Vovko: Gospod je bil popolnoma zdrav, v bolnišnico pa je prišel praktično umirajoč. Si res želimo, da se tu konča?

A.L.
16.10.2020 11:42
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Neboja Tejič/sta

Vladni govorec Jelko Kacin je na dopoldanski novinarski konferenci sporočil, da bodo ukrepi prijeli takrat, ko bomo vsi razumeli, da samo vsak od nas in vsi skupaj lahko obrnemo krivuljo naraščanja okužb navzdol. Brez sodelovanja vseh smo skupaj nemočni. "Verjamem, da to zmoremo."  Z današnjimi številkami imamo pri nas 257,21 okuženih na 100.000 prebivalcev.

Specialist infektologije in intenzivne medicine Tomaž Vovko pravi, da je na intenzivnem oddelku ljubljanskega UKC trenutno 20 bolnikov. Razmere so po svoje grozne, pravi zdravnik, ki je na novinarsko konferenco prišel neravnost iz dežurne službe. "Skrbel sem za te bolnike, načeloma je standard tak, da na enega zdravnika pride 1,7 bolnika. Mi smo štirje specialisti, ki zdravimo 20 bolnikov. Delamo bistveno več kot kadarkoli doslej. Tudi medicinske sestre, ki tukaj delajo že 20 let, povedo, da še nikoli do zdaj niso imele tako hudih obremenitev."

"Zadnji čas je, da stopimo skupaj. Da začnemo gledati, kakšne so dejanske številke"

Vovko ljudem poskuša dopovedati, da niso pomembne le številke, pač pa zgodbe, ljudje, ki zbolevajo. "Na intenzivni negi je povprečna starost 65 let, razpon je od 42. do 85. leta." Pravi, da te bolnike še lahko vzdržujejo, a ko se bodo okužbe višale, to ne bo več mogoče.

"Povem vam zgodbo z zadnje nedelje. Pripeljali so 58-letnega gospoda, brez vsakršnih bolezni, zdravega, fit, brez povišane teže. Zbolel je tako kot drugi za prehladnimi znaki, imel je visoko vročino," opisuje zdravnik. Zadnjih pet dni, preden je prišel v bolnišnico, je težko dihal, a sam tega ni niti opazil, naj obišče zdravnika, mu je prigovarjala žena. "Ob sprejemu v bolnico je bil praktično umirajoč, ustavilo se mu je srce. Oživljali smo ga, rešili," razlaga in doda, da je njegovo stanje zdaj nekoliko boljše. Pravi, da je zdaj to še možno, če bo bolnikov bistveno več, tovrstno reševanje ne bo več mogoče. "Gotovo imate sina, prijatelja, starša, ki je popolnoma zdrav in si verjetno želi še živeti," opozarja Tomaž Vovko. "Poglejte prijatelja, ki je star okoli 40 let. Si res želimo, da se tu konča. Zadnji čas je, da stopimo skupaj. Da začnemo gledati, kakšne so dejanske številke. Da se nehamo pogovarjati, ali je res težko imeti masko gor, imeti zakrit nos. Življenje je takšno, da je lepo, lahko ga uživamo, živimo polno, dajmo ga zaščititi."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta