Vrnitev slovenskih vojakov v Irak, inšpektorji zveze Nato pa ugotavljajo, da je naša država v breme zavezništvu

Uroš Esih Uroš Esih
30.01.2020 17:24

Slovenski vojaki so se po politični "relokaciji" vrnili v Irak. Minuli konec tedna so se v Sloveniji mudili inšpektorji zveze Nato, ki ugotavljajo, da je naša država v breme zavezništvu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Inšpektorji Nata se sprašujejo, ali bo Slovenija sploh kupila osemkolesnike in vzpostavila srednjo bataljonsko bojno skupino vsaj do leta 2030. 
Andrej Petelinšek

Verjetno z namenom, da popravi slab vtis, ki ga je za sabo pri zaveznikih pustila preuranjeno sprejeta odločitev obrambnega ministra v odstopu Karla Erjavca in predsednika republike Boruta Pahorja o predčasni vrnitvi slovenskih vojakov iz Iraka, so se pripadniki druge skupine 3. kontingenta Slovenske vojske nekaj dni predčasno vrnili v Irak. Tam zdaj nadaljujejo svoje delo na misiji Neomajna odločenost v severnem delu Iraka, kjer bodo ponovno prevzeli dolžnosti in usposabljanje varnostnih sil.
Kot je znano, se je morala prva skupina profesionalnih slovenskih vojakov proti svoji volji umakniti iz baze v Erbilu, po tem, ko so se zaostrile razmere v regiji zaradi napetostmi med ZDA in Iranom. Strokovna in politična javnost sta Erjavcu in Pahorju očitala, da sta imela oba izkušena politika pri odločitvi za "relokacijo" vojakov pred očmi predvsem notranjepolitične cilje in samopromocijo. Vrhovni poveljnik slovenskih oboroženih sil Pahor je ocenil, da odločitev ni škodila našemu ugledu. Premier v odstopu Marjan Šarec je obema očital nepotreben medijski pomp.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta