(FOTO) Zaradi imenovanja Igorja Pirkoviča novinarji spet stopili skupaj: "Mi nismo in ne bomo nikogaršnji hlapci."

A.L., STA
14.03.2022 13:51

Zaposleni na RTV Slovenija (RTVS) so na novinarski konferenci spregovorili o aktualnem dogajanju na RTVS, odzvala sta se Pirkovič in vodstvo RTVS.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Kot so sporočili, je namen današnje novinarske konference opozarjanje na nesprejemljive razmere na javnem zavodu. "Posebej bi želeli izpostaviti petkovo imenovanje Igorja Pirkoviča kot vršilca dolžnosti urednika uredništva MMC. V uredništvu MMC-ja enotno nasprotujemo temu imenovanju." Njihovi pomisleki so dvoplastni, sporočajo. "Tako proceduralne kot tudi vsebinske narave."

Boris Vasev iz zunanjepolitične redakcije MMC-ja pravi, da problematizirajo že spremembo izvedbenega akta v delovanju MMC-ja, ki je omogočila tako hitro imenovanje Pirkoviča na njegov novi položaj. "Do tega je po našem mnenju prišlo samovoljno in o tem teče pravni spor. Dokler ti postopki na sodišču niso zaključeni, po našem mnenju imenovanje urednika uredništva na tak način ni sprejemljivo." Vasev opozarja, da pri Pirkovičevem imenovanju niso bili upoštevani predpisani postopki. 

Robert Balen

Izpostavlja tudi Pirkovičevo izrazito naklonjenost trenutno vladajoči politični stranki. "To se po našem mnenju izrazito odraža tudi v njegovem novinarskem delu. Gre za novinarja, za katerega se pravzaprav zdi, da je skoraj institucionalno povezan z omenjeno stranko. Glede na njegova redna in številna sodelovanja na strankinih dogodkih in dogodkih s stranko povezanih organizacij. Nazadnje prejšnji teden, ko je sodeloval na dogodku s predsednikom mariborskega podmladka SDS. Seznam njegovega sodelovanja s to stranko je neverjetno dolg."

Boris Vasev v imenu uredništva sporoča, da takšen človek ne more korektno opravljati novinarskega dela v politični redakciji, kaj šele, da bi urejal in vplival na delo drugih novinarjev. "Ne pozabimo na glavni kontekst. Pirkovič je bil na ta položaj imenovan dober mesec pred državnozborskimi volitvami in v uredništvu se nam zdi povsem jasno, da takšna kronologija ni naključna in izbira Pirkoviča za ta položaj ni dobronamerna."

RTV Slovenija je že nekaj časa slaba novica

Odgovorni urednik prvega programa Radia Slovenija Danijel Poslek pravi, da so v informativnem programu že v petek izrazili protest proti imenovanju vršilca dolžnosti urednika uredništva MMC. "Po našem mnenju postopek ni bil izpeljan skladno s predpisi, ampak je bil izpeljan brez upoštevanja minimalnih kriterijev transparentnosti in tudi povsem v nasprotju z duhom dobrega sodelovanja znotraj te hiše." 

Danijel Poslek
Robert Balen

Opozarja, da je bil Radio Slovenija, njegov informativni program, pri tem procesu povsem izločen, pa čeprav nedavno spremenjeni izvedbeni akt o delovanju MMC določa, da se urednika uredništva MMC imenuje po mnenju odgovornega urednika informativnega programa Radia Slovenija. "To se v tem zadnjem primeru ni zgodilo."

Tanja Starič, članica uredništva informativnega programa TV Slovenija in voditeljica Odmevov, je v imenu kolegov izrazila podporo prizadevanju novinarjev MMC, da je njihov novi urednik imenovan v skladu z zakonodajo in z njihovim soglasjem. "Mi smo novinarji, mi ustvarjamo in objavljamo novice in slabo je, kadar smo mi novica. In RTV Slovenija je že nekaj časa slaba novica. Dogajajo se tektonske spremembe, ki bodo imele velik vpliv na celotno medijsko krajino v Sloveniji."

Robert Balen

"Mi nismo in ne bomo nikogaršnji hlapci"

V imenu aktiva novinarjev Radia Slovenija je spregovoril Aleš Smrekar. Prav tako odločno nasprotujejo imenovanju Igorja Pirkoviča na mesto vršilca dolžnosti. "Mi nismo in ne bomo nikogaršnji hlapci," sporoča.

Helena Milinkovič, ki je na novinarski konferenci govorila v imenu koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija, opozarja, da dialoga ni, njihova mnenja so ignorirana. "Slišite in vidite novinarje. Ampak novinarski sindikat ne zastopa samo novinarjev. Noben televizijski, radijski izdelek ne izdelamo samo novinarji. Tu so še vsi ostali zaposleni v tej verigi, ki so zelo pomembni členi. Med njimi so bili nekateri tudi prisilno upokojeni, druge starejše kolege se sili v upokojitev, ne da se jim dela."

Robert Balen

Kolege podpirajo tudi v Društvu novinarjev Slovenije, je povedal njihov predstavnik Gašper Andrinek. "Kakšno naj bo mnenje javnosti o direktorju, ki urednika vsili uredništvu, ki mu to odreka kompetence in profesionalno integriteto. Kakšno naj bo mnenje o uredniku, ki kljub nasprotovanju ljudi, ki naj bi jih vodil, funkcijo sprejme. To se je novinarjem in novinarkam te hiše zgodilo že drugič. In kakšne bodo posledice takšnega vodenja, katerega edini cilj je podreditev uredništev političnemu diktatu, na vsebine, ki jih naš največji medij nudi državljanom."

Robert Balen

Pirkovič: Ne vem, kaj sem nekomu naredil

Igor Pirkovič se je odzval na MMC: "Bolj kot je človek prijazen, dobronameren in odprt, bolj protestirajo. Ne vem, kaj sem nekomu naredil. Tolčejo, teptajo, ampak resnice ne morejo ubiti. Kdor gre nad človeka, je vnaprej izgubil." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta