Vladni urad za komuniciranje je pri Novi univerzi naročil pravno mnenje in za šest strani plačal 8 tisočakov

Matej Simič Matej Simič
10.01.2022 06:00

Urad vlade za komuniciranje (Ukom) je konec lanskega decembra objavil pravno mnenje o trženju fotografij Slovenske tiskovne agencije (STA) in priprave tonskih radijskih novic. Zanje ga je pripravila Evropska pravna fakulteta Nove univerze, ki so jo ustanovili simpatizerji trenutno vladajoče stranke SDS. Direktor STA Igor Kadunc mnenju nasprotuje, pravnica Nataša Pirc Musar pa poudarja pomembnost smiselne interpretacije zakona.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uroš Urbanija (desno), direktor vladnega urada za komuniciranje, ki med drugim mesečno analizira poročanje RTV Slovenija.
Robert Balen

Jabolko spora med Ukomom in STA je že dalj časa različno razumevanje člena zakona o STA, ki določa, da mora agencija v okviru javne službe, ki jo država financira iz javnih sredstev, objavljati tudi "besedila radijskih novic, prirejenih za objavo v radijskem mediju" in "avtorsko zaščitene fotografije o najpomembnejših dogodkih".

V pravnem mnenju, ki ga je pripravila Evropska pravna fakulteta Nove univerze, je pojasnjeno, da mora STA v okviru javne službe objaviti avtorsko zaščitene fotografije o najpomembnejših dogodkih. Pri tem niti zakonske določbe niti pravno mnenje ne definirajo, kaj so "najpomembnejši dogodki", o katerih bi morala STA brezplačno zagotavljati fotografije.

Avtorja mnenja sta še zapisala, da je po drugi strani možno tržiti fotografije, ki niso avtorsko zaščitene oziroma ne prikazujejo najpomembnejših dogodkov.

Glede tonskih posnetkov za radijske medije je v pravnem mnenju zapisano, da jih je STA dolžna zagotavljati v okviru javne službe. Po videnju avtorjev je treba za ustrezno razlago pravne norme razdelati pomen besede "besedilo". V Slovarju slovenskega knjižnega jezika je opredeljena kot "z določenimi besedami izražene misli", so zapisali v mnenju. "Že po čisti jezikovni razlagi tako ni najti nikakršnih omejitev, da bi se beseda 'besedilo' nanašala zgolj in izključno na zapis besed, ki izražajo misel. Za izraz misli je mogoče določene besede zbrati tudi v obliki avdio zapisa ..." so utemeljili svoje razmišljanje.

Igor Kadunc in bivši prvi mož Ukoma Uroš Urbanija, ko sta podpisala pogodbo o sofinanciranju STA. Urbanija je zdaj kandidat Graha Whatmougha za direktorja TV Slovenija.  
Vlada RS

Tega skoraj 10 let ni nihče problematiziral

Direktor STA Igor Kadunc
Robert Balen

Direktor STA Igor Kadunc je v odzivu na objavljeno mnenje ocenil, da je zakon o STA, ki se nanaša na zagotavljanje fotografij, "milo rečeno zmeden". Že na novinarski konferenci oktobra je dejal, da bi ponujanje fotografij v okviru javne službe STA oškodovalo za 300 tisoč evrov letno. Kako bi manko nadomestili, niti pri Ukomu niti pri STA ne vedo. V izogib dodatnim zapletom in s ciljem obnovitve financiranja so v pogodbi za leto 2021 pristali na kompromis, da STA kot del javne službe objavi do pet fotografij s pomembnih dogodkov v Sloveniji. Za prihodnje leto predlagajo, da se število zmanjša na tri, je pojasnil Kadunc.

Od uveljavitve zakona o STA leta 2011 je po njegovih besedah namreč veljalo prepričanje, da fotografije spadajo v tržno dejavnost tiskovnih agencij, česar Ukom ali vsakoletne revizije do zdaj niso nikoli problematizirali. "In nikoli tudi ne komisija za nadzor javnih financ in odbor za kulturo DZ. Verjetno bolj jasnega sporočila, da je to vendarle (tudi) del tržne dejavnosti, pravzaprav ne more biti," je poudaril.

Ob tem je spomnil, da je za obveščanje javnosti STA na svoji spletni strani vseskozi zagotavljala fotografije v zadostni resoluciji. Za poobjavo teh pa so bile fotografije vedno na voljo ob plačilu. Spomnil je tudi, da je Evropska komisija v odgovoru slovenski vladi aprila letos zapisala, da tržne dejavnosti vključujejo polna besedila in fotografske storitve za medije in tržne dejavnosti.

Nujna je smiselna interpretacija zakonskih določil

Nataša Pirc Musar

Odvetnica Nataša Pirc Musar, med drugim strokovnjakinja za medijsko pravo, se s pravnim mnenjem, ki po njenem sicer korektno povzema določbe zakona o STA, ne strinja v celoti. Meni, da je izrazito osredotočeno na podreditev STA javni službi ter da v celoti oziroma v pretežni meri zanemarja možnost tržne dejavnosti, ki jo agencija na podlagi zakona lahko izvaja, je pojasnila za Večer. Prav tako nikjer ni določeno, da je javna služba primarna ali da ji je tržna dejavnost podrejena, kot to razlaga omenjeno pravno mnenje.

Tudi Pirc-Musarjeva se strinja, da so zakonska določila glede opravljanja javne službe in tržne dejavnosti "zelo ohlapna in puščajo širok spekter proste presoje". Po njenem mnenju je namen STA, ki se uresničuje v okviru javne službe, informiranje za potrebe javnosti in medijev, kar zajema zakonsko določilo "povzetki novic, ki vsebujejo ključne podatke o dogodku". "Ostalo, kar presega pravkar zapisano, spada v tržno dejavnost. Pri tem ne bi ločevala med besedili, fotografijami in avdio posnetki. Potrebno je gledati smiselno in ne zgolj ozko brati določbe zakona," je pojasnila.

Ker tudi fotografije, ki se nanašajo na pomemben dogodek v Sloveniji ali po svetu, nosijo določeno sporočilo, morajo biti po mnenju pravnice objavljene v okviru javne službe. "Kar ta okvir presega, se po mojem mnenju lahko trži," je dejala. Ločnica med avtorsko zaščitenimi in nezaščitenimi fotografijami, ki jo vzpostavlja pravno mnenje Evropske pravne fakultete, se ji ne zdi smiselna, saj bi morala biti v ospredju vsebina fotografije.

Ceno izdelave pravnega mnenja je sicer komentirala kot "enormno visoko".

Robert Balen

Fotoreporterji opozarjajo na sesutje trga

Že konec novembra so v Aktivu fotoreporterjev in fotografov opozorili na katastrofalne posledice, ki bi jih početje Ukoma lahko imelo za fotografski trg. Glede na zakon o STA mora agencija v sklopu javne službe javnosti zagotavlja povzetke novic, ki vsebujejo ključne in najbolj bistvene podatke o dogodkih v Sloveniji in po svetu. Fotografi in fotoreporterji so ob tem opozorili, da pri fotografijah ni mogoče objaviti samo povzetka, saj narava fotografskega medija zahteva objavo celotne fotografije, ki nosi vso informacijsko vrednost podobe.

V tretjem členu pogodbe med STA in vlado je določeno, da se STA zavezuje, da bo vse vsebine, ki nastanejo v okviru javne službe - tudi fotografije -, objavila tako, da bodo pod enakimi pogoji vsem dostopne na spletni strani STA, in sicer eno leto od nastanka, so pojasnili v aktivu. "Za fotografije pa je še posebej določeno, da ne smejo imeti vodnega žiga in da morajo biti objavljene v visoki resoluciji, primerni za objavo v vseh medijih. Po preteku enega leta od nastanka pa lahko STA objavljene vsebine (dokumentarno in arhivsko gradivo, vključno s fotografijami) prodaja na trgu," so dejali.

Skrbi jih, da bo ob takšnem načinu dela prišlo do sesutja trga reportažnih fotografij, saj fotografi svojih izdelkov ne bodo mogli prodati medijem, če jih bodo imeli ti na voljo brazplačno preko servisa STA: "Na ta način pa bo osiromašena tudi javnost, saj ji bo na voljo manj fotografij in s tem manj vizualnih informacij o najpomembnejših dogodkih, ki javnost upravičeno zanimajo."

Zaposleni na STA
Robert Balen

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.