(VOX POPULI) Še naprej naklonjeni cepljenju

Rok Kajzer
15.02.2021 03:00
Najbolj moteče šolanje na daljavo, omejitve gibanja in omejen dostop do zdravnikov
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukc Maribor

V tokratni anketi smo postavili še nekaj vprašanj, povezanih s cepljenjem in ukrepi vladnega kabineta za omejitev epidemije covida-19. Državljani so, sodeč po anketi, cepljenju še naprej naklonjeni. Če združimo odgovora, da se bodo verjetno in zagotovo cepili, je takih skoraj 60 odstotkov, skoraj 30 odstotkov pa se jih zagotovo ali verjetno ne bi cepilo.

Odnos do cepljenja se v zadnjem trimesečju ni bistveno spremenil, v primerjavi z lanskim decembrom in letošnjim januarjem je sicer nekaj manj tistih, ki bi se "zagotovo cepili".

Decembra lani je namreč 46,6 odstotka vprašanih zatrdilo, da bi se zagotovo cepili, ta odstotek je februarja 42,2. Javno mnenje je ob tem naklonjeno tudi cepivom kitajskih in ruskih proizvajalcev, ne le zahodnih farmacevtskih družb. Da naj Slovenija uporabi tudi ta cepiva, meni namreč skoraj 55 odstotkov vprašanih, dobra četrtina pa temu ni naklonjena. Nekaj več kot 20 odstotkov vprašanih o uvedbi kitajskih in ruskih cepiv nima mnenja.

​Anketirance smo vprašali tudi, kateri preventivni ukrep jih v času epidemije najbolj moti. Pričakovano se je na prvo mesto uvrstilo šolanje na daljavo (27,8 odstotka), skoraj enako kot šolska omejitev pa državljane motijo omejitve gibanja (26,5). Na tretje mesto se je s 14,1 odstotka uvrstila zmanjšana dostopnost do zdravnikov oziroma zdravstvenih storitev.

V manjših odstotkih sledijo policijska ura, zaprtje trgovin in omejitve druženja. Zanemarljiv odstotek jih moti zaprtje gostinskih lokalov, obvezna uporaba mask in omejitev potovanj v tujino.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta