Voditelji, med njimi ni Janše, pozvali k spoštovanju pravic LGBTQ. Opozicijske stranke kritične do slovenskega (ne)odziva

STA, S. M.
24.06.2021 11:59
Opozicijske stranke so zaskrbljene zaradi madžarskega zakona, ki zadeva pravice LGBTQ. Pričakujejo, da bodo najvišji predstavniki Slovenije ob jutrišnjem obisku Orbana na državni proslavi izrazili diplomatski protest.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robin Utrecht

Opozicijske stranke so v odzivu na sprejem zakona na Madžarskem, ki zadeva LGBTQ osebe, izrazile pričakovanje, da bodo najvišji predstavniki Slovenije izrazili diplomatski protest. Izrazile so tudi razočaranje, ker se Slovenija ni pridružila 16 članicam EU, ki so v skupni izjavi izrazile zaskrbljenost zaradi zakona.

SD je v sporočilu za javnost izrazil pričakovanje, da bodo najvišji predstavniki Slovenije ob obisku madžarskega premierja Viktorja Orbana na praznovanju 30. obletnice dneva državnosti izrazili diplomatski protest zaradi kratenja pravic pripadnikov LGBTQ skupnosti na Madžarskem.

Izpostavili so polno priznavanje in spoštovanje pravic LGBTQ oseb ter izrazili podporo svobodni razpravi o tem v demokratični in odprti družbi. Odločitev madžarskega parlamenta, da z zakonom prepove razpravo o homoseksualnosti v izobraževalnem procesu, je pospešeno korakanje v družbo, kjer ne bo ne svobode, ne enakosti in ne spoštovanja različnosti, so zapisali. Sedež SD v Ljubljani so v znak podpore LGBTQ osebam včeraj obarvali v mavrično.

"Orbanov režim tepta načela enakopravnosti"

LMŠ je izrazil razočaranje, da se Slovenija ni pridružila 16 članicam EU, ki so v skupni izjavi izrazile zaskrbljenost zaradi omenjenega zakona in dogajanja na Madžarskem, "kjer se je režim Viktorja Orbana postavil na stran kratenja osnovnih človekovih pravic in tepta načela enakopravnosti".

Robin Utrecht

Po njihovi oceni je to "žal še eden v nizu dokazov, kako se naša trenutna oblast, predvsem pa predsednik vlade Janez Janša, že dalj časa spogleduje in sodeluje z Orbanovim režimom ter celo kopira njegova ravnanja - tako na področju medijev, sodstva in človekovih pravic kot tudi vseh drugih osnovnih demokratičnih standardov".

Za LMŠ so takšna ravnanja nesprejemljiva in povsem neprimerna, zato so se pridružili stališču omenjenih 16 članic EU, so zapisali v sporočilu z javnost in poudarili, da je v Sloveniji večina ljudi zavezana spoštovanju pravic in temeljnih svoboščin, ki so zapisane tudi v slovenski ustavi.

Stranki sta se odzvali, potem ko je Evropska komisija nedavno sprejeti zakon na Madžarskem, v sredo ocenila za diskriminirajočega na podlagi spolne usmerjenosti. Ocenili so, da je v nasprotju s temeljnimi vrednotami EU.

Slovenija se zaradi prihajočega predsedovanja Svetu EU do zakona ni opredelila

16 držav članic EU pa je v skupni izjavi izrazilo zaskrbljenost zaradi madžarskega zakona, ki po njihovem prepričanju diskriminira osebe LGBTQ in krši pravico do svobode izražanja pod pretvezo zaščite otrok. Evropsko komisijo so pozvali k ukrepanju. Slovenija izjave ni podprla, ker bo kot predsedujoča Svetu EU vstopila v položaj nevtralnega pogajalca, "katerega cilj je iskati uravnoteženost med različnimi pogledi članic EU in dosegati zbliževanje pogledov na obravnavanih skupnih temah," je pojasnil državni sekretar za evropske zadeve Gašper Dovžan.

Robin Utrecht

V znak nestrinjanje z madžarskim zakonom je münchenski mestni svet pozval nemške prireditelje evropskega nogometnega prvenstva, da bi münchensko Areno med sredino tekmo med reprezentancama Nemčije in Madžarske osvetlili v mavričnih barvah. Evropska nogometna zveza (Uefa) je zahtevo zavrnila kot politično.

Poslanska skupina Levice je bila zaradi tega kritična do vodstva Uefe. V sredinem sporočilu za javnost je odločitev označila za obžalovanja vredno, ki pa ne preseneča, "saj se na 'apolitičnost' nogometni establišment sklicuje tudi, ko deli globe zaradi palestinskih zastav, prokatalonskih gesel ...".

"Nogomet je že sam po sebi še kako politično vprašanje in hkrati prostor, ki ga množice ne zapolnjujejo samo s svojimi telesi, ampak tudi s svojimi prepričanji," so sporočili ter izgovarjanje na apolitičnost označili za napačno politično odločitev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta