Zakaj je Multimedijski center RTV Slovenija še vedno brez odgovornega urednika s polnim mandatom?

B.P.
20.02.2023 10:19

Uredništvo MMC kot vršilec dolžnosti urednika od marca vodi Igor Pirkovič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Pirkovič
Adrian Pregelj/RTVS

Na razpis za odgovornega urednika Multimedijskega centra (MMC) so prispele štiri prijave, od tega ena nepopolna, je konec lanskega avgusta poročala Slovenska tiskovna agencija. Nekaj dni kasneje smo neuradno izvedeli, da naj bi popolne prijave oddali Ksenja Tratnik, Ksenija Koren in Dušan Hedl. "Člani uredništva MMC so se danes izrekali o kandidatih za odgovornega urednika Multimedijskega centra RTVS. Večina je pozitivno mnenje izrekla Ksenji Tratnik, ki je dobila 28 glasov oz. 93,3 odstotka vseh, ki so lahko glasovali. Dušan Hedl je dobil eno pozitivno mnenje, Ksenija Koren pa nobenega," pa smo lahko na STA prebrali sredi lanskega septembra. 

Spomnimo, uredništvo MMC kot vršilec dolžnosti urednika od marca vodi Igor Pirkovič. Njegovemu imenovanju so ostro nasprotovali zaposleni na MMC, podprli pa so jih tudi v aktivu novinarjev informativnega programa Televizije Slovenije in Društvu novinarjev Slovenije (DNS). Kako si Pirkovič predstavlja urednikovanje enemu od treh najpomembnejših stebrov javne radiotelevizije (TVS, RAS in MMC) in kako je njegovo imenovanje vplivalo na klikanost spletne strani javnega servisa, si lahko preberete v spodnjem članku. 

Urednik, ki ne urednikuje: Koliko je padla branost portalu MMC in koliko zasluži Igor Pirkovič?

Kje se je torej ustavil postopek, da MMC po toliko mesecih še ni dobil novega odgovornega urednika? Kdaj bo sploh znan novi odgovorni urednik? "S spremembo statuta RTV Slovenija in vzpostavitvijo novega odgovornega uredništva Multimedijskega centra na RTV Slovenija je javni zavod pripravil oziroma prilagodil nekatere interne akte. Vodstvo je predlog vseh sprememb posredovalo svetu delavcev v skupni posvet, kot to določa zakon, ta pa je skupno posvetovanje opravil šele v začetku februarja. Dne 3. 2. 2023 so bile tako v Informatorju objavljene Spremembe in dopolnitve Pravilnika o notranji organiziranosti JZ RTV Slovenija (Informator 34/2006 s spremembami in dopolnitvami) ter Spremembe in dopolnitve Izvedbenega akta o delovanju multimedijskega centra (Informator 106/2012 s spremembo). Na podlagi tega bodo zdaj stekli postopki imenovanja odgovornega urednika Multimedijskega centra," so nam prejšnji teden sporočili z RTV Slovenija.

Na vprašanje, ali se povzroča škoda MMC glede na to, da je že toliko časa brez odgovornega urednika s polnim mandatom, nam na Kolodvorski niso odgovorili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta