(SPREMLJAMO) Gantar ob novih podatkih o okužbah: Še kdo dvomi, da zaostritve ukrepov niso nujne?

A.L., STA
11.11.2020 09:26
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

Minister za zdravje Tomaž Gantar je na Twitterju sporočil, da so v torek opravili 7.515 testiranj in potrdili 2.217 okužb. Delež pozitivnih je bil 29,50 odstoten. "Še kdo dvomi, da zaostritve ukrepov niso nujne? Za zdravje ljudi gre," je zapisal.

Pa še okužbe po občinah: Murska Sobota 31, Beltinci 26, Ptuj 27, Kranj 67, Jesenice 43, Radovljica 38, Tržič 26, Bled 13, Bohinj 10, Idrija 30, Domžale 43, Kamnik 44, Celje 30, Slovenska Bistrica 71, Velenje 59, Žalec 22, Maribor 94 ...

Po navedbah Gantarja število okužb pada prepočasi. "Okužen je vsak 22., potrebe po posteljah naraščajo, zaposleni so izčrpani, med zdravstvenimi delavci veliko okuženih. Dokler bo več sprejemov kot odpustov, je zaostrovanje ukrepov za krajši čas smiselno," je prepričan. Nadzor nad upoštevanjem ukrepov se izvaja, a to po njegovi oceni ne odtehta resnosti situacije. "Bolje krajša zaostritev, ki tudi omogoča hitrejši prehod v normalnost," je dodal.

Gantar je namreč že v minulih dneh predlagal še strožje ukrepe za zajezitev širjenja epidemije. Meni, da bi glede na epidemiološko sliko morali za 14 dni omejiti nenujne dejavnosti, tudi javni promet. Predvsem pa, kot je poudaril, v tem času še ne bi smeli sproščati ukrepov, saj še nismo dosegli dovolj stabilnega stanja. Tako bi tudi šolanje še 14 dni potekalo na daljavo.

Medtem pa je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek spomnil, da je ta kriza zdravstvena in ekonomska, zato so pri ukrepih nujni kompromisi.

O ukrepih in vseh predlogih, vezanih na zaustavljanje epidemije, bo sicer vlada razpravljala in odločala v četrtek.

14.10

Na Goriškem ob skoku okužb v domovih za starejše našli možnosti za dodatne rdeče cone

Na Severnem Primorskem se po vnovičnih testiranjih v domovih za starejših zvišuje število okuženih. Najhuje je v obeh enotah Doma upokojencev Nova Gorica, v Podsabotinu in Novi Gorici, z več kot 80 okužbami med stanovalci. Zato je novogoriška občina poiskala primerne lokacije, kjer bi v primeru večjih potreb lahko vzpostavila rdečo cono.

Vodstvo občine je že določilo dva objekta, kjer bi lahko uredili večjo rdečo cono, če bi bilo to potrebno. Kot je danes za STA povedal novogoriški župan Klemen Miklavič, bi lahko to uredili v šolskih telovadnicah v Novi Gorici in Dornberku, kjer je na voljo tudi talno gretje in so zato najprimernejše za ta namen.

14.05

V UKC Maribor še vedno narašča število covidnih bolnikov v intenzivni negi

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor imajo trenutno hospitaliziranih 186 bolnikov z novim koronavirusom. Od tega so v primerjavi z dnevom poprej sprejeli dodatne tri covidne bolnike na intenzivno zdravljenje.

Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

Iz podatkov, ki so jih danes poslali iz UKC Maribor, izhaja, da se je v zadnjih treh dneh umirilo število novih sprejemov bolnikov s covidom-19, še vedno pa narašča število covidnih bolnikov, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje. Skupno je takšnih bolnikov že 44.

13.20

Razmere najbolj resne na vzhodu države, Kacin o spremenjenem načinu testiranja, Počivalšek pokomentiral Gantarjeve predloge

Vladni govorec Jelko Kacin je na dopoldanski novinarski konferenci pojasnil, da je visoko število testiranj v veliki meri posledica spremenjenega načina testiranja v skladu z odločitvijo, ki jo je prejšnji konec tedna sprejelo ministrstvo za zdravje. V svojem navodilu je ministrstvo znova priporočilo, da se testira tudi vse družinske člane okuženih, ki so skupaj z njimi bili v karanteni brez testiranja. Vzorec testiranja je bil tako spremenjen. Več --> TUKAJ.

12.15

Gostinci napovedujejo val odpuščanj in zapiranje lokalov: PKP6 ne rešuje naših težav

V sekciji za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) napovedujejo nov val odpuščanj in zapiranje gostinskih lokalov, saj ocenjujejo, da predlog šestega protikoronskega zakona ne bo rešil njihovih težav. Gostinci obenem opozarjajo, da nikoli niso bili vir okužb, zato je zapiranje gostinskih lokalov krivično.

Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

11.00

(JAVNO PISMO) Skupnost splošnih gimnazij ministrici Simoni Kustec: Zahtevamo umik predloga, ki diskriminira gimnazijce

Skupnost splošnih gimnazij je na ministrico za izobraževanje Simono Kustec naslovilo javno pismo, v katerem jo poziva, da se iz predloga šestega zakona o paketu ukrepov za omilitev posledic drugega vala epidemije (PKP6) črta 55. člen. Pod pismo se je podpisala predsednica skupnosti Mojca Lukšič. Več --> TUKAJ.

9.00

Epidemija preizkušnja tudi za osebe s težavami z digitalno zasvojenostjo

Z epidemijo novega koronavirusa se je veliko dejavnosti preselilo na splet, od šolanja in nakupovanja do druženja. Socializacija je še posebej pomembna za mlade, zato ob odsotnosti osebnega stika in izpadu aktivnosti, s katerimi so prej zapolnili svoj čas, več zahajajo na splet. To lahko s sabo prinaša tudi težave, ugotavljajo v centru Logout.

Starši se na center Logout obračajo zaradi zaskrbljenosti glede svojih osnovnošolcev in srednješolcev, ker opažajo, da preživijo vedno več prostega časa pred zasloni, je za STA dejala sodelavka Centra pomoči za zdravljenje odvisnosti od interneta Logout, psihologinja Franja Gros. Kot je pojasnila, je razlogov za to več. Predvsem imajo otroci in mladostniki več časa, ki so ga prej zapolnili z različnimi hobiji, organiziranimi prostočasnimi aktivnostmi, druženji v živo in zunaj.

8.00

Koronski SOS: Za starše brez ustreznega varstva otrok obstaja nekaj alternativ

V času, ko delo v vrtcih zaradi epidemije poteka v omejenem obsegu, šolski pouk pa poteka na daljavo, se mnogi starši soočajo z vprašanjem, kako poskrbeti za varstvo otroka med njihovo službo. Nekaj rešitev za to vprašanje obstaja, med drugim uveljavljanje višje sile zaradi varstva otroka.

Kdo lahko otroka še vedno pelje v vrtec?

Starši, ki imajo otroka vpisanega v vrtec, lahko pod določenimi pogoji vrtčevsko varstvo vseeno koristijo tudi v času, ko je delovanje vrtcev omejeno. Pogoj je, da oba starša ali skrbnika opravljata delo, ki je nujno potrebno za nemoteno delovanje lokalne skupnosti ali države in družbe. V varstvo lahko starši otroka oddajo tudi, če zaradi narave delovnega mesta dela ne morejo opravljati na domu in tako varstva za otroka ne morejo zagotoviti na drugačen način. O tem morajo podpisati tudi izjavo.

Težava lahko nastane pri tistih, ki imajo možnost dela na domu, a ne zmorejo istočasnega dela od doma in varstva otroka. Takšni starši imajo na voljo nekaj drugih rešitev.

Kje poiskati varuha?

Ena od možnosti je oddati otroka v varstvo varuhu predšolskih otrok. Ti lahko ob izpolnjevanju posebej za to določenih zakonskih pogojev in vpisu v register pri ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport varujejo skupino do največ šest otrok. Seznam varuhov predšolskih otrok je javen in je objavljen na spletni strani sta.si/qQPley. Trenutno je v razvid vpisanih 324 varuhov predšolskih otrok.

Ali lahko otroke varujejo stari starši?

Ena od možnosti je seveda varstvo pri starih starših, a ni najbolj optimalna. V prvem valu epidemije spomladi so predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje odsvetovali, da otroke varujejo stari starši, saj bi okužbo z novim koronavirusom k njim lahko zanesli ravno otroci. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je nedavno na novinarsko vprašanje, ali se še odsvetuje varstvo otrok pri starih starših, odgovorila, da morajo o tem presoditi sami znotraj vsake družine, saj tudi najbolje poznajo svoje okoliščine.

Kdaj lahko delavec uveljavlja višjo silo?

Staršem, ki vseeno ne morejo najti primerne oblike varstva za otroka, ostane še, da ostanejo doma in pri svojem delodajalcu uveljavljajo t. i. višjo silo. Pri tem jim v skladu s petim protikoronskim paketom ukrepov pripada 80 odstotkov nadomestila plače, ki ga delodajalcu pokrije država.

Institut višje sile zaradi varstva otroka lahko uporabijo starši, ki otroka ne morejo oddati v vrtec, ali starši otroka do vključno 5. razreda osnovne šole, pri čemer ga lahko istočasno uporabi le eden od staršev.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ob tem poudarjajo, da samo zaprtje vrtcev še ni okoliščina, ki bi sama po sebi pomenila avtomatizem, da zaposlenemu pripada odsotnost zaradi višje sile, zato da je treba vsak primer presojati posebej. Instituta višje sile tudi ni mogoče uporabljati za čas, ko so bile redne jesenske počitnice, ga pa je mogoče za prejšnji teden, ko so bile počitnice osnovnošolcev zaradi epidemije podaljšane.

Za čas, ko bi zaposleni koristil odsotnost z dela zaradi višje sile zaradi varstva otroka, se lahko delodajalec in delavec dogovorita tudi za izrabo letnega dopusta, ni pa po navedbah ministrstva dopustno enostransko odrejanje dopusta. Tudi to, da je bil delavec razporejen na delo na domu, delavcu ne jemlje pravice, da koristi odsotnost zaradi višje sile. "Delavec, ki opravlja delo na domu, v tem času še vedno izpolnjuje svoje obveznosti iz delovnega razmerja (takrat dela), le kraj opravljanja dela je drug (delo opravlja doma). Delavec takrat dela, kar pomeni, da je na voljo delodajalcu in izpolnjuje svoje delovne obveznosti iz pogodbe o zaposlitvi," še pravijo na ministrstvu.

7.15

Letošnje martinovo brez množičnih prireditev

Vinogradniki in vinarji danes obeležujejo martinovo, za njih prazničen čas, ko se vegetacijska doba umiri in gre narava počasi proti zimskemu počitku. Na ta dan za družinskimi mizami in na različnih prireditvah običajno postrežejo značilne jedi, kot so gos, mlinci, rdeče zelje in vino. Letos bo dan zaradi epidemioloških razmer minil brez dogodkov.

Dogajanje ob martinovem ponavadi pomeni simboličen zaključek vinogradnikovega truda v vinogradu in je namenjeno predstavitvi vinogradnikov, vinarjev ter njihovega mošta in mladih vin. Čeprav bo letos zaradi covida-19 dan minil brez slavij, pa je za vse tiste, ki živijo izključno od grozdja in vina, to največji praznik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta