Vse nenujno se za 14 dni zapre, že s petkom se sme zbrati samo še družina, od ponedeljka ustavljen tudi javni promet ... Zvečer se je oglasil Janez Janša

VČ, DR
12.11.2020 17:31

Vlada je podaljšala ukrepe lockdowna in jih še zaostrila. Tudi vmes že sproščene dejavnosti se ponovno zaprejo. "Razmere so težke in zgolj z razumom in solidarnostjo lahko zmoremo," je zvečer tvitnil premier. "Nekaj tednov izpada šole lahko v skrajnem primeru nadomestimo z nekaj tedni podaljšanja v poletje. Tedna izpada zdravstva in posledic ni mogoče nikoli popraviti. Niti posledic izpada v kritični industriji," pravi Janša.
Poglejte, kaj vse je prepovedano in kaj se (še) sme.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister za zdravje Tomaž Gantar prosi za razumevanje.
STA

Strožji ukrepi za krajši čas. To je današnja odločitev vlade. Po 14 dneh, po tolikšni inkubacijski dobi, pa predvidoma nadzorovano sproščanje.

Glavni namen strožjih ukrepov je čim bolj omejiti vse stike, je na popoldanski tiskovni konferenci po dolgi seji vlade, na kateri se je pretresalo dozdajšnje in nove omejitve, povedal minister za zdravje Tomaž Gantar: "Zavedamo se vseh stisk, v katerih so ljudje in gospodarstvo. Gospodarska škoda je lahko veliko večja, če bi epidemija ušla izpod nadzora in bi trajala dlje časa. Zato poskušamo v krajšem obdobju s strožjimi ukrepi doseči, da se stanje umiri."

Minister Hojs: Preživljanje vikendov v BiH ni več mogoče

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je podrobneje predstavil odloke za omejitev gibanja naslednja dva tedna.  Med izjemami za prehajanje meje brez karantene od ponedeljka ne bo več lastništva nepremičnine ali plovila, je povedal notranji minister. "Preživljanje vikendov v BiH ni več mogoče," je rekel na tiskovni konferenci, obiski družinskih članov bodo dovoljena izjema le v mejah Evropske unije oziroma schengna ...

Minister Gantar: Da se zdravstveni sistem ne ustavi

Epidemija je v porastu povsod po Evropi. Več kot 100 dni že v veliki večini držav dnevno število okužb narašča, je povedal minister za zdravje Tomaž Gantar, in sprejemajo se strožji ukrepi. Skupaj z okoliščinami pri nas je treba videti tudi naraščanje števila okužb v naši soseščini, je reke. Cilj je, da se ob velikem naraščanju števila bolnikov obdrži delujoč zdravstveni sistem. Da lahko odgovori na potrebe bolnikov s covidom-19 in druge. V Sloveniji pa da smo imeli že pred epidemijo zdravstveni sistem nastavljen na minimum, tako minister.

Število dnevno potrebnih postelj se v Sloveniji vsak dan poviša za kakšnih 20, zasedenih je zdaj nad 1200 postelj, problem je tudi okuženo medicinsko osebje. Dodatna težava je po ministrovih besedah vedno višja številka starejših okuženih (nad 65 let). 44 odstotkov okuženih je v delovno aktivni dobi, okužen pa vsak 22. prebivalec, to kažejo projekcije. "Naš namen je, da začarani krog širjenja okužbe prekinemo," je rekel. Krivulja obolelih narašča, smo pa eksponentno rast spremenili v linearno z ukrepi, ki veljajo od konca oktobra. Vsako sproščanje ukrepov zdaj bi po Gantarjevih besedah spet povzročilo eksponentno rast in agonijo. Če želimo doseči, da gredo otroci nazaj v šolo in da ljudje lahko normalno delajo, da bi nato lahko le šli v sproščanje ukrepov, je treba dnevno število okuženih bistveno znižati. Gospodarska škoda je lahko veliko večja, če nam epidemija uide nadzoru, tako je odločitve vlade pojasnil minister Gantar.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta