Vladni obisk Podravja: Država podpira gradnjo tunela in sežigalnice v Mariboru

Igor Selan
30.06.2021 16:30
V okviru vladnega obiska regije so mariborsko občino obiskali minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in državna sekretarja iz ministrstva za okolje in prostor ter ministrstva za izobraževanje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Gradnja tunela pod središčem Maribora je vse bolj verjetna. Kot je ob današnjem obisku vlade v regiji povedal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, ki je kot edini minister obiskal mariborsko občino, je tunel pod pogojem, da se občina odpove severni obvoznici, najboljša rešitev. "Strinjamo se, da Maribor nima obroča okoli mesta. Ta varianta je cenejša, kot severna obvoznica skozi Kalvarijo, in je glede na finančni vložek upravičena," je povedal župan Saša Arsenovič. In napovedal začetek gradnje za leto 2023, pri čemer bi tunel financirala država.


Veliko pozornosti je na srečanju bilo namenjene tudi logističnemu centru pri Letališču Edvarda Rusjana. Minister Vrtovec je pri tem za september napovedal možnost izvedbe investitorske konference, ki naj bi jo gostil prav Maribor: "Imamo pa še nekaj drugih možnosti, kje vse bi lahko pridobili morebitne partnerje za ta projekt." Kot je znano, naj bi logistični center na 60 hektarjih po načrtih ministrstva zaživel do leta 2025 in se do leta 2030 razširil na kar 600 hektarjev. "Ob tem pa vodimo tudi postopke za povezavo letališča z železnico in podaljšanje letališke steze. Če želimo razvijati tako letališče kot smart hub, je to nujno. Če letala ne bodo prihajala v Maribor, se bo lokalna skupnost morala odločiti, kaj s tem prostorom. Tu gre za interes tako Maribora kot celotne regije."

Igor Napast


Ministrstvo pospešeno nadaljuje tudi s postopki za izvedbo hitre železniške povezave med Mariborom in Ljubljano, ki je po besedah Vrtovca za državo strateškega pomena: "Želimo, da umeščanje v prostor poteka čim hitreje, saj nas bodo sicer hitre železniške povezave po EU zaobšle."


Minister in župan sta ob tem iskala skupne točke tudi glede mariborske gondole. "Ta se konča na stičišču treh občin, financira pa jo samo mariborska, ki na ta način omogoča razvoj turizma in stanovanjske gradnje tudi v Hočah, Račah in delno Slovenski Bistrici," je povedal Arenovič. Da bodo zadeve uredili podobno, kot veljajo v medkrajevnem potniškem prometu, je odgovoril Vrtovec: "Država bi tako lahko tudi tu subvencionirala nakup vozovnic za študente in dijake." Minister je v kratkem napovedal tudi sestanek občine s Slovenskimi železnicami za ureditev železniškega trikotnika, kjer želi občina urediti prometno vozlišče, in nadaljevanje gradnje južne obvoznice, kjer pa se je zapletlo: "Smo v fazi razlastitve dveh objektov, če tega ne bi bilo, bi lahko z gradnjo že začeli, zdaj pa se bo ta predvidoma začela v začetku prihodnjega leta."

Da država v Mariboru načrtuje gradnjo objekta za termično izrabo preostanka komunalnih odpadkov in za monosežig odpadnega blata iz čistilne naprave, pa je povedala državna sekretarka na ministrstvu za okolje in prostor Metka Gorišek: "Gre za visokotehnološke naprave, ki bodo emisijsko CO2 nevtralne." Napravo za monosežig bi lahko začeli graditi že prihodnje leto, sežigalnico pa leta 2025. Investitor naj bi bila skupaj občina in država, pri čemer na ministrstvu računajo tudi na evropska sredstva.


Po nedavnem soglasju vlade za ustanovitev mednarodne šole, se stvari premikajo tudi na tem področju. Kot je povedal Arsenovič je vpis mogoče pričakovati že prihodnje šolsko leto. Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Marjan Dolinšek pa je napovedal tudi skorajšnjo rešitev prostorske problematike Konzervatorija za glasbo in balet: "V kratkem bomo uredili zemljiško-knjižna razmerja in s tem šoli omogočili širitev na sosednji objekt, ki je v lasti ministrstva."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta