Zaradi krize v Desusu poslanci iskali podporo pri Janši

Uroš Esih Uroš Esih
21.08.2020 17:15

Na sestanku poslancev Desusa s premierom Janšo je slednji ponovil, da je dogajanje v stranki interna zadeva in da se ne postavlja na nobeno stran. Desusova poslanska peterica bo vlado še naprej podpirala ne glede na razplet notranjih sporov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslanci Desusa so odrekli podporo Pivčevi, ne pa Janši. 
BOBO

Če je bilo četrtkovo sprejetje odloka o ustanovitvi urada za demografijo mogoče razumeti kot pomoč predsednika vlade Janeza Janše predsednici Desusa Aleksandri Pivec, da ta vendarle poskuša nekoliko izboljšati svoj položaj pred torkovo sejo sveta stranke, kjer se bo na dnevnem redu gotovo znašlo vprašanje njene nezaupnice, pa je danes podporo pri predsedniku vlade iskala tudi poslanska peterica razklane stranke. V prostorih poslanske skupine stranke v državnem zboru je namreč na pobudo predsednika vlade Janeza Janše prišlo do sestanka s poslanci Desusa, ki jih vodi Franc Jurša. Dolžina sestanka, trajal je skoraj uro in pol, in ažurni odziv Janše na vabilo, da se srečajo, kažejo, da predsednik vlade ne podcenjuje težavnosti situacije v najmanjši stranki koalicije in morebitnega vpliva dogajanja v njej na stabilnost koalicije.
"Predsednik vlade je še enkrat več ponovil, da je dogajanje v stranki interna stvar stranke, ki bi jo kazalo čim prej urediti. Kljub temu da je to strankarska zadeva, lahko vpliva tudi na koalicijo," nam je po sestanku povedal poslanec Desusa Branko Simonovič. "Desus je bil in je konstruktivna in državotvorna stranka. Tudi v tem obdobju, ko se sprejema rebalans proračuna in ko se določa seznam projektov, ki se bodo financirali iz evropskih sredstev, ni umestno razmišljati drugače, kot da sodelujemo v vladi," je Simonovič obljubil konstruktivno sodelovanje s predsednikom vlade ne glede na razplet notranjih sporov v stranki. Kajti če Pivčeva ostane predsednica stranke, so poslanci napovedali izstop iz stranke in samostojno poslansko pot.
Predčasne volitve, podpora konstruktivni nezaupnici in/ali ustavni obtožbi ali katerikoli scenarij, ki bi jeseni rušil vlado, za poslance Desusa niso sprejemljivi? "Gotovo, da ne. Stranka, ki ima tako nizko podporo, gotovo ne bo več parlamentarna stranka," odgovarja Simonovič.
Nekaj dni pred dnevom D v stranki, torej torkovo sejo sveta, je vojna med poslanci in predsednico Pivčevo na vrhuncu. Predvsem poslanci so sneli rokavice in frontalno udarjajo po Pivčevi. "Za Aleksandro Pivec je zelo pomembna kariera, ogromno da na svoj videz in deluje samovšečno," je za Dnevnik povedal vodja poslanske skupine Franc Jurša, ki Pivčevi očita še "laganje, koruptivno delovanje, neločevanje zasebnega in javnega". Jurša si želi, da bi stranko vodil nov obraz, saj Pivčevi manjkajo politične izkušnje, poleg tega pa se ni zavedala, da je poslanska skupina srce stranke. "Nezaslišano je, kako Pivčeva razmišlja. Koordinacijo aktivnosti s poslansko skupino je Pivčeva prenesla na enega od podpredsednikov in s tem jasno dala vedeti, da s poslansko skupino ne želi več delati," je ob ravnanju Pivčeve razburjen Simonovič. Če Pivčeva ne pade na svetu stranke, Simonovič napoveduje podporo vseh petih poslanskih glasov pri napovedani interpelaciji zoper za zdaj njihovo predsednico.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta