Za Mercatorjem uspešno prvo četrtletje, kljub temu da so bile šole in tehnične trgovine zaprte

Damijan Toplak
27.05.2021 12:45
Največja slovenska trgovska skupina je skoraj podvojila dobiček, medtem ko so prihodki upadli za 4,3, tudi zaradi omejitev v drugem valu epidemije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik Mercatorjeve uprave Tomislav Čizmić je zadovoljen s poslovanjem najboljšega soseda in tudi s tem, da so s Fortenova Group, ki je zamenjala hrvaški Agrokor, pridobili stabilnega lastnika.
 
Robert Balen

Skupina Mercator je v letošnjem prvem četrtletju beležila rast normalizirane EBITDA za 7,4 odstotka, na 47,3 milijona evrov. Prvo četrtletje je skupina sklenila s 3,14 milijona evrov dobička, kar je 184 odstotkov  več kot v enakem lanskem obdobju. Prihodki od prodaje trgovine na drobno kot osnovne dejavnosti skupine so se v primerjavi z enakim obdobjem leta 2019 (predkoronsko leto) v prvem letošnjem četrtletju povišali za 8,9 odstotka.

Za 5,5 odstotka manj dolga

"V zadnjih letih smo uspeli prenoviti skoraj 60 odstotkov prodajne mreže, veliko vlagamo v storitev, cene in personalizirano ponudbo, zato nam rastejo tržni deleži. Poleg uspešnega poslovanja je skupina vnovič znižala svojo zadolženost, saj je bil neto finančni dolg nižji za 5,5 odstotka glede na lani in je konec marca znašal 854,4 milijona evrov. Tudi v prvem četrtletju smo nadaljevali z načrtovanimi investicijami, ki bodo tudi v prihodnje zagotavljali razvoj skupine," je poudaril Tomislav Čizmić, predsednik Mercatorjeve uprave.

Letošnje Mercatorjevo poslovanje v razmerah epidemije koronavirusa ni slabo.
 
Robert Balen

Skupina Mercator je dosegla 507,8 milijona evrov prihodkov iz prodaje in najemnin, kar je za 4,3 odstotka manj. V enakem obdobju lani je bila rast prihodkov izjemno visoka zaradi prvega vala epidemije koronavirusa, del zmanjšanja prihodkov pa je posledica ukrepov vlad držav regije pri omejevanju epidemije v letošnjem letu (zaprtje dejavnosti M Tehnike, zaprtje šol, restavracij, namestitvenih zmogljivosti), zaradi česar so se znižali prihodki v veleprodaji. Za primerjavo: prihodki iz maloprodaje so se v obravnavanem obdobju, v primerjavi z letom 2019 (leto brez epidemije), kot rečeno, povišali za 8,9 odstotka.

V Ljubljani nadaljujejo gradnjo logistično-distribucijskega centra

Skupina je nadaljevala z načrtovanimi aktivnostmi za izgradnjo novega logistično-distribucijskega centra v Ljubljani ter za širitev poslovne mreže in monetizacijo nepremičnin. Tako je nadzorni svet potrdil ključne pogoje za prodajo in za povratni najem zgrajenih trgovskih objektov petih Mercatorjevih nepremičnin (zemljišč z obstoječimi nefunkcionalnimi objekti) in 22 obstoječih trgovskih objektov in s tem potrdil projekt izgradnje novih trgovskih objektov, s čimer bo družba pozitivno vplivala na raven zadolženosti, predvsem pa zagotovila rast deleža trgovskih površin v Sloveniji.

Tit Košir

Dobili stabilnega lastnika

Na koncu prvega letošnjega kvartala so potekale ključne aktivnosti v projektu prenosa Mercatorja na Fortenovo Grupo. Tako je konec marca družba Sberbank prenesla 18,53 odstotka delnic Mercatorja iz Sberbank na Fortenova Group TopCo. Nadzorni svet Mercatorja je v začetku marca dal soglasje za finančni aranžma s Fortenova Group za reprogramiranje Mercatorjevih finančnih obveznosti, ki zapadejo v poplačilo junija letos. S tem je bila izpolnjena zadnja ključna predpostavka za prenos deleža Mercatorja iz Agrokorja na Fortenova Group. Konec marca letos je Mercator sklenil dopolnjen dogovor glede nadrejenega dolga do banke VTB Europe v višini 80 milijonov evrov, ki zapade v odplačilo. Ta dopolnitev je predvidevala prvotno trimesečno podaljšanje roka odplačila, kar bi omogočilo stabilen okvir za dokončanje širšega refinanciranja. To dopolnilo je zagotovilo okvir za podaljšanje ročnosti do konca septembra letos ter dodatnih 20 milijonov evrov obstoječega nadrejenega posojila izven širšega refinanciranja. Tako so bili izpolnjeni vsi pogoji, da se skupina Mercator prenese na Fortenova Grupo in s tem dobi stabilnega lastnika, ki bo zagotovil nadaljnji uspešen razvoj skupine, ki ima 20.800 zaposlenih.

Do 23. junija prevzemna ponudba za Mercator

Včeraj je bila za preostalih 1442 delničarjev Mercatorja s strani 88,1-odstotnega večinskega lastnika Mercatorja (Fortenova Grupa) objavljena tudi prevzemna ponudba, ki poteče 23. junija letos, v njej pa obstoječim delničarjem Mercatorja za vsako delnico ponujajo 36 evrov ali skupno 26 milijonov evrov, če bi ponudbo sprejeli vsi preostali delničarji Mercatorja. V zadnjem letu dni se je tečaj delnice Mercatorja gibal med 14 in 34 evri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta