"Za inšpektorat je najbolje, da zaupamo sedanjemu vodstvu"

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
26.04.2024 15:38

Minister za delo Luka Mesec, ki je še pred enim tednom glavni inšpektorici za delo Katji Čoh Kragolnik naročil, da zadeve uredi, zdaj situacijo vidi povsem drugače. Inšpektorjev je premalo, a bi ustanavljali dodatno enoto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Glavno inšpektorico Katjo Čoh Kragolnik so na novinarski konferenci s prisotnostjo podprli nekateri zaposleni in predstavnik sindikata.
Robert Balen

Po tem, ko je minister za delo Luka Mesec pred enim tednom od glavne inšpektorice za delo Katje Čoh Kragolnik zahteval, da uredi razmere na inšpektoratu za delo (IRSD), je na današnji novinarski konferenci, kjer sta z inšpektorico nastopila družno ob podpori sindikata in nekaterih zaposlenih, predstavil povsem drugačen pogled. "Po pogovoru s številnimi ljudmi in predvsem glavno inšpektorico je večinska slika bistveno drugačna od tiste predstavljene v zadnjih dveh tednih v medijih. Območne enote vodstvo podpirajo, večina zaposlenih, kot ste lahko slišali iz njihovih ust, vodstvo podpira. Stvari v inšpektoratu se stabilizirajo in izboljšujejo. Inšpektorat deluje uspešno," je danes dejal minister Mesec in izrekel polno podporo Čoh Kragolnik. Pri tem je dejal, da se zadnja dva tedna preko anonimk pere umazano perilo v medijih glede razmer in odnosov na sedežu IRSD, "ki je preseglo mejo dobrega okusa". In dodal, da ne pristaja na to, da se morebitne osebne težave rešuje v medijih. 

Spomnimo. Zadnja dva tedna so številni mediji poročali, da naj bi na sedežu IRSD vladali slabi odnosi zaradi domnevnega neprimerna odnosa ene od uslužbenk do sodelavcev. Prav tako glavna inšpektorica naj ne bi suvereno vodila inšpektorata. Mesec je dejal, da se nanj nihče od vpletenih ni obrnil neposredno. "Slišali smo določene nezadovoljne glasove, ampak slika je popolnoma drugačna." Da ni prejela nobene uradne prijave mobinga, je zatrdila tudi Čoh Kragolnik. Na vprašanje, ali obvestila o neprimernem odnosu omenjene uslužbenke na elektronski naslov ne smatra kot prijave, je odvrnila, da to ni bila uradna prijava. Kljub temu naj bi obe osebi, o katerih je bilo govora v dopisu, napotila k osebi, ki je pooblaščena za obravnavo tovrstnih ravnanj. Ta naj bi se z njima pogovorila in obe naj ne bi želeli nadaljnjih postopkov. 

Robert Balen

Glavna inšpektorica je pojasnila še, da inšpektorata lani junija ni prevzela v zavidljivem stanju. "Kljub temu inšpektorat svoje delo opravlja dobro. O tem pričajo podatki, ki jih beležimo. V zadnjem času smo odkrili kar nekaj konkretnih primerov, ki jih trenutno preiskujemo. Ko bodo končani, vas bomo o tem obvestili." Da vodstvo dela dobro, "čeprav se je inšpektorat v zadnjih dveh letih soočal s težavami, zato smo dvakrat menjali glavnega inšpektorja", ministra prepričujejo tudi številke. V letu 2023 so inšpektorji izrekli za en milijon več glob kot v letu 2022, in sicer 3,7 milijona evrov. "V prvih štirih mesecih letošnjega leta je inšpekcija izvedla 1200 nadzorov več, kot je dobila prijav. Prijav je bilo 1600, nadzorov 2800, izdanih pa je bilo za preko 800.000 evrov glob," je naštel.

Robert Balen

Spregovoril je tudi vodja območne enote inšpektorata Koper-Postojna-Nova Gorica Ljubo Trajkovski, ki je poudaril, da ob stresu inšpektorji za uspešno delo poleg usmerjanja potrebujejo tudi strokovno pomoč in kritje hrbta, ko bo to potrebno. "Da bo vodstvo te naloge lahko uspešno opravljalo ter rešilo nakopičene težave, potrebuje daljše časovno obdobje miru, brez zdrah in menjav." Ocenil je še, da za večino sedanjih težav ni odgovorno sedanje vodstvo, temveč "ponesrečena prejšnja zamenjava". Spomnimo, pred tem je inšpektorat slabo leto vodil Luka Lukič. "V tej situaciji je za inšpektorat najbolje, da zaupamo sedanjemu vodstvu," je dejal Trajkovski in pri tem prosil tudi za podporo ministrstva.

Mesec je še napovedal, da bodo za še učinkovitejše delo ob območnih enotah vzpostavili centralno enoto inšpektorjev za hitre odzive. V ta namen imajo že zagotovljeno kadrovsko kvoto. Ob tem minister ni povedal, kako bodo ob siceršnjem manku slabo plačanih inšpektorjev zagotovili dodatne za to enoto. Prav tako nismo slišali odgovora, kdaj naj bi ta enota začela delovati.    

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta