Pismo z zasebne Nove univerze o dogajanju v politiki: Pred očmi javnosti je bila dosežena najpomembnejša zmaga

DR
27.11.2020 13:43
Pridobili smo pismo, ki so ga po sprejemu PKP6 v državnem zboru svojim študentom in profesorjem poslali pristojni z zasebne Nove univerze, ki se je v zadnjem času znašla v središču pozornosti zaradi dogajanja na šolskem ministrstvu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matej Avbelj, rektor Nove univerze
Robert Balen

"Iztekajoči teden se bo zapisal v zgodovino slovenskega parlamentarizma, demokracije in Nove univerze. Še nikdar doslej v zgodovini samostojne slovenske države se ni zgodilo, da bi del političnega prostora, ki ga predstavljajo stranke post-komunistične levice, tako brutalno, lažnivo in zavajajoče zlorabil parlamentarno razpravo za neposreden politični obračun z zakonito ustanovljeno in delujočo univerzo, kot avtonomno visokošolsko institucijo. Še nikdar doslej se niso tako neposredno in propagandno tovrstni politični zlorabi pridružili tudi mediji. Pljuvalo, kriminaliziralo, politično diskreditiralo in poniževalo se je vodstvo, študente in alumne Nove univerze, ki v politični razpravi sploh ni bila slišana, saj k njej ni bila nikoli povabljena. Mediji pa so vse naše odgovore selektivno povzemali in jih tako skrotovičeno potvorili."

S tebi besedami začenjajo pismo študentom in profesorjem pristojni z zasebne Nove univerze – pod njim sta med drugimi podpisana rektor Matej Avbelj in soustanovitelj Peter Jambrek. Kot je znano, se je zasebna Nova univerza znašla v središču pozornosti zaradi dogajanja na šolskem ministrstvu in zaradi vsebine v šestem svežnju ukrepov za omilitev posledic epidemije covid-19 (PKP6). Kot smo poročali, sta se konec oktobra na sestanku pri šolski ministrici Simoni Kustec zglasila ustanovitelj zasebne Nove univerze Peter Jambrek in rektor Matej Avbelj, kar naj bi imelo tudi vpliv na vsebino zadnjega protikoronskega svežnja ukrepov, saj Nova univerza naj ne bi izpolnjevala kriterijev za reakreditacijo v postopku na Nacionalni agenciji Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis). Kot so poročali pri Dnevniku, je bilo glede srečanja nenavadno predvsem to, da na lobističnem sestanku ni sodeloval nihče od uslužbencev ministrstva, ki se strokovno ukvarjajo s področjem visokega šolstva, temveč se je ministrica s sogovornikoma pogovarjala sama, zgolj v prisotnosti uslužbenke iz svojega kabineta. Ker naj bi Janševa vlada skušala na vsak način pomagati omenjeni univerzi, je završalo tudi v strokovnih krogih na ministrstvu za izobraževanje, nekateri so celo zagrozili z odhodom.

Peter Jambrek (v ospredju) in Matej Avbelj (levo zadaj).
Robert Balen

"Zavrnitev predlogov političnih strank Levica, SD, SAB in LMŠ, da se zavrne 57. člen PKP6, ter da se zavrne odlog veljave tega člena na leto 2022, ima za Novo univerzo pomembno posledico. Nacionalni agenciji za kakovost v visokem šolstvu (NAKVIS) in Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) preprečuje sprejem iz ozadja globoke države, ki je v tem tednu pokazala svoje konkretne politične obraze, načrtovane nezakonite odločitve v odprtem postopku za podaljšanje akreditacije Nove univerze," zdaj pišejo odgovorni z Nove univerze v svojem pismu. O dogajanju v državnem zboru pa: "Po 12-letnih zavrnjenih in neuspešnih poskusih zaustaviti Novo univerzo, jo ovirati in končno tudi ukiniti je bila včeraj pred očmi vse slovenske javnosti doslej dosežena najpomembnejša zmaga Nove univerze za prevlado načela pravne države, vladavine prava, avtonomije univerze, ter njenih pravic do svobode izobraževanja in znanosti.“

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta