"Eno samo manipuliranje in ustrahovanje." Kako se je Alenka Gotar počutila v Gregorčičevem svetu?

DR
18.07.2023 10:18

"Vem, kaj se je spremenilo, zbudili smo se iz nočne more!" pa je zapisal svetnik Robert Pajek, predsednik sveta delavcev RTV Slovenija. Kako je bilo torej še nedolgo nazaj v programskem svetu?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bivši predsednik programskega sveta RTV Slovenija Peter Gregorčič
Adrian Pregelj/RTVS

Bivša članica programskega sveta Radiotelevizije Slovenija Alenka Gotar je dan po tem, ko je javni zavod dobil novega predsednika uprave Zvezdana Martiča - zaželela mu je uspešno delo -, oglasila na družbenem omrežju Facebook. Pri tem je poobjavila zapis svetnika in predsednika sveta delavcev Roberta Pajka, ki kandidira za delavskega direktorja v novi upravi. "Razmišljam, kaj je drugače, atmosfera je kljub grozeči vremenski napovedi prijazna, mogoče drugačna, kolegi se sproščeno pogovarjajo, fotografi opravljajo svoj posel, novinarski kolegi sprašujejo, ja, to je njihov poklic. V meni pa gloda črv, kaj hudiča se je res spremenilo. Predsednik odpre sejo, nobenih proceduralnih zapletov, kljub resni temi in brez pravnikov, seja teče ... (...). Kandidata zmede ropot, zunaj huda nevihta s točo, predsednik ga pomiri z besedami: če ste preživeli zadnje 2 leti, boste tudi to nevihto. Zdaj se mi vrne nasmešek na usta. Vem, kaj se je spremenilo, zbudili smo se iz nočne more!" je med drugim zapisal Pajek, ki je bil del programskega sveta pod vodstvom predsednika Petra Gregorčiča, ki je seje pogosto vodil zelo avtoritarno, s pomočjo pravnikov. 

(PORTRET TEDNA) Zvezdan Martič: Po prihodu Urbanije je odstopil, zdaj je staroselec na Kolodvorski stopil v ospredje

In kako se je na ta zapis odzvala Alenka Gotar, ki je bila v istem obdobju članica programskega sveta? "Tole moram deliti ... Pa vem, da me bodo nekateri napadli. A resnica velja," je začela zaposlena na ministrstvu za kulturo in priznana pevka. In nadaljevala: "Gospod Robert Pajek je odlično opisal, kako je bilo zadnji dve leti v programskem svetu. Eno samo manipuliranje, ustrahovanja, poigravanja z zakoni, pravilniki, namesto da bi se ukvarjali s stroko, programom ... Seveda, če kdo ne pozna stroke, se oklepa pravilnikov, proceduralnih vprašanj itd., da se skrije. Dobre oddaje (Zvezdana itd.) so se ukinjale, čeprav je Whatmough meni osebno sveto obljubil, da je ne bo ukinil, gledanost je padala, delali so se ponesrečeni projekti (Panorama, Sobotno popoldne, prestrukturiranje Dobrega jutra), poskusi vpletanja ideoloških tem v otroški in mladinski ter izobraževalni program itd. Če si na to opozoril, si bil brutalno kaznovan na več področjih. Odkar je stopil v veljavo novi zakon o RTVS, spet lahko spim. Prej 3 leta nisem, zadnji dve leti pa sploh ne. Vesela sem, da se stvari normalizirajo, da se vzpostavlja vsebinska debata, ne pa samo ohranjanje stolčkov."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta