno pravico izbiralo v drugem krogu, ki bo 16. avgusta.

Ker zaposleni delavskega direktorja niso izvolili v prvem krogu, to pomeni, da bo uprava RTVS mandat lahko začela najkasneje sredi avgusta. Da bi razjasnili dilemo, ali lahko uprava začne z delom, ko je vanjo imenovana večina članov, torej predsednik in dva člana uprave, ali ko bo popolnjena tudi z delavskim direktorjem, je svet RTVS nedavno pridobil pravno mnenje odvetniške družbe Čeferin in partnerji. V skladu s slednjim lahko uprava RTVS začne mandat, ko so vanjo imenovani štirje člani, torej tudi delavski direktor, ki ga iz svojih vrst izberejo zaposleni v javnem zavodu. Uprava bo v skladu z novelo zakona o RTVS, ki je bila potrjena na referendumu novembra lani, vodila zavod namesto generalnega direktorja, kot je veljalo po prejšnji ureditvi, odločala pa bo z večino vseh glasov svojih članov. V primeru enakega števila glasov bo odločilen glas predsednika uprave, torej Martiča.

Svetniki prihodnji teden o razrešitvi Graha Whatmougha

Javni zavod RTVS zaenkrat kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja še naprej vodi Andrej Grah Whatmough, a so svetniki konec junija soglasno podprli sklep o začetku postopka njegove razrešitve. Grahu Whatmoughu očitajo nespoštovanje sklepa o zagotovitvi ustrezne strokovne pravne pomoči svetu RTVS, nakup grafik v vrednosti več kot 37 tisoč evrov brez DDV, zaposlitve novih sodelavcev, čeprav lahko kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja opravlja le tekoče posle, ter prodajo delnic Eutelsata, ki da je bila izvedena v nasprotju s finančnim načrtom, zaradi česar bodo po opozorilih sveta prihodki od prodaje delnic ob koncu leta za okoli dva milijona evrov nižji od načrtovanih. Ker jim sklepa o začetku postopka razrešitve ni uspelo osebno vročiti Grahu Whatmoughu, ki je že dlje časa odsoten, so ga objavili na oglasni deski in spletni strani RTVS. V skladu z zakonom o splošnem upravnem postopku vročitev velja za opravljeno po preteku 15 dni od objave.

Svetniki bi lahko o razrešitvi Andreja Graha Whatmougha odločali že prihodnji teden.
Robert Balen

Predsednik sveta RTVS Goran Forbici razlaga, da se 15-dnevni rok za vročanje z javnim naznanilom izteče danes: "S četrtkom opolnoči se šteje, da je bila pošta vročena ter da je s postopki in razlogi za odpoklic seznanjen, v nadaljevanju pa ima v skladu z našim sklepom ter zakonom o delovnih razmerjih tri delovne dni za odgovor. Ta rok se izteče v ponedeljek opolnoči. Če do takrat ne bo odgovora, je potem treba počakati še kakšen dan ali dva, če je odgovor slučajno oddal po pošti, ker se potem šteje, da je bil oddan v roku," pojasnjuje Forbici. Seja, na kateri bi svetniki odločali o razrešitvi Graha Whatmougha, bi bila lahko sklicana za prihodnjo sredo ali četrtek. Če se bo Grah Whatmough odzval na pobudo za razrešitev, bodo svetniki v nadaljevanju postopka to upoštevali in se opredelili do njegovega odgovora, če tega ne bo storil, pa bodo odločali na podlagi dosedanjih ugotovitev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta