Vodstvo RTV Slovenija je Štefančiča označilo kot "nekdanjega voditelja", bo Studio city res vodila Vida Petrovčič?

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
03.05.2022 11:45

Že na jutranjem uredniškem sestanku naj bi odgovorna urednica Jadranka Rebernik spregovorila o statusu Marcela Štefančiča, sedaj pa je znanih več podrobnosti o legendarni oddaji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marcel Štefančič jr.
Robert Balen

Potem ko vodstvo Televizije Slovenija (TVS) ni podaljšalo pogodbe voditelju Studia city Marcelu Štefančiču, vse bolj kaže, da bi lahko bili tudi legendarni oddaji šteti dnevi. Za to, da bi oddajo, ki je nedolgo nazaj ostala brez denarja za kolumniste, ukinili, so se sicer dolgo zavzemali na politični desnici oziroma njeni odposlanci v programskem svetu javnega zavoda. In kdo bo ob takem scenariju moral prevzeti odgovornost? Dolžnosti direktorja Televizije Slovenija začasno opravlja generalni direktor javnega zavoda Andrej Grah Whatmough, strokovna direktorica za področje tržnih dejavnosti in programskih vsebin je Vesna Zadravec, medtem ko je odgovorna urednica informativnega programa TVS, kamor spada Studio city, Jadranka Rebernik

Kot je znano, je urednica oddaje Alenka Kotnik v ponedeljek sporočila, da je v preteklih dneh s Štefančičem opravila več pogovorov. "Danes sva sklenila dogovor, da bo do ureditve razmerij oziroma največ tri mesece oddajo Studio City vodil, ne da bi prejel za to plačilo, s tem pa omogočil, da oddaja normalno poteka naprej in da ne pride do nepopravljive škode za zavod RTV Slovenija. Marcelu Štefančiču se zahvaljujem za njegov prispevek k ureditvi in umiritvi stanja ter zaščiti interesov oddaje in zavoda RTV Slovenija," je na praznik sporočila Alenka Kotnik. A je dogajanje okoli oddaje Studio city že danes dobilo novo nadaljevanje.  

Robert Balen
Jadranka Rebernik
Robert Balen

Kot nam je uspelo izvedeti, je bil namreč status Marcela Štefančiča, ki ga lahko označimo za zaščitni znak oddaje Studio city, tema pogovora že na jutranjem uredniškem sestanku informativnega programa javne televizije. Jadranka Rebernik naj bi po naših informacijah prisotnim dejala, da dokler bo ona odgovorna urednica, Štefančič ne bo vodil Studia city. In da že iščejo nadomestno rešitev. Med drugim naj bi na sestanku predvajala tudi Štefančičev nastop na javni tribuni o razmerah na RTV Slovenija, na kateri so govorci konec marca opozorili na pritiske, ki se izvajajo nad zaposlenimi, predstavili peticijo za javno radiotelevizijo in razpravljali o tem, kakšna bi javna radiotelevizija morala biti. Rebernikova naj bi na sestanku celo dejala, da jo je zaradi Štefančičevega nastopa na javni tribuni strah. 

"Povedal sem, da me čudi to, da je njih tako malo, nas pa tako veliko, in da točno vemo, kateri so, in da kljub temu hodijo po nas, nas odstavljajo, minirajo, žalijo, ponižujejo in se nič ne zgodi. Zato sem ljudi pozval - uprite se, recite ne. Ne vem, na osnovi česa bi bilo lahko njo strah. Nimam pojma, na osnovi česa, jaz z njo ne komuniciram, ker še z urednico Studia city ni komunicirala. Rekel bi, da je nihče ni mogel dobiti, sploh pa se že ves čas skriva," je dogajanje kasneje za Val 202 pokomentiral Štefančič. Ob koncu radijskega pogovora je še dejal, da 9. maja Studio city "na vsak način bo, samo ne na nacionalki".

Vprašanja, ali drži, da ne bo podaljšala pogodbe s Štefančičem, da iščejo nadomestno rešitev za vodenje oddaje Studio city in da jo je strah, smo poslali Jadranki Rebernik (in tudi službi RTV Slovenija za odnose z javnostmi). Odgovorili so nam, da govoric ne komentirajo, ob tem pa so v sporočilu za javnost zapisali, da se tedenska informativna oddaja Studio city vrača na televizijske zaslone v ponedeljek, 9. maja.

"Kot je znano, so v mesecu aprilu oddaje zaradi številnih predvolilnih soočenj odpadle, izpad pa bomo skladno z odločitvijo programskega sveta nadomestili v poletnih mesecih. Zavedajoč se pomena blagovne znamke Studio city se je vodstvo informativnega programa Televizije Slovenija odločilo, da bo oddaja v maju doživela nekaj vizualnih in programskih sprememb, med drugim tudi pri vodenju oddaje. Vodstvo informativnega programa Televizije Slovenija so k posodobitvi oddaje spodbudile tudi nedavne javne izjave nekdanjega voditelja oddaje, ki jih ocenjujejo kot žaljive do zaposlenih na RTV Slovenija, del javno izrečenega pa bi lahko razumeli tudi kot grožnjo zoper posamezne zaposlene," je vodstvo javnega zavoda zapisalo v sporočilu za javnost.

S Kolodvorske medtem prihajajo neuradne informacije, da bi lahko vodenje legendarne oddaje prevzela Vida Petrovčič. To naj bi se prvič zgodilo 30. maja, ko naj bi oddaja zaživela z novim konceptom. Do tedaj pa naj bi bile na sporedu zgolj nekakšne retrospektivne oddaje. 

Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta