Vlada še naprej "posluje" z zelo visokim odstotkom nezaupanja, Desus in SMC med klinično mrtvimi

Rok Kajzer Rok Kajzer
21.06.2021 10:57
Raziskava javnega mnenja, ki jo je za Večer in Dnevnik opravila agencija Ninamedia, v prvem poletnem mesecu ne kaže bistvenih političnih premikov. Vlada ima še naprej katastrofalno podporo, Ljudmila Novak je ob dveh predsednikih - Borutu Pahorju in Igorju Zorčiču - še naprej najbolj priljubljena političarka, opozicija pa bi na volitvah, če bi bile te to nedeljo, brez večjih težav prevzela oblast.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koalicijski partnerji
Robert Balen

Večjih premikov pa, kot rečeno, na aktualni politični sceni ni. Vlada še naprej "posluje" z zelo visokim odstotkom nezaupanja (66,1), kar je sicer nekoliko boljše kot pretekli mesec (70,2).

Desus in SMC sta na lestvici strank še naprej med klinično mrtvimi, torej pod odstotkom podpore. Večina strank se giblje pri povprečju zadnjih treh mesecev, brez opaznih odstopanj. Nekoliko je podpora padla NSi Mateja Tonina, prav tako SD Tanje Fajon, nekaj majhnega sta izgubili tudi Levica Luke Mesca in SAB Alenke Bratušek. A kot rečeno, brez pomembnejših zdrsov. Le SDS Janeza Janše in LMŠ Marjana Šarca sta za malenkost izboljšali rezultat. Če bi bile volitve to nedeljo, bi opozicijsko zavezništvo brez kakršnekoli težave sestavilo parlamentarno večino in vlado. V DZ bi imeli skupaj 49 mest, z manjšinskima poslancema 51. Od strank sedanje koalicije bi se v DZ uvrstili le SDS in NSi, skupaj bi obvladovali 39 poslancev.

Dihanje za ovratnik

Potem ko je zadnje mesece Ljudmila Novak brez večjih težav obvladovala najvišje mesto na lestvici najbolj priljubljenih politikov, kjer je tudi ta mesec, pa se je pojavila težava: njen najresnejši tekmec, nekoč nesporni kralj lestvice, predsednik Borut Pahor, ji diha za ovratnik. Tanja Fajon je z malenkost slabšo oceno kot minuli mesec izgubila tretjo pozicijo, na katero se je zavihtel Igor Zorčič. Večina je ohranila svoja mesta, Anže Logar je denimo pridobil pet mest in je pred desetouvrščenim Šarcem. Najslabše sta se odrezala Miha Kordiš in Violeta Tomič, ki zapuščata družbo najbolj priljubljenih politikov. Naslednji mesec ju bosta zamenjala Zmago Jelinčič in Janez Janša, ki so ju anketiranci največkrat predlagali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.