Viharno na Pošti Slovenije: Kdo bo jeseni še vodil državno podjetje?

Matija Stepišnik
15.07.2021 13:25
Poslovodstvo Pošte po neuradnih informacijah v kratkem zapuščata Vinko Filipič in Andrej Rihter. Kaj bo z začasnim direktorjem Kokotom?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Zaenkrat ni sprememb pri članih poslovodstva, je uradni odgovor službe za odnose z javnostmi pri Pošti Slovenije na vprašanje, ali prihaja do velikih kadrovskih sprememb v vrhu državnega podjetja. A po neuradnih informacijah naj bi bil Andrej Rihter, član poslovodstva za tehnologijo, logistiko, investicije in nabavo, že na izhodnih vratih in v odpovednem roku, Vinko Filipič, odgovoren za prodajo, finance in kontroling, pa naj bi odšel oktobra. Pošto začasno vodi poslovnež in politik SDS iz Poljčan Tomaž Kokot.

Predsednik nadzornega sveta Franci Mihelič sporoča, da postopek izbire novega generalnega direktorja s polnim mandatom še ni zaključen, zato dodatne informacije niso na voljo. A portal Necenzurirano poroča, da naj bi nadzorniki nasprotovali njegovemu imenovanju, ker nima potrebnih pet let izkušenj na vodstvenih položajih v velikih gospodarskih družbah. Kokot velja za novo generacijo gospodarstvenikov iz omrežja SDS. Nadzorni svet so je na temo imenovanja novega šefa sicer sestal pred enim tednom. 

Vinko Filipič, Andrej Rihter in Boris Novak
Igor Napast

Rihter je nekaj časa veljal celo za favorita gospodarskega ministra Zdravka Počivalška za vodenje Pošte po odhodu Borisa Novaka, ki se je v nemilosti vladajoče stranke in njenih interesnih krogov znašel po sporu z Rokom Snežičem. Najprej je moral oditi iz Družbe za upravljanje terjatev bank, nato pa še z vrha Pošte. Rihter po informacijah Necenzuriranega odhaja zaradi revizije nekaterih poslov, ki jo je zahteval Kokot, in sicer nabave informacijskih rešitev od konzorcija družb Janeza Škrabca. Nimam komentarja, je odziv Rihterja na dogajanje v Pošti, Filipič se na sporočilo ni odzval. Filipič je v upravi Pošte že od leta 2007, Rihter je prišel pod Novakom.

Sicer pa nam je več virov iz Pošte potrdilo, da je pri vodenju podjetja veliko napetosti, notranjih spopadov in vse več kaosa, predvsem pri upravljanju oziroma integraciji Intereurope v celoten sistem, kar je strateško ključno za prihodnost Pošte kot logista. Za projekt je odgovoren Rihter. A kritike v zvezi s tem po naših virih letijo tudi na Aleša Šabedra, nekdanjega ministra za zdravje in kasneje nadzornika Telekoma, ki je na Pošti svetovalec poslovodstva za usmerjanje poslovanja kapitalsko povezanih družb v skupini Pošta Slovenije. Neuradno na Pošti krožijo tudi informacije, da naj bi bila kandidatka za prihod v poslovodstvo vplivna članica NSi in državna sekretarka Alenka Šverc. Tudi teh informacij na Pošti ne komentirajo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta