Vizjakovo ministrstvo odgovarja glede naznanitve KPK: Gre za poplavno varnost, to je naša obveznost

Andreja Kutin Andreja Kutin
11.06.2020 10:19

Ministrstvo za okolje v odzivu na mnennje Društva za preučevanje rib Slovenije (DPRS), da je minister Andrej Vizjak izkoristil vpliv za urejanje projektov nekdanjega delodajalca, odgovarjajo, da gre za poplavno varnost, ki so jo dolžni zagotoviti. Hkrati želijo poznati finančne tokove nevladnih organizacij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubljana. Srečanje ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka s predstavniki Mladinske iniciative za 3. razvojno os Andrej Vizjak
Robert Balen

Naznanitev protikorupcijski komisiji (KPK) na ministrstvu za okolje pripisujejo nevednosti nevladne organizacije - ministrstvo za okolje in prostor je namreč pogodbeni partner gradnje HE Mokrice, "ker se v okviru tega večnamenskega projekta zagotavlja tudi protipoplavna zaščita številnim prebivalcem v vplivnem področju in zaščita kmetijskih površin pred negativnimi vplivi visokih voda". Zavzemanje in ukrepanje ministra za okolje in prostor za čimprejšnjo realizacijo tega projekta sta torej v javnem interesu in ne zasebnem in sta predvsem njegova pogodbena obveznost, pravijo na ministrstvu, kjer so pridali še obsežno razlago, zakaj so spremembe utemeljene. Na ministrstvu želijo mednarodno primerljivo ureditev delovanja nevladnih organizacij (NVO) v javnem interesu, predvsem pa vpogled v njihove finančne tokove. "Finančni tokovi bodo prikazali dejanske razloge za upor in bitko NVO-jev proti pravnemu urejanju situacije. Odgovornost MOP je, da tudi to področje spravi iz anarhičnega stanja, kjer je izsiljevanje investitorjev pred srčnim prizadevanjem za ohranjanje narave, kjer investitorji ne morejo ustvarjati novih delovnih mest, vplačevati v državni proračun (in s tem pripomoči tudi k delovanju vseh družbenih sistemov, kot so šolstvo, zdravstvo, sociala …)," pripisuje ministrstvo nevladnikom precej škodljivo delovanje.
Komisija za preprečevanje korupcije je sicer zaskrbljenost izkazala že ob sprejetju sprememb gradbene in okoljske zakonodaje.

Izključitev tistih, ki opozarjajo na nepravilnosti

DPRS je pred dvema dnevoma podalo prijavo na komisijo za preprečevanje korupcije zoper ministra Vizjaka zaradi "kršitev predpisov o nasprotju interesov ter kršitve etike in integritete javnega sektorja"
Vizjak je namreč pred nastopom ministrske funkcije marca letos dobrih pet let služboval v brežiškemu podjetju Partner, ki je odvisno podjetje energetske družbe Hidroelektrarne na spodnji Savi, ta pa upravlja verigo hidroelektrarn na spodnji Savi. Zadolžen je bil za vodenje projekta izgradnje HE Mokrice, "konkretno za pripravo projekta do izdaje gradbenega dovoljenja", navajajo v društvu, to je poudaril tudi na zaslišanju za ministrsko funkcijo v državnem zboru pri opisu svoje poklicne poti. Spomnimo, projekt izgradnje HE Mokrice je leta 2018 dobil okoljevarstveno soglasje agencije za okolje, ki pa so ga v DPRS kot stranski udeleženec v postopku vložili v presojo upravnemu sodišču. Sodišče je pritrdilo nevladnikom in soglasje razveljavilo zaradi postopkovnih napak.
Ker da je ministra razsodba "vidno razburila", v društvu sklepajo, da je vrsta predlogov, ki so bili sprejeti v interventni zakonodaji in spreminjajo pogoje za sodelovanje nevladnih organizacij v postopkih pridobivanja gradbenih dovoljenj, posledica spora okoli gradnje HE Mokrice. Spremembe namreč predvidevajo tudi izključitve stranskih udeležencev iz obstoječih postopkov pridobivanja okoljevarstvenega soglasja, torej DPRS iz postopka za pridobivanje soglasja za HE Mokrice. "Povedano enostavneje: ker projekta HE Mokrice ni mogel izpeljati po veljavnih standardih in veljavni zakonodaji, usklajeni z EU, je takoj po nastopu ministrske funkcije poskrbel za spremembo zakonodaje in znižanje standardov ter izključitev udeležencev, ki bi lahko opozarjali na nezakonita delovanja tako investitorja kakor nezadostno izvrševanje javnih pooblastil," povzemajo v društvu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta