Vrednotnice v turizmu: Turisti vztrajajo pri junijskih rezervacijah

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
23.05.2020 06:30

Vrednotnice so veljavne dve leti od datuma izdaje. Ljudje se, pravijo v turističnih agencijah, za to možnost odločijo pogosteje kot za vračilo denarja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Majski aranžmaji so bili odpovedani, pri poletnih ljudje vztrjajajo.
Andrej Petelinšek

Od 1. maja v Sloveniji velja zakon, da morajo turistične agencije svojim strankam za vsa potovanja in turistične aranžmaje, ki so bili odpovedani zaradi koronavirusa, bodisi izdati vrednotnico v višini vseh plačil bodisi vrniti denar. Vendar ne kar takoj in brezpogojno. Vlada je turističnim delavcem pomagala z določbo, da se vrednotnice glasijo na ime prinosnika in so unovčljive 24 mesecev od izdaje. Če potrošnik izdane vrednotnice v tem času ne unovči, lahko v 14 dneh po preteku tega obdobja od organizatorja potovanja zahteva, da mu v 14 dneh od prejema zahtevka vrne znesek, na katerega se glasi vrednotnica. Če pa se potrošnik ne strinja z izdajo vrednotnice, lahko od organizatorja potovanja zahteva vračilo vseh plačil. Organizator potovanja mora potrošniku vrniti vsa plačila v dvanajstih mesecih po razglasitvi konca epidemije. Z izdajo vrednotnice oziroma vračilom denarja v dvanajstih mesecih organizatorji potovanj izpolnijo svoje obveznosti po Zakonu o varstvu potrošnikov, še piše v interventnem zakonu vlade.

Večina ljudi razume

Kakšne pa so dejanske razmere v turističnih agencijah? Te so seveda že pred razmahom pandemije po svetu vabile goste na poletne počitnice z ugodnejšimi cenami, tako imenovanimi first minute popusti. Na ta način je vsako leto plačanih približno 30 do 40 odstotkov poletnih turističnih aranžmajev, smo izvedeli pri sogovornikih. In še, da večina gostov poletnih počitnic, vplačanih za čas po 15. juniju, še ni preklicala, nekateri so zgolj premaknili termin na poznejši čas.

Jože Režonja: "Turizem se hitro pobere, ker turisti hitro pozabljamo."
Andrej Petelinšek

Odpovedani zgolj majski aranžmaji

​Ali so jih ljudje na začetku epidemije spraševali, kaj bo z njihovim dopustom, pa smo vprašali Jožeta Režonjo, lastnika agencije Relax. "So, ampak niti ne veliko," pravi Režonja. "Prijetno smo presenečeni, da naši gostje z razumevanjem sprejemajo tudi sistem vrednotnic. Odpovedani so bili samo aranžmaji za prvomajske počitnice in tisti do konca maja, kar pa pri nas obsega samo približno deset odstotkov. Največ aranžmajev imamo sklenjenih za čas po 15. juniju in pri teh datumih stranke še kar vztrajajo. Pričakujemo, da se bodo razmere do takrat stabilizirale, in tudi gostje predvidevajo, da bodo glavne poletne počitnice izpeljane." Režonja dodaja, da so strankam že pred vladnim interventnim zakonom v zameno za odpovedane aranžmaje ponujali vrednotnice. "Morebitne nesporazume smo reševali sproti, ker imamo 24-urno številko za klice in veliko komuniciramo s strankami," pravi sogovornik. Tudi v njihovi agenciji premikajo aranžmaje z začetka na konec junija, odpovedi za termine po 15. juniju je po Režonjevih besedah za zdaj malo. Kdor se odloči za vrednotnico, ima tudi možnost rezervirati počitnice kje drugje. "Vsem, ki živimo od turizma, je na prvem mestu varnost gostov. Zagotovo jih ne bomo pošiljali nekam, kjer ni varno, enako je bilo v vsaki podobni situaciji, ko je bil prvi prizadet turizem. A turizem se tudi hitro pobere, ker turisti hitro pozabljamo," je optimističen Jože Režonja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta