Von der Leynova: Cepljenje v EU se bo pričelo 27., 28. in 29. decembra!

Tomaž Ranc
17.12.2020 13:20
Evropska unija nestrpno pričakuje, kdaj bo Evropska agencija za zdravila odločila in odobrila uporabo prvega cepiva proti novemu koronavirusu. To bi se lahko zgodilo že 21. decembra, vsekakor pa je to vprašanje dnevov. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je po stikih s Pfizerjem kot možen začetek cepljenja napovedal že kar za 24. december, kar pa ni gotovo, se je pa Avstrija že dobro pripravila s hladilniki in drugo nujno opremo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ursula von der Leyen napoveduje vseevropski začetek cepljenja še letos: "Skupaj smo močnejši." 
EPA

V sosednji Avstriji se intezivno pripravljajo na cepljenje proti koronavirusu. Po poročanju ORF bi morda prva cepljenja s cepivom BioNTecha in Pfizerja lahko izvedli že 24. decembra, a seveda je za to potrebno predhodno soglasje in odobritev cepiva s strani Evropske agencija za zdravila (EMA), kar bi se po nekaterih napovedih lahko zgodilo že 21. decembra. Prozvajalec Pfizer je v videokonferenci z zveznim kanclerjem Sebastianom Kurzom obljubil, da bo začel dobavljati prve odmerke cepiva takoj po odobritvi, je sporočil Kurz, kar da bi v idealnem primeru pomenilo, da bi cepivo v Avstrijo in vse druge države Evropske unije prispelo 24. decembra.

"Ne bomo čakali niti en dan, ampak takoj začeli razdeljevati cepivo, takoj, ko bo prispelo v Avstrijo," je povedal Kurz. Cepivo naj bi prihajalo postopno, pri čemer Avstrija v prvem četrtletju pričakuje 900.000 odmerkov cepiva Pfizerja in BioNTecha. Pričakuje pa tudi cepiva drugih proizvajalcev.

Evropska komisija: Skupaj smo močnejši

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes tvitnila, da se bo cepljenje po Evropski uniji pričelo še letos, 27., 28. in 29. decembra in da EU ščiti svoje državljane skupaj.

Kot je znano, se je nedavno o intezivnem sodelovanju v kampanji za cepljenje pogovarjala tudi s predsednikom Uefe Aleksandrom Čeferinom.

Ker se pojavlja veliko dvomov glede cepljenja, bi lahko s skupnim pristopom prepričali ljudi o njegovi koristnosti, sta poudarila. "Uefa ima ogromen doseg, daleč iz Evrope, doseže približno 3,5 milijarde ljudi," je Čeferin pojasnil vpliv organizacije, ki jo vodi. "Dajmo covidu-19 rdeči karton, da bodo naši stadioni spet polni navijačev, lokalni parki in igrišča pa polni radosti," pa je na twitterju objavila Ursula von der Leyen.

Evropska komisija bo pri promoviciji izkoristila tudi potenciale Evropske nogometne zveze Uefa. 
Twitter

Avstrija: Hladilniki pripravljeni

Kakšen je avstrijski načrt? Prva cepljenja bodo opravili v domovih za starejše na Dunaju in v Spodnji Avstriji, pri čemer so trije hladilniki za prvih 10.000 odmerkov cepiva že pripravljeni, poroča ORF. Šlo naj bi za tri posebne hladilnike farmacevtske veletrgovske družbe Herba Chemosan na Dunaju, v predelu Simmering (nedaleč od dunajskega letališča Schwechat), kjer bo potrebno cepivo hraniti na najmanj minus 70 stopinjah. "V enega od teh hladilnikov gre od 160.000 do 170.000 doz," je je dejal njen izvršni direktor Andreas Windischbauer. "Vidite, da imamo več kot dovolj prostora za shranjevanje," je še dodal.

Avstrijski kancler Kurz napoveduje, da pri cepljenju ne bo nobenega odlašanja. 
EPA

Šele v drugi dobavi zdravstveno osebje

V skladu s strategijo cepljenja ministrstva za zdravje se bo cepljenje pričelo najprej v domovih za starejše in med starejšimi, morda okoli božičnih praznikov - in iz logističnih razlogov najprej na Dunaju in v Spodnji Avstriji. Takoj, ko bo prispela druga dostava cepiva, pa bo po načrtu ministrstva za zdravje cepljeno tudi zdravstveno osebje v bolnišnicah, zdravstvenih ordinacijah in reševalnih službah, temu naj bi sledile skupine z visokim tveganjem.

V Veliki Britaniji s cepivom Pfizer-BioNTecha že cepijo prebivalce.  
Reuters
Takole se je v Londonu cepil Denzel Kennedy, delavec v recepciji. 
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta