(VPRAŠANJA IN ODGOVORI) Kakšno bo študentsko delo v prihodnjih mesecih? Kakšne so urne postavke?

A.L.
26.05.2020 15:52

Prihaja čas poletnih počitnic, ki je tudi čas, ko se številni dijaki in študenti odločijo za počitniško delo. Letošnja sezona bo po nekaj letih malo drugačna, saj je epidemija precej spremenila razmere in številke. Na e-Študentskem servisu so pripravili nekaj vprašanj in odgovorov, ki pojasnjujejo, kakšno je bilo stanje v času epidemije in kakšne bodo možnosti za delo v prihodnjih tednih in mesecih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Kakšno je bilo stanje v času epidemije?
Na začetku je bil tudi pri študentih prisoten strah opravljati dela, pri katerih si v neposrednem stiku z ljudmi. Nekaterim tudi starši niso dovolili, da bi šli delat zaradi izpostavljenosti. Zaradi zapiranja velikega dela gospodarstva je ponudba del padla praktično čez noč. Od 2.500 del, ki so jih imeli objavljenih pred karanteno, je v dobrem tednu ponudba padla na 400. Še vedno pa je večina študentov zadržala delo v podjetjih, kjer so delo že opravljali. Določena podjetja, v katerih je bilo to možno, so tudi študentom organizirala delo od doma.
Iskali so študente, ki so pomagali pri varstvu otrok, dostavi živil ranljivejšim skupinam, večje povpraševanje je bilo pri trgovcih. Kasneje se je pojavila tudi potreba po pomoči v kmetijstvu zaradi izpada tujih delavcev, ki so v preteklosti opravljali tovrstna dela. Precej je v tem času poskočila tudi ponudba del v trgovinah in del, povezanih s programiranjem, digitalizacijo ter dostavo.
Kakšna je ponudba del sedaj?
Ponudba del se je z rahljanjem vladnih ukrepov začela zviševati, zato je iz tedna v teden večja. Trenutno je na voljo okoli 850 del. Dela, ki jih delodajalci nudijo, so povezana z odpravo ukrepov, zato je trenutno več ponudbe za delo v gostinstvu, še vedno v trgovinah, za razvoz hrane, pa tudi ostalih del, kot na primer delo v klicnih centrih, administraciji, za računalnikom. Največ študentov trenutno opravlja fizična dela, dela v prodaji ter administrativna dela.
Kakšne so urne postavke?
Urne postavke so se dvignile za okoli 10 odstotkov, povprečna urna postavka je trenutno malo nad 6 evrov bruto. Najbolje so plačana dela, pri katerih se zahtevajo predhodne izkušnje in znanja, pridobljena s šolanjem oziroma opravljanjem takšnega dela v preteklosti. Ko govorimo o boljših urnih postavkah, so mišljeni zneski nad 6,5 evra bruto pa vse do 13 evrov bruto na uro. Po minimalni urni postavki, ki je 5,4 evra bruto, so plačana enostavna dela, ki se jih je možno hitro priučiti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta