Za 18 točk očitkov ministrici Simoni Kustec v interpelaciji in poziv, naj odstopi

Urška Mlinarič
02.02.2021 20:40
Po tednih napovedi bodo poslanci KUL-opozicijskih strank Levice, LMŠ, SD in SAB s prvopodpisanim Matejem Vatovcem (Levica) v sredo vložili interpelacijo zoper ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec (SMC).
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Simona Kustec je že tedne pod pritiskom uničujočih kritik opozicije, pomembnega dela stroke in javnosti. 
Andrej Petelinšek

V besedilu interpelacije, ki smo ga neuradno pridobili, ministrici na 25 straneh v 18 točkah očitajo "neučinkovite, nekonsistentne, nestrokovne in škodljive politike na področju organizacije vzgoje in izobraževanja v času epidemije, ki je povzročila najdaljše zaprtje šol in vrtcev v Evropi".

Ministrica bi, po njihovem mnenju, morala biti prvi glas v podporo otrok in celotne šolske vertikale. Morala bi biti zadnji branik vzgoje, izobraževanja, znanosti in športa - pred nestrokovnimi posegi, pred škodljivimi vplivi in ukrepi, pred javnim blatenjem in zaničevanjem, pred pokroviteljskim obravnavanjem. A žal je bila le nema in kimajoča izvrševalka ukazov predsednika vlade in prinašalka nekonsistentnih "novic", so zapisali predlagatelji, ki so prepričani, da si take ministrice tako pomembna področja ne morejo privoščiti. Zato so jo pozvali, naj še pred obravnavo interpelacije odstopi in na ta način sama sebe razbremeni jeze in razočaranja, o katerih je govorila na eni od tiskovnih konferenc. Z odstopom bi, tako opozicija, naredila dobro sami sebi pa tudi mladim in vsem drugim, ki so vpleteni v omenjena področja.

Opozicija ministrici v 18 točkah očita odgovornost za ustavno nedopustno odrekanje pravice do izobraževanja otrokom s posebnimi potrebami, upoštevala naj ne bi epidemiološke stroke pri odločanju o zapiranju in odpiranju vrtcev in šol, prav tako ni zagotovila pogojev za izvedbo šolskih tekmovanj. Imela naj bi škodljiv in podcenjujoč odnos do športa, očitajo pa ji tudi avtorstvo škodljivega predloga, s katerim bi ukinili sklad za financiranje nevladnih organizacij. Odgovorna naj bi bila za to, da vlada še ni dala soglasja za razpis za vpis na fakultete, pri čemer naj bi tudi zavajala javnost. Zamude nastajajo tudi pri vložitvi predloga zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti.

Obenem naj bi bila poskrbela, da vlada ni soglašala s ponovnim imenovanjem Igorja Ž. Žagarja za direktorja Pedagoškega inštituta, interese zasebnih izobraževalnih institucij postavljala pred kakovost visokošolskega izobraževanja. S svojim ravnanjem naj bi bila slab zgled za preprečevanje širjenja covida-19, saj se je dogodka Olimpijskega komiteja Slovenije udeležila brez maske. In tudi sicer naj bi bila odgovorna za sporno kadrovanje, utemeljeno na parcialnih interesih, osebnih zamerah in prijateljskih obljubah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.