Zakaj je bil na TV Slovenija v celoti predvajan govor predsednika SDS Janeza Janše s strankarskega shoda?

17.08.2021 14:17
"Za poletni mesec, ko je navadno manj odzivov javnosti, je bil julij 2021 nadpovprečen. Odzivov je bilo 264, med njimi veliko verižnih pisem in sporočil z mnenji in povezavami o epidemiji, ukrepih in zlasti cepljenju in cepivih," v svojem zadnjem poročilu piše varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev na Radioteleviziji Slovenija Ilinka Todorovski.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša na 12. kongresu SDS
Igor Napast

Dva pritožnika je med drugim zmotilo, ker je bil na Parlamentarnem programu (TV SLO3) 27. julija v celoti predvajan govor predsednika SDS Janeza Janše na strankarskem shodu tri dni prej. Spraševala sta o zasnovi Parlamentarnega programa in o skladnosti predvajanja konkretne vsebine s standardi in merili. Pri tem sta se sklicevala na zapis mariborskega filozofa Borisa Vezjaka, ki na svojem blogu redno komentira medijske vsebine.

Primer odziva pritožnika:

Robert Balen
Robert Balen

Uredniški odgovor je posredoval Aleš Malerič, ki je v odsotnosti nadomeščal odgovorno urednico informativnega programa:

"Naša običajna praksa je, da na tretjem programu TV Slovenija brez reza pogosto objavljamo in ponavljamo različne tiskovne konference, seje in tudi kakšen govor. Objavljamo jih, ker je njihova vsebina pomembna za informiranost in življenja državljank ter državljanov. Nagovori predsednika slovenske vlade so za državljane pomembni že zaradi funkcije in zadolžitev predsednika vlade. V času pandemije in slovenskega predsedovanja Svetu EU še toliko bolj, pa naj gre za Janševe uradne nastope v vlogi predsednika slovenske vlade ali za nastope v vlogi predsednika stranke ali za zasebne tvite. Zdajšnji predsednik vlade med nastopi v eni ali drugi ali tretji vlogi ne dela bistvenih in striktnih razlik ter govori tudi o stvareh, ki so pomembne za življenja vseh državljanov. Po tehtnem premisleku in izključno iz tega razloga smo se strankarski nagovor predsednika slovenske vlade zato odločili objaviti brez reza."

Varuhinja je v analizi opozorila ne neskladje s prakso in merili:

Ilinka Todorovski
Robert Balen
Celotno julijsko poročilo varuhinje na voljo TUKAJ

Pomembno je poudariti, da je v Poklicnih merilih in načelih novinarske etike v tč. 4.2 Prispevki o političnih strankah izrecno zapisano, da mora RTV Slovenija v spremljanju strankarskega življenja uporabljati 'enak odnos do vseh parlamentarnih strank', načelo verodostojnosti (tč. 1.4) pa javnemu mediju mdr. nalaga, da se izogiba ravnanjem, ki bi jih bilo mogoče razumeti kot solidariziranje ali podporo eni izmed strank ali skupin strank. Preverila sem, kako so v uredništvu Parlamentarnega programa ravnali 19. junija, ko sta potekala strankarska kongresa SDS in Desus. Ta dan (in tudi dan kasneje, 20. junija) niso predvajali nobenega strankarskega govora s teh kongresov.

Uredništvo je v odgovoru omenilo merilo prekrivanja vlog predsednika stranke in predsednika vlade, ko so tudi strankarski nastopi premierjev lahko vsebinsko v javnem interesu. Zato sem želela preveriti, kakšna je bila glede tega dosedanja praksa. Uredništvo sem prosila za seznam morebitnih enakih primerov iz zadnjih petih let; s tem obdobjem namreč zajamemo tri vlade treh strankarskih prvakov (Cerarjeva, Šarčeva in Janševa). Ali so že kdaj prej objavili daljši strankarski nastop predsednika vlade? Podatkov uredništvo ni uspelo zagotoviti; ker je čas dopustov, sem predlagala, da si za to vzamejo čas. Če bom podatke prejela, vam jih bom posredovala naknadno, objavila pa jih bom tudi v mesečnem poročilu."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta