(FOTO) Kaj se je zgodilo? Mariborska drag queen Karmen na parado prišla polna modric

D.Ži
21.06.2021 10:01
Drag queenica Karmen Daš je na izviren način opozorila na fašizem in uničeno razstavo v Mariboru.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podpluta Karmen Daš na Paradi ponosa v Ljubljani. 
Ema Širec

V soboto se je tudi v Ljubljani odvila parada ponosa, ki jo je po podatkih organizatorjev obiskalo več kot 3.500 ljudi. Pred povorko so se na Kongresnem trgu popoldan sprehodile tudi kraljice preobleke, ki so prišle z vseh koncev Slovenije, zbralo se jih je kar 13. Zanimivo je dejstvo, da je bilo med njimi največ Mariborčank: Patricia, Vera, Dia, Eclipsa in Karmen Daš. Slednja je bila napravljena v pionirko, na obrazu je imela narisane modrice, na srajci pa posušeno kri.

Dve mariborski kraljici preobleke v Ljubljani: Eclipsa Hardbroom in Karmen Daš
Ema Širec

S tem je želela opozoriti na nedavni incident, ki se je zgodil v Mariboru. Namreč fotografsko razstavo Eme Širec, ki je v objektiv ujela mariborske kraljice preobleke, je nekdo na Židovskem trgu povsem uničil, zato so jo morali umakniti. Dve od uničenih fotografij je Karmen prilepila na eno stran transparenta, na drugi pa je bil provokativen napis: "Smrt fašizmu, svoboda queer kulturi!" 

Ema Širec

Napis je dvignil kar nekaj prahu, zato smo drag queenico vprašali, zakaj je izbrala prav ta slogan. "Za vsebino transparenta sem se odločila, ker sta nestrpnost in fašizem v Sloveniji, pa tudi širše v svetu, ponovno v vzponu, obenem pa sem želela pozvati ustvarjalce in ustvarjalke, naj ustvarjajo več queer kulture in se tudi s tem zoperstavijo sovraštvu. Moje sporočilo je, da ima vsak pravico do tega, da se dobro počuti v svoji koži in da ga zaradi tega nihče nima pravice obsojati. Smrt fašizmu, svoboda queer kulturi, se vidimo v soboto na paradi ponosa v Mariboru!" nam je povedala Mariborčanka Karmen Daš, kraljica preobleke in članica prve štajerske drag hiše Haus of Vulva. 

Ema Širec
Ema Širec
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta