Vnovično zaprtje trgovin nov udarec za žirovsko Alpino, proizvodnje ne bodo ustavili

STA, M.R.
30.03.2021 13:46
Posledice pandemije covida-19 so žirovsko Alpino že močno prizadele. Družba, ki se ukvarja s proizvodnjo obutve, je bila tako letos že primorana odpustiti del zaposlenih. Novo napovedano zaprtje trgovin pa ji prinaša še dodatne težave.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

"Zaprtje trgovin tudi tokrat, že tretjič po vrsti, prihaja v najbolj neprimernem času, ko bi se morala v največji meri prodajati obutev nove kolekcije pomlad-poletje in športna obutev," so pojasnili v Alpini. Kot so izpostavili, zapiranje trgovin najbolj prizadene domače proizvajalce, ki so pomembno vezani na poslovanje lastne maloprodajne mreže.

Kot so opozorili, sta izpad prodaje in posledična akumulacija zalog zaradi zaprtja že dvakrat prekinila formirane cikle proizvodnje. Poleg tega je njihova fleksibilnost v trgovskem delu manjša, ker zaradi navezave na proizvodnjo naročil ni moč enostavno zmanjšati ali stornirati, delovanje trgovin pa je ključnega pomena za nemoten potek proizvodnje.

Med 1. in 11. aprilom bodo zaprte vse trgovine Alpine v maloprodajni mreži. Zaposleni bodo deloma koristili višjo silo za varstvo otrok in dopuste, deloma pa delali predvsem na odpremi spletnih naročil, kjer zaradi zaprtja trgovin ponovno pričakujejo veliko rast. Zaposleni v režijskih službah bodo v tem obdobju, kjer narava dela to omogoča, delali od doma.

Proizvodnje pa v Alpini v tem času ne bodo ustavljali, saj je, kot so pojasnili, le-ta vezana na naročila veleprodajnih kupcev in opredeljene dobavne roke. Ob tem so dodali, da zaustavitev proizvodnje zaradi kratkega časa od najave do implementacije ukrepa ni mogoča brez nevarnosti izgube kupcev zaradi zamud pri dobavnih rokih.

V Elanu bo 15 odstotkov manj delavcev

Tudi v begunjskem Elanu proizvodnje ne bodo ustavljali, bo pa v navedenem obdobju v proizvodnji prisotnih približno 15 odstotkov delavcev manj kot običajno, medtem ko bo večina režijskih delavcev delala od doma. "Na navtični diviziji in diviziji kompozitov bo proizvodnja potekala v načrtovanem obsegu, na zimski diviziji pa bomo s polno proizvodnjo smuči za prihodnjo sezono pričeli po 12. aprilu," so za STA pojasnili v Elanu.

Goodyear ne ustavlja proizvodnje

V kranjski tovarni koncerna Goodyear bo proizvodnja stala na velikonočno nedeljo in ponedeljek, sicer pa bo tekla dalje. Kot so pojasnili v Goodyear Slovenija, lahko le tako zagotovijo kontinuiteto in varnost vsem kritičnim infrastrukturnim sektorjem. Nemotena oskrba s pnevmatikami je namreč ključnega pomena za vse tiste, ki jih potrebujejo, vključno z reševalnimi službami, organi pregona in transportnimi voznimi parki, ki zagotavljajo tudi prevoze prehranskih in medicinskih dobrin ter oskrbo prebivalcev.

Zaposlenim, ki lahko svoje delo učinkovito opravljajo na daljavo, v Goodyear Slovenija omogočajo delo od doma. Več kot 200 jih svoje delo stalno ali večji del delovnega tedna že od jeseni opravlja na daljavo, v obdobju od 1. do 11. aprila pa bodo takšen način dela v podjetju še dodatno spodbujali. "Z vsemi navedenimi ukrepi v tem trenutku zagotavljamo varno delo in nemoten potek proizvodnega procesa," so poudarili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta